19 °C

Златаровци показаха отлични познания по хърватска история

Лиляна Караславова, Ивета Янева и Ивелина Петкова - ученички от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ завоюваха I място и златни медали на проведеното през уикенда в Хърватска състезание по история „Европа – моя родина“.

Тяхната преподавателка Мария Сарова разказа с много вълнение за това първо участие на нейни ученици в състезание по история. Сформирането на първомайския отбор е резултат от разговор между кмета на общината Ангел Папазов и посланика ни в Република Хърватска Таня Димитрова. Нейно превъзходителство споменава за състезание, утвърдено като международно, с почти 20-годишна история и кметът предлага на гимназистите ни да се включат. Разбира се, общината обезпечава пътуването на момичетата, помага и директорът на училището Чавдар Здравчев.

Състезанието се провежда за 20 пореден път, в училище в Копривница. Участие взимат отбори от Унгария, Словения, Хърватска и за пръв път от България.

За подготовка на участниците са изпратени над 100 въпроса, свързани с историята на Хърватска – от средновековието до днес. Преводът на въпросите от хърватски на български е направен от посланик Димитрова. От българска страна също са изпратени въпроси – те обхващат периода от създаването на Българската държава до спасяването на българските евреи.

Самото състезание протича под формата на викторина, като с най-малко пропуски се оказват отговорите на българските момичета. „Те показаха по-добро познаване на хърватска история от самите хървати, гордее се Мария Сарова. Всеки отбор отговаря на въпроси от рода на : Кога и от кого е създадена Хърватската държава? Имало е препитване и от времето когато Хърватска е част от Австроунгарската империя.

По време на състезанието в превода отново е помагала посланик Димитрова, но момичетата са имали готовност да говорят и на английски език.

Хърватска е много хубава страна, споделя Сарова, с народа ѝ и много си приличаме, и много се различаваме. Възхитени сме от организацията и от отношението им към нас. Щастливи сме, че бяхме там. Върнахме се с много награда – освен медалите и грамотите, имаше много книги, пиротехника за масова употреба (защото един от спонсорите е фирма за производството им), подариха ни картина. Видяхме забележителни места – в Хърватска има както запазени исторически обекти, така и природни красоти. За нас това участие ще остане незабравимо.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Гр
  грешка
  2 -4
  15:32, 12 юни 2017
  Пълен идиотизъм!как може един континент да ми бъде Родина?НИКАК.
  • Се
   селски
   3 -1
   07:21, 13 юни 2017
   За идиот като тебе мотото трябва да е Първомай - моя родина.
 • 2
  Те
  Теодора Кирякова
  1 -3
  20:19, 13 юни 2017
  Сарова , къде да Ви новите дрешки?!

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини