От общината предизвикват децата да покажат майсторлък в изработването на мартеници

Община Първомай и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви  на малолетните и непълнолетните организират Конкурс за изработка на мартеници на тема: „Да окичим дървото на Баба Марта“.

Забавлявайте се и участвайте! – призовават организаторите - Вложете творчество, сръчност, въображение и умения в изработването на вашите уникални мартеници!

Преплитането на белия и червения цвят е стар народен обичай носещ вяра в утрешния ден и станал символ на здраве и благополучие.

В конкурса могат да се включат деца и ученици от детските градини и училища на територията на община Първомай. Целта е да се инициират и стимулират творчески процеси, с акцент поддържане и развитие на вековните български традиции, да се разширят познанията на децата за направата на мартеници и значението им.

В конкурса може да се участва с мартеници в три категории: „Традиционна мартеница,  „Атрактивна мартеница” и „Най-голяма мартеница“.

Едно от изискванията за ръчно изработените  мартеници е да бъдат с размери по-големи от 20 см. Могат да се ползват всякакви материали и техники. В конкурса се участва самостоятелно с ръчно, изработена мартеница. Всеки участник може да представи 3 свои мартеници, като се допуска помощта на възрастен.

Определени са и възрастови групи: за деца от детските градини, за ученици от начален курс и за ученици от прогимназия.

Мартениците ще бъдат оценявани по външен вид, качество на изработка, вложени разнообразни материали и вплетени оригиналност и традиция в едно.

Всяко изделие трябва да бъде придружено с  имена, клас, училище, телефон за връзка на участника и да бъде предадено в чанта или плик с надпис „За конкурса Баба Марта” във фронт офиса на Общинска администрация, най-късно до 20 февруари 2023 г. За допълнителна информация 0882550559 - секретар на МКБППМН  Мария Кьосева

На 1 март 2023г. с мартениците ще бъде окичено и „Дървото на баба Марта“, аслед това ,от 16,30 часа пред сградата на община Първомай ще бъдат отличени и наградени с грамоти и предметни награди по трима автори на мартеници във всяка от категориите.

Организаторите ще съобщят по телефона на отличените в конкурса участници.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини