19 °C

Златаровци показаха отлични познания по хърватска история

Лиляна Караславова, Ивета Янева и Ивелина Петкова - ученички от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ завоюваха I място и златни медали на проведеното през уикенда в Хърватска състезание по история „Европа – моя родина“.

Тяхната преподавателка Мария Сарова разказа с много вълнение за това първо участие на нейни ученици в състезание по история. Сформирането на първомайския отбор е резултат от разговор между кмета на общината Ангел Папазов и посланика ни в Република Хърватска Таня Димитрова. Нейно превъзходителство споменава за състезание, утвърдено като международно, с почти 20-годишна история и кметът предлага на гимназистите ни да се включат. Разбира се, общината обезпечава пътуването на момичетата, помага и директорът на училището Чавдар Здравчев.

Състезанието се провежда за 20 пореден път, в училище в Копривница. Участие взимат отбори от Унгария, Словения, Хърватска и за пръв път от България.

За подготовка на участниците са изпратени над 100 въпроса, свързани с историята на Хърватска – от средновековието до днес. Преводът на въпросите от хърватски на български е направен от посланик Димитрова. От българска страна също са изпратени въпроси – те обхващат периода от създаването на Българската държава до спасяването на българските евреи.

Самото състезание протича под формата на викторина, като с най-малко пропуски се оказват отговорите на българските момичета. „Те показаха по-добро познаване на хърватска история от самите хървати, гордее се Мария Сарова. Всеки отбор отговаря на въпроси от рода на : Кога и от кого е създадена Хърватската държава? Имало е препитване и от времето когато Хърватска е част от Австроунгарската империя.

По време на състезанието в превода отново е помагала посланик Димитрова, но момичетата са имали готовност да говорят и на английски език.

Хърватска е много хубава страна, споделя Сарова, с народа ѝ и много си приличаме, и много се различаваме. Възхитени сме от организацията и от отношението им към нас. Щастливи сме, че бяхме там. Върнахме се с много награда – освен медалите и грамотите, имаше много книги, пиротехника за масова употреба (защото един от спонсорите е фирма за производството им), подариха ни картина. Видяхме забележителни места – в Хърватска има както запазени исторически обекти, така и природни красоти. За нас това участие ще остане незабравимо.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Гр
  грешка
  2 -4
  15:32, 12 юни 2017
  Пълен идиотизъм!как може един континент да ми бъде Родина?НИКАК.
  • Се
   селски
   3 -1
   07:21, 13 юни 2017
   За идиот като тебе мотото трябва да е Първомай - моя родина.
 • 2
  Те
  Теодора Кирякова
  1 -3
  20:19, 13 юни 2017
  Сарова , къде да Ви новите дрешки?!

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини