Дело за тежка телесна повреда разгледаха ученици от Дебър

     Със симулация на съдебен процес завърши образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” за учениците от ОУ „Георги Караславов“.

    След като в училището им влязоха съдия, съдебен администратор, лектори от РУ на полицията, днес учениците върнаха визитата и в Деня на отворените врати, посетиха Районен съд – Първомай.

    Младежите най-напред се запознаха с реда за влизане в съдебната палата и начинът за осъществяване на контрол. След това бяха посрещнати от съдиите Спасимир Здравчев, София Монева и други служители на съда, прокурор Йоанна Запрянова, държавният съдебен изпълнител Росица Тотева и други.

    Срещата започна с викторина, в която учениците отговаряха на въпроси от темите, с които са били запознавани по време на училищните лекции – какво е право, кои са символите на държавата, за правата на децата и гражданите и други. В последствие най-активните бяха отличени с грамоти.

    Грамоти получиха и учениците, които влязоха в ролите на адвокати, съдии, прокурор, обвиняем, ищец и свидетели по време на разигралия се симулативен процес за нанесена тежка телесна повреда.

    Децата видимо се забавляваха, като получиха ясна представа за правата и задълженията на всеки участник в едно съдебно дело и дори вече имат изградени предпочитания към някои от ролите.

    В края на посещението всички ученици получиха за спомен Конституцията на република България, а за ползотворното сътрудничество, съдия Здравчев връчи на директорката на училището Тонка Будакова специален плакет.

    Така завърши първата образователна програма, проведена в град Първомай. Съдия Здравчев изрази удовлетворение от постигнатите резултати. Според него децата трябва да са информирани и запознати с дейността на съда, за да бъде преодолян страхът и недоверието в тази система. 

    Като жест към Районния съд, учениците от клуба по изобразително изкуство на ОУ "Георги Караславов", с ръководител Янка Начева,  бяха подредили изложба с изработени от тях предмети, рисувани върху стъкло, камък, дърво и керимида.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини