20 °C

Дело за тежка телесна повреда разгледаха ученици от Дебър

   Със симулация на съдебен процес завърши образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” за учениците от ОУ „Георги Караславов“.

  След като в училището им влязоха съдия, съдебен администратор, лектори от РУ на полицията, днес учениците върнаха визитата и в Деня на отворените врати, посетиха Районен съд – Първомай.

  Младежите най-напред се запознаха с реда за влизане в съдебната палата и начинът за осъществяване на контрол. След това бяха посрещнати от съдиите Спасимир Здравчев, София Монева и други служители на съда, прокурор Йоанна Запрянова, държавният съдебен изпълнител Росица Тотева и други.

  Срещата започна с викторина, в която учениците отговаряха на въпроси от темите, с които са били запознавани по време на училищните лекции – какво е право, кои са символите на държавата, за правата на децата и гражданите и други. В последствие най-активните бяха отличени с грамоти.

  Грамоти получиха и учениците, които влязоха в ролите на адвокати, съдии, прокурор, обвиняем, ищец и свидетели по време на разигралия се симулативен процес за нанесена тежка телесна повреда.

  Децата видимо се забавляваха, като получиха ясна представа за правата и задълженията на всеки участник в едно съдебно дело и дори вече имат изградени предпочитания към някои от ролите.

  В края на посещението всички ученици получиха за спомен Конституцията на република България, а за ползотворното сътрудничество, съдия Здравчев връчи на директорката на училището Тонка Будакова специален плакет.

  Така завърши първата образователна програма, проведена в град Първомай. Съдия Здравчев изрази удовлетворение от постигнатите резултати. Според него децата трябва да са информирани и запознати с дейността на съда, за да бъде преодолян страхът и недоверието в тази система. 

  Като жест към Районния съд, учениците от клуба по изобразително изкуство на ОУ "Георги Караславов", с ръководител Янка Начева,  бяха подредили изложба с изработени от тях предмети, рисувани върху стъкло, камък, дърво и керимида.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини