2000 деца от 6 държави в етнофеста в Минерални бани

    Около 2000 деца ще излязат на сцената в Летния театър по време на 17-тия Детски етнофестивал „Децата на Балканите - духовност в Европа", който започна от днес в Минерални бани и ще продължи два дни. Таланти ще покажат 80 групови и 25 индивидуални изпълнения от 17 области и 44 населени места, не само от България, но и от Индия, Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Представителите от азиатската държава са от Индор и от родното село на главната героиня от индийския сериал “Малката булка“ Джейтсар. Очаквано те представляваха интерес за посетителите на феста, заради атрактивните облекла и накити.

    Пред публика ще се изявят 78 училища, читалища, общински детски комплекс, детски градини, центрове и школи от България и чужбина.

    Танцьорите и певците оценява от жури в състав: хореографът Анатолий Клочков, Мирослав Славов – хореограф, Иван Кумичин – музиковед и фоклорист и Мария Георгиева – музиковед.

    Фестивалът започна с песен на миналогодишния лауреат Борислава Цекова, след което прозвучаха българския и европейския химн, както и мюсюлманска молитва. Да поздравят участниците и гостите на фестивала дойдоха вице президентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и кметът на общината Мюмюн Искендер.

    Докато малките изпълнители се изявяваха на сцената на Летния театър, майстори занаятчии демонстрираха везба, плетене на фуркет, шиене на кене, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове.

    Организиран е и конкурс „Кулинарни изкушения“, в който ще се изявят местни жители с домашно приготвени ястия. Най-добре представилите се ще получат награди за кулинарните си умения за 1, 2 и 3 място.

    Празникът в Минерални бани се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ по повод 1 юни – Международен ден на детето.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ne
      Nemesis
      10 0
      16:07, 31 май 2017
      " „Децата на Балканите - духовност в Европа", "

      Индия ???
    • 2
      Ni
      niki@abv.bg
      11 -2
      16:07, 31 май 2017
      Къде е областния и герберските депутати? Когато не е проява на ГЕРБ никакви ги няма, а иначе са първи сред равните за всякакви безумни прояви...
    • 3
      Аз отдавна казвам че шарапаните и скалните ниши над Минералните Бани са ранно-ислямски :))
      ...
      Още тогава Мултикуртуризма е бил по нашите земи :))
    • 4
      Би
      бивш граничар
      3 -7
      19:53, 31 май 2017
      Ислямската молитва задължителна ли ще е? Виж коментара
    Последни новини