Отбори от 7 страни ще се надпреварват на аджилити състезание на стадиона в Първомай

    34 отбора от 7страни до момента са се записали в най-атрактивното състезание, което ще е част от киноложката изложба „The dog show“ - Първомай 2017. Съорганизатор с Киноложко дружество - Първомай ще бъде Аджилити клуб - България.

    Състезанието ще се проведе на 29 април от 9:00 часа на градския стадион. България, Турция, Великобритания, Гърция, Румъния, Украйна и Сърбия ще бъдат представени от екипи човек-куче, като най-много са участниците от породата Бордър коли.

    Аджилити е международно признат спорт с кучета, при който обученото животно трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Аджилити идва от английското Agility - пъргавост, подвижност.

    Това е много атрактивен и приятен за окото спорт. По време на състезание собствениците не трябва да докосват нито животните, нито препятствията, не са позволени нашийник и повод за контрол. Питомците се контролират чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението на кучетата.

    Спортът Аджилити за първи път е представен на демонстрация във Великобритания в края на 70-те години. Оттогава претърпява голямо развитие и се превръща в един от най-известните спортове за кучета. Целта му е кучетата да преодолеят различните препятствия, за да се подчертае интелигентността и гъвкавостта им. Основните препятствия са А-рампа, мост, люлка, мек тунел, твърд тунел, гума, прескок, слалом и др. Обикновено те се преминават под формата на буквата "U" по посока обратна на часовниковата стрелка.

    Аджилити е забавление. Кучето се радва на свободата, скоростта и предизвикателството. Собственикът е удовлетворен от засилената връзка с кучето, докато работят заедно като екип усвоявайки и преодолявайки терена. Заниманието е едновременно спортно и възпитателно, което се стреми да подобри приемането на кучетата в обществото. Спортът изисква добра връзка между куче и водач, която е в резултат на перфектно разбиране между тях.

    Най-популярните аджилити породи са такива, които имат бързи крачета – Бордър Коли, Келпи , Пули, малки овчарски кучета, Голдън Ретривър, Австралийска и Белгийска овчарка, Джак Ръсел и т.н. Но почти всяко куче, дори непородисто, може да учи, да се радва и да печели победи в аджилити.

    Аджилити е състезание с кучета, достъпно за всички породи. Това е спорт, при който се изгражда екип между човека и кучето. Аджилити е единство на дух за победа, невероятна концентрация, бързина и разбирателство в един отбор.

    Различни видове команди и сигнали са позволени по време на състезанието. Наказва се докосване на препятствие или куче от човек по време на изпитанието. На водача не е разрешено да преодолява препятствията, да минава под или над тях. Изпитанието приключва и времето спира да тече в момента, в който кучето прекоси финалната линия. След това водачът слага кучето на повод и напуска ринга.

    Спортът развива и повишава умствените способности на кучето и заздравява връзката с неговия собственик.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини