Обучаваха СИК-овете в присъствието на външни наблюдатели

В присъствието на наблюдатели от Служба за демократични институции и права на човека, Ограничена мисия за наблюдение на избори беше проведено обучението на членовете на секционните комисии в Първомайска община.

Две дами – Габриеле Кьотшау и Барбара Силва Егер Малдонадо присъстваха, за да мога да съберат информация за провеждането на разяснителната кампания като част от изборния процес в България. При срещите си те се интересуват от ангажираността и работата на всички участници в процеса – Изборни комисии, областни и общински управи, кандидати и други. Целта е да се получи по-пълна картина за провежданите в Бългрия избори. Присъствалите в Първомай наблюдатели са един от 4-те екипа, които събират сведения за Пловдивска, за Хасковска, Смолянска, Кърджалийска, Старозагорска области.

Членовете на 40-те секционни комисии в община Първомай бяха обучавани от представители на РУП – Първомай, Пожарна безопасност и защита на населението и членове на 17 Районна избирателна комиси. Бяха разяснени правилата за опазване и охрана изборните помещение, правата и задълженията на охраняващите служители. Добромир Кузманов и Милена Калинова от 17 РИК запознаха своите колеги с най-важното за предстоящите на 26 март избори за Народно събрание

Обучението имаше предимно практическа насоченост. Беше разяснена последователността от действия на секционните избирателни комисии преди, по време и след изборния ден.

Обучаващите отговориха на въпросите кога може да бъде дописан избирател в списъка, как се броят преференции, с какъвокумент може да се упражни правото на глас и други.

Добромир Кузманов напомни, че изборният ден 26 март съвпада с деня, в който трябва да преместим стрелките на часовниците си час напред с един час. Изборният ден започва в 7:00 часа по актуализираното време.

Изборните материали ще пристигнат в общината на 23 март и ще бъдат раздадени по секции на 25 март.

Право на глас имат около 22000 жители на Първомайска община. Сигнали за нередности и проблеми ще могат да бъдат подавани на телефоните на Районната избирателна комисия. За удобство -всяка СИК ще разполага с тях.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    СБ
    с БСП назад
    7 -3
    19:50, 21 мар 2017
    А външните наблюдатели видяха ли как червен Кольо МиткООФ е ожъркал целия град с плакати.Не гласувайте за червените наглеци....
  • 2
    Ан
    Ангел Димитров Папазов
    0 0
    22:33, 22 мар 2017
    какъвокумент- Каква е тази дума Г-жо Кирякова

Още новини

Последни новини