23 °C

1029 дела са постъпили в Районния съд през 2016 година

Постъплението на делата в Районен съд - Първомай през 2016 година бележи значителен ръст – образувани са 1029 дела при 848 за 2015 година, 698 за 2014 година и 776 за 2013 година. От тях 697 граждански и 332 наказателни, т.е. през 2016 година броят на постъпилите дела се увеличава с 21,34 % спрямо 2015 година, гражданските са с 24,69 % повече от миналата година, а наказателните – с 14,88 % повече.

Най-динамично е постъплението на дела от общ характер за общоопасните престъпления – 76, като най-много от тях са тези по транспорта – 71.

Следвани са от престъпления против собствеността – постъпили 15, против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции 9, против личността – 6 и против стопанството – 5. Не са типични за съдебния район престъпленията против брака, семейството и младежта - 4, против правата на гражданите - 3, против реда и общественото спокойствие - 1, документни престъпления 1, няма образувани дела против спорта.

През 2016 година постъпват 127 частни наказателни дела, 8 наказателни дела от частен характер и 77 административнонаказателните дела - внесените жалби срещу наказателни постановления са 41, броят на делата по Указ № 904 от 28.12.1963 година за борба с дребното хулиганство е 4, 32 са образуваните административнонаказателни дела въз основа на мотивирано постановление от прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание (по чл. 78а от НК).

От гражданските дела най-голямо е постъплението на заповедните производства – 435. След тях са исковете по Семейния кодекс – 78, по Закона за защита срещу домашното насилие – 28, по Закона за закрила на детето – 22, облигационните искове - 18, вещните и установителните искове - 18, делбите – 9, по Кодекса на труда – 7. Посочените данни са от отчетния доклад за работата на Районен съд – Първомай за 2016 година. През 2016 година от разгледаните 1148 наказателни и граждански дела в Районен съд – Първомай приключват общо 1025 – с 21,59 % повече от 2015 година. В съда средно на месец постъпват 85,83 дела, разглеждат се 95,67 дела и приключват 85,42 дела. Натовареността на веки съдия е 47,83 към делата за разглеждане и 42,71 към свършените дела. От 126 наказателни дела от общ характер на производство за 2016 година с предадени на съд 121 лица Съдът се произнася с краен акт по 114 от делата, като по 112 от тях налага наказания (включително по чл. 78а от НК).

През годината няма оправдани лица по наказателни дела от общ характер. През 2016 година в Районен съд – Първомай е работил в съответствие със Закона за съдебната власт, Правилника за администрацията в съдилищата, Кодекса на труда, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за защита на личните данни, Закона за класифицираната информация и други нормативни актове, касаещи пряко дейността на организационната единица. Работното време и функциите на отделните служби са съобразени с изискванията на Правилника за администрацията в съдилищата, пригодени към наличния щат и условията за работа.

Във всяка от службите гражданите се обслужват без прекъсване през целия работен ден, а съдиите не приемат граждани за справки и консултации.

Извършената работа по качество на съдебните актове и бързина на постановяването им е белег за добрата теоретическа подготовка и постоянния стремеж на съдиите към усвояване на промените в законодателството и съдебната практика.

Създадените и поддържани коректни професионални отношения с другите правозащитни органи на територията на съдебния район са предпоставка за успешната работа на съда и за борбата срещу престъпността. Съществува добро взаимодействие между Районен съд - Първомай и Окръжен съд – Пловдив – всички възникнали проблеми от правен и организационен характер се решават максимално бързо и с необходимото разбиране.

/По материали от отчетния доклад на Районен съд - Първомай/

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  12
  123
  1 -4
  13:03, 17 фев 2017
  Голяма гордост за РС Първомай представлява факта,че нямало оправдани лица по наказателни дела.Според мен с това би следвало да се гордее прокуратурата,но в нашия случай съдът играе ролята на обвинител.
 • 2
  Lu
  lubo
  8 -2
  17:05, 17 фев 2017
  Ами как ще имат оправдани лица, като почти на 90 % от делата на прокуратурата влизат с предварителни споразумения с обвиняемите в съда. Просто така им е по-лесно и на прокурорите и на адвокатите - едните си измиват ръцете пред клиентите, а другите нямат паднали обвинителни актове. Съдът пък е най-доволен - само одобрява споразуменията за няколко минути.Такова е положението на Прокуратурата в цяла България.
  • До
   До Lubo
   3 0
   13:57, 18 фев 2017
   Пропусна обстоятелството, че прокурорите и съдиите в Първомай постоянно си "сверяват" един - друг часовниците, за да няма оправдани лица..

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини