24 °C

С литературен конкурс в Професионалната гимназия почетоха паметта на патрона си

Изображение 1 от 2

  Николет Божева спечели конкурса за есе, посветено на Васил Левски, който бе проведен между учениците в Професионалната гимназия, носеща името на Апостола на свободата. Организатори бяха Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни и учителския колектив.

  На тържество, посветено на Левски, секретарят на комисията – Мария Кьосева благодари на директора на училището Росица Генова за бързата ѝ реакция и готовността за сътрудничество. Двете заедно наградиха отличните ученици.

  31 творби, които бяха представени в обявения срок, бяха оценени от комисия с председател Жанета Стоянова. Темите, по които работиха учениците бяха две - " Апостола на българската свобода - велик и безсмъртен"  и "Васил Левски - животът на един патриот". Критериите за оценка бяха: придържане към темата, оригинално изразена лична позиция, творчески подход и разсъждения и езикова и стилистична култура.

  Победителката в конкурса Николет Божева е ученичка в 10 а клас. Развълнувана, тя прочете есето си:

  „...Васил Левски - дисциплиниран като човек и дух. Сурово последователен, непознаващ покоя като състояние, вечно бодър, вечно забързан, вечно устремен. С тези свои качества Левски пробужда от вековната дрямка българското общество, успява да го сроди с нещо непознато, по-примамливо и по-голямо. Към тези бележити качества на организатор трябва се прибави и способността на Апостола да направи точен разчет на силите, да не пропуска и най-малката подробност, която има значение за успеха на делото, да намира онова, което е най-потребно за момента.

  Какво представлява България преди появата на Васил Левски? Макар и пробудена от възрожденския полъх или развълнувана от появата на четите, българите мирно орат земите си, произвеждат бъчви и сахани, ходят по търговия. Те образно казано още се лутат в междуселските коловози на своята история. Само за 4 години Левски показва на тези хора, че има нещо по-различно от къртичия труд, от патриархалната сигурност. Вековната дрямка е пропъдена. Обществото се пробужда, кръщава се с нова вяра и тръгва слд Апостола на свободата. Това може а го направи само един човек с изключителните качества на Васил Левски...“

  На второ място остана ейната съученичка Татяна Йорданова, също от 10 а клас, а трета е Валерия Тодорова от 11 б клас. Наградените получиха грамоти, книги, посветени на Левски и електронни аксесоари. 

  16 от представените есета бяха на ученици от 8а клас, за което те получиха групова награда.

  Преди тържеството учители и ученици сведоха глави пред паметника на Левски в двора на гимназията.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   От
   От града
   9 0
   09:52, 18 фев 2017
   Това е прочело детето в книгите, това е написало. Ти като си толкова умен, да беше се явил и ти на конкурса. Вместо да се радваме че все още има деца, които да седнат да прочетат нещо и да напишат, ние пак с лошото и към тях. Хайде малко уважение за тези, които са се постарали.
  • 2
   Ба
   бай Йордан
   0 -7
   17:36, 18 фев 2017
   А!!! Тедо, къде са ми двата коментара. В тях нямаш... Виж коментара
  • 3
   Ба
   бай Йордан
   1 -4
   17:41, 18 фев 2017
   цензор
   цензура

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини