5 °C

С литературен конкурс в Професионалната гимназия почетоха паметта на патрона си

Изображение 1 от 2

  Николет Божева спечели конкурса за есе, посветено на Васил Левски, който бе проведен между учениците в Професионалната гимназия, носеща името на Апостола на свободата. Организатори бяха Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни и учителския колектив.

  На тържество, посветено на Левски, секретарят на комисията – Мария Кьосева благодари на директора на училището Росица Генова за бързата ѝ реакция и готовността за сътрудничество. Двете заедно наградиха отличните ученици.

  31 творби, които бяха представени в обявения срок, бяха оценени от комисия с председател Жанета Стоянова. Темите, по които работиха учениците бяха две - " Апостола на българската свобода - велик и безсмъртен"  и "Васил Левски - животът на един патриот". Критериите за оценка бяха: придържане към темата, оригинално изразена лична позиция, творчески подход и разсъждения и езикова и стилистична култура.

  Победителката в конкурса Николет Божева е ученичка в 10 а клас. Развълнувана, тя прочете есето си:

  „...Васил Левски - дисциплиниран като човек и дух. Сурово последователен, непознаващ покоя като състояние, вечно бодър, вечно забързан, вечно устремен. С тези свои качества Левски пробужда от вековната дрямка българското общество, успява да го сроди с нещо непознато, по-примамливо и по-голямо. Към тези бележити качества на организатор трябва се прибави и способността на Апостола да направи точен разчет на силите, да не пропуска и най-малката подробност, която има значение за успеха на делото, да намира онова, което е най-потребно за момента.

  Какво представлява България преди появата на Васил Левски? Макар и пробудена от възрожденския полъх или развълнувана от появата на четите, българите мирно орат земите си, произвеждат бъчви и сахани, ходят по търговия. Те образно казано още се лутат в междуселските коловози на своята история. Само за 4 години Левски показва на тези хора, че има нещо по-различно от къртичия труд, от патриархалната сигурност. Вековната дрямка е пропъдена. Обществото се пробужда, кръщава се с нова вяра и тръгва слд Апостола на свободата. Това може а го направи само един човек с изключителните качества на Васил Левски...“

  На второ място остана ейната съученичка Татяна Йорданова, също от 10 а клас, а трета е Валерия Тодорова от 11 б клас. Наградените получиха грамоти, книги, посветени на Левски и електронни аксесоари. 

  16 от представените есета бяха на ученици от 8а клас, за което те получиха групова награда.

  Преди тържеството учители и ученици сведоха глави пред паметника на Левски в двора на гимназията.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   От
   От града
   9 0
   09:52, 18 фев 2017
   Това е прочело детето в книгите, това е написало. Ти като си толкова умен, да беше се явил и ти на конкурса. Вместо да се радваме че все още има деца, които да седнат да прочетат нещо и да напишат, ние пак с лошото и към тях. Хайде малко уважение за тези, които са се постарали.
  • 2
   Ба
   бай Йордан
   0 -7
   17:36, 18 фев 2017
   А!!! Тедо, къде са ми двата коментара. В тях нямаш... Виж коментара
  • 3
   Ба
   бай Йордан
   1 -4
   17:41, 18 фев 2017
   цензор
   цензура

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
  25 фев 2021
  Последни новини