Училището в Искра празнува 150-та годишнина

Изображение 1 от 6


     

    Основно училище „Отец Паисий“ в сели Искра днес чества своята 150-та годишнина. С тържествен концерт учениците разказаха историята на своето училище, пяха, танцуваха, играха разкривайки разностранните си таланти на тържество, гости На което бяха много бивши и настоящи учители, възпитаници на училището, представител на фондация „Амалипе“, с която работят по различни проекти, кметът на общината Ангел Папазов и целият му екип.

    Директорката на училището Величка Чурчулиева поздрави всички, тя пожела на децата да растат здрави и силни, а всички ние да се грижим за нашето бъдеще.

    Образователното дело в село Искра води началото си още от далечните години на османското иго, преди 160 години..
    Още през 1853г. караджиларци построяват хубава черква,а в двора й ,в специално построени две стаи,откриват през 1857г. Килийно училище, което е запазено и до днес.Първите учители в него са и първите будители на селото  ,неуморимите сеячи на българщината Манолов и Зидаров, които години наред обучават младите на четмо и писмо.
    След Освобождението през 1878г. в с.Попово е построена нова училищна сграда на три етажа, с театрален салон и шест просторни класни стаи.Постройката е направена с материали на селото и дарения от Русия.До 1902г. училището съществува като начално.
    През 1903г. в него се открива първият прогимназиален клас, през 1904г. вторият, 1905г. - третият.Така училището прераства в основно.
    В училището учат ученици от Брягово, Леново и Новаково, а с нарастването на техния брой се увеличава и броят на учителите - отпърво само начални, а след това и прогимназиални.До нас са достигнали имената на Делчо Мерджанов, Мария Николова, Георги Джангозов, Мара Пенева, Вълко Грудев, Тотю Тотев, Петър и Мина Николови.
    След като станало тясно за огромния брой ученици, през 1913г. училището се разделя и прогимназиалният курс се премества в сградата на граничната застава.
    По това време началното училище се именува „Отец Паисий”, а основното училище - „Климент Охридски”.
    Директор на прогимназията през това време става Иван Петров Димитров.
    След голямото земетресение през 1928г., сградата на триетажното училище се напуква и става опасна за учениците.
    През 1929г-1930г. с труда на селяните и международни дарения са построени две нови едноетажни сгради в близост до граничната застава.Така се оформя нов училищен комплекс, който обединява начален и прогимназиален курс в Основно училище „Отец Паисий”.
    През 1944г. училището има 12 паралелки начален курс и 5 паралелки прогимназиален.
    През 1948-1955г. името на училището се прочува с добрите постижения по наклоненото писмо.Министърът на народната просвета Демир Янев урежда специален шкаф в своя кабинет с тетрадки от с.Искра на учителката Дафинка Костова.
    Един от най-тържествените дни за жителите, учениците и учителите на село Искра е 1 септември 1955г. - първият учебен ден за новооткритата гимназия.На този ден в селото присъства лично г-н Бодуров-представител на МНП и г-н Попов-началник отдел народна просвета.Първият директор на гимназията става Иван Мерджанов.
    С откриването на гимназията в селото пристигат 40 ученици – турчета, за които е уредено общежитие с един възпитател.То просъществува дълги години и в него намират подслон много деца от района и извън него.
    През учебната 1957-1958г. училището вече има три курса: начален с 11 паралелки, среден - с 15 и горен - с 8 паралелки.Общият брой на учениците е 1100.По това време училището се именува Смесено средно училище „Отец Паисий” с.Искра, Пловдивски окръг.
    На 24.05.1957г. училището е наградено с орден „Кирил и Методий”-III степен за дългогодишна просветна дейност и добра учебно-възпитателна работа.
    През 1961г. строежът на работилницата е завършен с общи усилия на ученици, учители и родители.Населението участва и в уреждането и оформянето на двора на училището, в построяването на оградата, както и в благоустройството на сградата на общежитието.
    На 23.05.1967г. за добра учебно-възпитателна работа училището е наградено с орден „Кирил и Методий” – I степен, 1000лв. парична награда и учебно-технически помагала на стойност 500лв.
    За добра учебно-възпитателна дейност от Окръжен народен съвет е награден учителят Аргир Караиванов.
    Със заповед на Министъра на Народната просвета от 27.05.1967г.гимназиалният курс се закрива.Обществеността в селото прави опит за създаване на Средно-професионално училище, но той е неуспешен.
    Така училището отново става основно и като такова съществува и до днес.
    През всички години на своето съществуване училището е място не само за обучение и възпитание, но и за активна извънкласна дейност.

    Под ръководството на учителите, децата развиват различни художествени и спортни дейности.  Печелят грамоти и купи за прослава на училището.

    Първият завършил висше образование възпитаник на училището е Иван Вълчев Кобуров, който е учил икономика в град Марсилия, Франция. Много от завършилите нашето училище по-късно заемат важни ръководни постове в страната.

    Ако отворим регистрационните книги ще видим, че основно и средно образование в училището са получили стотици и хиляди ученици, които са се реализирали в различни области на живота.Голям е и броят на завършилите висше образование. От нашето училище са излезли:около 61 учители, 40 инженери, 35 икономисти, 17 лекари, 18 мед.сестри, 10 акушерки, 3 зъболекари, 4 ветеринарни лекари, 19 агрономи, 11 военни, 2 адвокати, 2 зоотехници, 2 художници, 3 фармацевти, 1 духовник и още много други специалисти.
    Дори в днешните трудни времена училището в с.Искра продължава своята мисия.Неговите ученици и учители пазят жива искрицата на просвещението и жаждата за знания.

    Днес училище "Отец Паисий" получи като подарък мощна компютърна конфигурация, договор за реализиране на проект за оттопление на физкултурния салон, разработен от ОбА – Първомай и 5000 лв по еко проект за облагородване на двора.

    Случаят беше отбелязан с торта за всички ученици, а за участниците в програмата кметът Папазов обеща екскурзия по избор до интересно място в България.

    Развълнувани гостите поздравиха участниците за великолепната програма и ръководителките Донка Тодорова – на танцовия клуб „Евридика“, Теодора Кирякова – на театралите, Севджан Рамадан – на вокалната груша и учителките Гергана Костадинова, Христина Христева и Недялка Касавълчева.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини