20 °C

С литературен конкурс в Професионалната гимназия почетоха паметта на патрона си

Изображение 1 от 2

  Николет Божева спечели конкурса за есе, посветено на Васил Левски, който бе проведен между учениците в Професионалната гимназия, носеща името на Апостола на свободата. Организатори бяха Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни и учителския колектив.

  На тържество, посветено на Левски, секретарят на комисията – Мария Кьосева благодари на директора на училището Росица Генова за бързата ѝ реакция и готовността за сътрудничество. Двете заедно наградиха отличните ученици.

  31 творби, които бяха представени в обявения срок, бяха оценени от комисия с председател Жанета Стоянова. Темите, по които работиха учениците бяха две - " Апостола на българската свобода - велик и безсмъртен"  и "Васил Левски - животът на един патриот". Критериите за оценка бяха: придържане към темата, оригинално изразена лична позиция, творчески подход и разсъждения и езикова и стилистична култура.

  Победителката в конкурса Николет Божева е ученичка в 10 а клас. Развълнувана, тя прочете есето си:

  „...Васил Левски - дисциплиниран като човек и дух. Сурово последователен, непознаващ покоя като състояние, вечно бодър, вечно забързан, вечно устремен. С тези свои качества Левски пробужда от вековната дрямка българското общество, успява да го сроди с нещо непознато, по-примамливо и по-голямо. Към тези бележити качества на организатор трябва се прибави и способността на Апостола да направи точен разчет на силите, да не пропуска и най-малката подробност, която има значение за успеха на делото, да намира онова, което е най-потребно за момента.

  Какво представлява България преди появата на Васил Левски? Макар и пробудена от възрожденския полъх или развълнувана от появата на четите, българите мирно орат земите си, произвеждат бъчви и сахани, ходят по търговия. Те образно казано още се лутат в междуселските коловози на своята история. Само за 4 години Левски показва на тези хора, че има нещо по-различно от къртичия труд, от патриархалната сигурност. Вековната дрямка е пропъдена. Обществото се пробужда, кръщава се с нова вяра и тръгва слд Апостола на свободата. Това може а го направи само един човек с изключителните качества на Васил Левски...“

  На второ място остана ейната съученичка Татяна Йорданова, също от 10 а клас, а трета е Валерия Тодорова от 11 б клас. Наградените получиха грамоти, книги, посветени на Левски и електронни аксесоари. 

  16 от представените есета бяха на ученици от 8а клас, за което те получиха групова награда.

  Преди тържеството учители и ученици сведоха глави пред паметника на Левски в двора на гимназията.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   От
   От града
   9 0
   09:52, 18 фев 2017
   Това е прочело детето в книгите, това е написало. Ти като си толкова умен, да беше се явил и ти на конкурса. Вместо да се радваме че все още има деца, които да седнат да прочетат нещо и да напишат, ние пак с лошото и към тях. Хайде малко уважение за тези, които са се постарали.
  • 2
   Ба
   бай Йордан
   0 -7
   17:36, 18 фев 2017
   А!!! Тедо, къде са ми двата коментара. В тях нямаш... Виж коментара
  • 3
   Ба
   бай Йордан
   1 -4
   17:41, 18 фев 2017
   цензор
   цензура

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  14 май 2021

  Случаен виц

  Последни новини