Най-скъпо излиза наемането на нива в село Добри дол

Най-високата цена за рента в Първомайска община е 37 лева за декар нива в землището на село Добри дол. А най-ниската е 6лв./дка за трайно насаждение в село Татарево. Това сочи справка на Областна дирекция „Земеделие“ - Пловдив. За сравнение – най-високата цена е 68 лева за декар в Стамболийски, 61 лв. В село Брестник, общ. Родопи, 60 лева в Куклен и с.Долно Воден, общ. Асеновград.

Рентата за трайно насаждение е най-висока в Бяла река – 30 лв./дка. След нея се нареждат в Православен – 29 лв.и селата Виница, Караджалово, Пройна, Добри дол, Езерово, Воден и Брягово – където рентата за трайни насаждения е 27 лв. В областта тя е най-висока в Сопот – 81 лв.

Максималната средна рента за пасища и мери в общината е в Брягово и Дълбок извор – 13 лв./дка, а най-ниска в Искра – 10 лв.

Ползването на ливади струва най-скъпо в село Дълбок извор – 31 лв/дка, като това е най-високата цена и за областта. След Дълбок извор се нарежда село Искра, където рентата за ползване на ливади е почти два пъти по-ниска – 17 лв./дка.

Освен ниви, трайни насаждения, пасища и мери и ливади, докладът на Земеделската дирекция разглежда и оризища, каквото няма в община Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини