16 °C

Сваляйте мартениците!

Сваляйте мартениците, щъркелът вече е в Първомай. Макар, че точно днес зимата сякаш се опитва да се завърне, в гнездото над Старата баня дойде Предвестника на пролетта.

Тази година щъркели се мяркаха още преди 1 март. В селото с най-много гнезда в общината – Караджлово, те вече са по „домовете си“, а някои от караджаловци се шегуваха, че няма защо да слагат мартеници.

Ако видите първия щъркел за пролетта в полет, според поверието, това означава успех и здраве - ще "фъркаш" сякаш. Ако обаче, е в гнездото си, това може да означава, че работата ти ще се влачи и ще върви бавно.

Сега по традиция трябва да свалите мартениците и да ги скриете под камък с много буболечки, което предвещава плодородна година. Другият вариант е да завържете червенобелите кончета на плодно дръвче. Но в първия случай е възможно „щъркелът“ да ви взема мартеничката и да ви остави паричка под камъка.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Това за щъркела е вярно-инашият щъркел в селото на 10 март по обяд-кацна в гнездото си. Но нещо ужасно покруси селото и за него се жалваме.Преди четири дена неизвестни хора ОТРОВИХА всички кучета в селото и сега сме село без кучета..Те бяха 8 на брой и не бяха бездомни. Сега всеки може свободно дя шъта из селото и домовете и да си вземе онова,което му хареса.След два дена селото бе нападнато от Белки,Златки и лисици от маришките гори и изчезнаха всички кокошки,пилета и яйцата на мътещите, а они гадове свободно се разхождат из дворовете,понеже до сега кучетата ги въпираха и си похапват. с други врабчета. Жалбата ни е до органите на общината ДА ОТКРИЕ ВИНОВНИЦИТЕ И ДА ПОНЕСАТ ЗАГУБИТЕ НА СЕЛОТО ОТ ЗВЕРОВЕТЕ.тОВА НИ Е ЖАЛБАТА!

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини