16 °C

Отбори от 7 страни ще се надпреварват на аджилити състезание на стадиона в Първомай

  34 отбора от 7страни до момента са се записали в най-атрактивното състезание, което ще е част от киноложката изложба „The dog show“ - Първомай 2017. Съорганизатор с Киноложко дружество - Първомай ще бъде Аджилити клуб - България.

  Състезанието ще се проведе на 29 април от 9:00 часа на градския стадион. България, Турция, Великобритания, Гърция, Румъния, Украйна и Сърбия ще бъдат представени от екипи човек-куче, като най-много са участниците от породата Бордър коли.

  Аджилити е международно признат спорт с кучета, при който обученото животно трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Аджилити идва от английското Agility - пъргавост, подвижност.

  Това е много атрактивен и приятен за окото спорт. По време на състезание собствениците не трябва да докосват нито животните, нито препятствията, не са позволени нашийник и повод за контрол. Питомците се контролират чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението на кучетата.

  Спортът Аджилити за първи път е представен на демонстрация във Великобритания в края на 70-те години. Оттогава претърпява голямо развитие и се превръща в един от най-известните спортове за кучета. Целта му е кучетата да преодолеят различните препятствия, за да се подчертае интелигентността и гъвкавостта им. Основните препятствия са А-рампа, мост, люлка, мек тунел, твърд тунел, гума, прескок, слалом и др. Обикновено те се преминават под формата на буквата "U" по посока обратна на часовниковата стрелка.

  Аджилити е забавление. Кучето се радва на свободата, скоростта и предизвикателството. Собственикът е удовлетворен от засилената връзка с кучето, докато работят заедно като екип усвоявайки и преодолявайки терена. Заниманието е едновременно спортно и възпитателно, което се стреми да подобри приемането на кучетата в обществото. Спортът изисква добра връзка между куче и водач, която е в резултат на перфектно разбиране между тях.

  Най-популярните аджилити породи са такива, които имат бързи крачета – Бордър Коли, Келпи , Пули, малки овчарски кучета, Голдън Ретривър, Австралийска и Белгийска овчарка, Джак Ръсел и т.н. Но почти всяко куче, дори непородисто, може да учи, да се радва и да печели победи в аджилити.

  Аджилити е състезание с кучета, достъпно за всички породи. Това е спорт, при който се изгражда екип между човека и кучето. Аджилити е единство на дух за победа, невероятна концентрация, бързина и разбирателство в един отбор.

  Различни видове команди и сигнали са позволени по време на състезанието. Наказва се докосване на препятствие или куче от човек по време на изпитанието. На водача не е разрешено да преодолява препятствията, да минава под или над тях. Изпитанието приключва и времето спира да тече в момента, в който кучето прекоси финалната линия. След това водачът слага кучето на повод и напуска ринга.

  Спортът развива и повишава умствените способности на кучето и заздравява връзката с неговия собственик.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  15 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  15 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  15 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  15 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  15 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  15 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  15 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  15 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  15 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  15 май 2021
  Последни новини