15 °C

1029 дела са постъпили в Районния съд през 2016 година

Постъплението на делата в Районен съд - Първомай през 2016 година бележи значителен ръст – образувани са 1029 дела при 848 за 2015 година, 698 за 2014 година и 776 за 2013 година. От тях 697 граждански и 332 наказателни, т.е. през 2016 година броят на постъпилите дела се увеличава с 21,34 % спрямо 2015 година, гражданските са с 24,69 % повече от миналата година, а наказателните – с 14,88 % повече.

Най-динамично е постъплението на дела от общ характер за общоопасните престъпления – 76, като най-много от тях са тези по транспорта – 71.

Следвани са от престъпления против собствеността – постъпили 15, против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции 9, против личността – 6 и против стопанството – 5. Не са типични за съдебния район престъпленията против брака, семейството и младежта - 4, против правата на гражданите - 3, против реда и общественото спокойствие - 1, документни престъпления 1, няма образувани дела против спорта.

През 2016 година постъпват 127 частни наказателни дела, 8 наказателни дела от частен характер и 77 административнонаказателните дела - внесените жалби срещу наказателни постановления са 41, броят на делата по Указ № 904 от 28.12.1963 година за борба с дребното хулиганство е 4, 32 са образуваните административнонаказателни дела въз основа на мотивирано постановление от прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание (по чл. 78а от НК).

От гражданските дела най-голямо е постъплението на заповедните производства – 435. След тях са исковете по Семейния кодекс – 78, по Закона за защита срещу домашното насилие – 28, по Закона за закрила на детето – 22, облигационните искове - 18, вещните и установителните искове - 18, делбите – 9, по Кодекса на труда – 7. Посочените данни са от отчетния доклад за работата на Районен съд – Първомай за 2016 година. През 2016 година от разгледаните 1148 наказателни и граждански дела в Районен съд – Първомай приключват общо 1025 – с 21,59 % повече от 2015 година. В съда средно на месец постъпват 85,83 дела, разглеждат се 95,67 дела и приключват 85,42 дела. Натовареността на веки съдия е 47,83 към делата за разглеждане и 42,71 към свършените дела. От 126 наказателни дела от общ характер на производство за 2016 година с предадени на съд 121 лица Съдът се произнася с краен акт по 114 от делата, като по 112 от тях налага наказания (включително по чл. 78а от НК).

През годината няма оправдани лица по наказателни дела от общ характер. През 2016 година в Районен съд – Първомай е работил в съответствие със Закона за съдебната власт, Правилника за администрацията в съдилищата, Кодекса на труда, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за защита на личните данни, Закона за класифицираната информация и други нормативни актове, касаещи пряко дейността на организационната единица. Работното време и функциите на отделните служби са съобразени с изискванията на Правилника за администрацията в съдилищата, пригодени към наличния щат и условията за работа.

Във всяка от службите гражданите се обслужват без прекъсване през целия работен ден, а съдиите не приемат граждани за справки и консултации.

Извършената работа по качество на съдебните актове и бързина на постановяването им е белег за добрата теоретическа подготовка и постоянния стремеж на съдиите към усвояване на промените в законодателството и съдебната практика.

Създадените и поддържани коректни професионални отношения с другите правозащитни органи на територията на съдебния район са предпоставка за успешната работа на съда и за борбата срещу престъпността. Съществува добро взаимодействие между Районен съд - Първомай и Окръжен съд – Пловдив – всички възникнали проблеми от правен и организационен характер се решават максимално бързо и с необходимото разбиране.

/По материали от отчетния доклад на Районен съд - Първомай/

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  12
  123
  1 -4
  13:03, 17 фев 2017
  Голяма гордост за РС Първомай представлява факта,че нямало оправдани лица по наказателни дела.Според мен с това би следвало да се гордее прокуратурата,но в нашия случай съдът играе ролята на обвинител.
 • 2
  Lu
  lubo
  8 -2
  17:05, 17 фев 2017
  Ами как ще имат оправдани лица, като почти на 90 % от делата на прокуратурата влизат с предварителни споразумения с обвиняемите в съда. Просто така им е по-лесно и на прокурорите и на адвокатите - едните си измиват ръцете пред клиентите, а другите нямат паднали обвинителни актове. Съдът пък е най-доволен - само одобрява споразуменията за няколко минути.Такова е положението на Прокуратурата в цяла България.
  • До
   До Lubo
   3 0
   13:57, 18 фев 2017
   Пропусна обстоятелството, че прокурорите и съдиите в Първомай постоянно си "сверяват" един - друг часовниците, за да няма оправдани лица..

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини