С литературен конкурс в Професионалната гимназия почетоха паметта на патрона си

Изображение 1 от 2

    Николет Божева спечели конкурса за есе, посветено на Васил Левски, който бе проведен между учениците в Професионалната гимназия, носеща името на Апостола на свободата. Организатори бяха Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни и учителския колектив.

    На тържество, посветено на Левски, секретарят на комисията – Мария Кьосева благодари на директора на училището Росица Генова за бързата ѝ реакция и готовността за сътрудничество. Двете заедно наградиха отличните ученици.

    31 творби, които бяха представени в обявения срок, бяха оценени от комисия с председател Жанета Стоянова. Темите, по които работиха учениците бяха две - " Апостола на българската свобода - велик и безсмъртен"  и "Васил Левски - животът на един патриот". Критериите за оценка бяха: придържане към темата, оригинално изразена лична позиция, творчески подход и разсъждения и езикова и стилистична култура.

    Победителката в конкурса Николет Божева е ученичка в 10 а клас. Развълнувана, тя прочете есето си:

    „...Васил Левски - дисциплиниран като човек и дух. Сурово последователен, непознаващ покоя като състояние, вечно бодър, вечно забързан, вечно устремен. С тези свои качества Левски пробужда от вековната дрямка българското общество, успява да го сроди с нещо непознато, по-примамливо и по-голямо. Към тези бележити качества на организатор трябва се прибави и способността на Апостола да направи точен разчет на силите, да не пропуска и най-малката подробност, която има значение за успеха на делото, да намира онова, което е най-потребно за момента.

    Какво представлява България преди появата на Васил Левски? Макар и пробудена от възрожденския полъх или развълнувана от появата на четите, българите мирно орат земите си, произвеждат бъчви и сахани, ходят по търговия. Те образно казано още се лутат в междуселските коловози на своята история. Само за 4 години Левски показва на тези хора, че има нещо по-различно от къртичия труд, от патриархалната сигурност. Вековната дрямка е пропъдена. Обществото се пробужда, кръщава се с нова вяра и тръгва слд Апостола на свободата. Това може а го направи само един човек с изключителните качества на Васил Левски...“

    На второ място остана ейната съученичка Татяна Йорданова, също от 10 а клас, а трета е Валерия Тодорова от 11 б клас. Наградените получиха грамоти, книги, посветени на Левски и електронни аксесоари. 

    16 от представените есета бяха на ученици от 8а клас, за което те получиха групова награда.

    Преди тържеството учители и ученици сведоха глави пред паметника на Левски в двора на гимназията.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      От
      От града
      10 0
      09:52, 18 фев 2017
      Това е прочело детето в книгите, това е написало. Ти като си толкова умен, да беше се явил и ти на конкурса. Вместо да се радваме че все още има деца, които да седнат да прочетат нещо и да напишат, ние пак с лошото и към тях. Хайде малко уважение за тези, които са се постарали.
    • 2
      Ба
      бай Йордан
      0 -7
      17:36, 18 фев 2017
      А!!! Тедо, къде са ми двата коментара. В тях нямаш... Виж коментара
    • 3
      Ба
      бай Йордан
      1 -4
      17:41, 18 фев 2017
      цензор
      цензура
    Последни новини