Вадят на светло 5 платна на Майстора

Пет оригинални платна на Владимир Димитров-Майстора се съхраняват във Висшия селскостопански институт в Пловдив. Повече от половин век те събират прах в няколко стаи, без някой да подозира какви шедьоври висят по стените. "Не е вярно, че картините са изчезнали или са продадени", каза за "Монитор" ректорът доц.д-р Димитър Греков.

Той уточни, че е бил възмутен от слуха, че платната наскоро "били открити". Точно обратното, те винаги са били на видно място за всички български и чуждестранни гости на висшето учебно заведение, подчерта ректорът.

В момента са експонирани в залата галерия на института, където при добро желание могат да ги разгледат и студентите.
"Живописните платна са стопроцентови оригинали", категоричен бе доц. Греков, като уточни, че не цели с това да предизвиква сензация.

Преди време по искане на института е направена експертиза на творбите от виден художник. Той е установил, че действително картините са на Майстора и са неподправени.

Колекцията на висшето учебно заведение се състои от 4 женски портрета и един натюрморт, изпълнени с маслени бои в характерната техника и стил, присъщи на великия художник. По първоначална оценка, картините струват около 1 млн. лв.

Вероятно петте платна не са кръстени от своя автор. В Аграрния университет също не са заведени с конкретни наименования, каза ректорът. Въпреки че нямат имена и не се знае кои жени са били модели на художника, който е рисувал реални, а не измислени хора, картините са шедьоври, твърдят експерти. Затова няколко десетки години са съхранявани в ректорския кабинет, преди да бъдат подредени в специална зала.
Предполага се, че Владимир Димитров-Майстора ги е подарил на висшето учебно заведение през 50-те години на миналия век, когато е създаден Висшият селскостопански институт "Васил Коларов". В него тогава работят 7 професори, 9 доценти, 26 асистенти, от които петима доктори. Част от тях са били близки приятели с художника и оценяват високо неговите творби, чиито сюжети са близки до битието на народа.

По спомени на бивши преподаватели става ясно, че Майсторът ги е дарил на приятелите си във висшето училище от своята лична колекция.
Десетилетия наред платната висят в различни преподавателски кабинети, без всъщност ръководството да има и най-малка представа какво картинно богатство притежава. Преди няколко години те са събрани на едно място и експонирани след прецизна експертиза за оригиналност. Не се знае дали картините са участвали в изложби, уточни ректорът.
"Ценните платна ще бъдат част от емблемата на новия музей на Висшия селскостопански институт", казаха от ръководството.

Идеята за музея е отдавнашна, но ще бъде реализирана през 2009 г. с вътрешно финансиране. Така ще бъдат обхванати, документирани и съхранени всички постижения на научноизследователската дейност на учебното заведение.

Музеят ще се нарича "Земята и земеделието на България". Според доц. Греков, платната на Майстора носят именно посланието за връзката на българина със земята и нейното обработване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини