2 °C

Дело за тежка телесна повреда разгледаха ученици от Дебър

   Със симулация на съдебен процес завърши образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” за учениците от ОУ „Георги Караславов“.

  След като в училището им влязоха съдия, съдебен администратор, лектори от РУ на полицията, днес учениците върнаха визитата и в Деня на отворените врати, посетиха Районен съд – Първомай.

  Младежите най-напред се запознаха с реда за влизане в съдебната палата и начинът за осъществяване на контрол. След това бяха посрещнати от съдиите Спасимир Здравчев, София Монева и други служители на съда, прокурор Йоанна Запрянова, държавният съдебен изпълнител Росица Тотева и други.

  Срещата започна с викторина, в която учениците отговаряха на въпроси от темите, с които са били запознавани по време на училищните лекции – какво е право, кои са символите на държавата, за правата на децата и гражданите и други. В последствие най-активните бяха отличени с грамоти.

  Грамоти получиха и учениците, които влязоха в ролите на адвокати, съдии, прокурор, обвиняем, ищец и свидетели по време на разигралия се симулативен процес за нанесена тежка телесна повреда.

  Децата видимо се забавляваха, като получиха ясна представа за правата и задълженията на всеки участник в едно съдебно дело и дори вече имат изградени предпочитания към някои от ролите.

  В края на посещението всички ученици получиха за спомен Конституцията на република България, а за ползотворното сътрудничество, съдия Здравчев връчи на директорката на училището Тонка Будакова специален плакет.

  Така завърши първата образователна програма, проведена в град Първомай. Съдия Здравчев изрази удовлетворение от постигнатите резултати. Според него децата трябва да са информирани и запознати с дейността на съда, за да бъде преодолян страхът и недоверието в тази система. 

  Като жест към Районния съд, учениците от клуба по изобразително изкуство на ОУ "Георги Караславов", с ръководител Янка Начева,  бяха подредили изложба с изработени от тях предмети, рисувани върху стъкло, камък, дърво и керимида.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021
  Последни новини