17 °C

В Дълбок извор избраха Цар на виното

Изображение 1 от 2

  Атанас  Колев бе обявен за Цар на виното в село Дълбок извор – Първомайско по случай празника Трифон Зарезан.

  Най-добрият винопроизводител беше определен според вкуса на технолог-сомелиер инж. Димитър Димитров, между 21  кандидати.

  Всичките представени вина бяха червени, от грозде, произведено в землището на селото.

  Подгласници станаха Жечка Грудева и Георги Кьосепашев. Наградите бяха осигурени от Димитър Чингаров. Той сподели, че прави този жест, за да се възстанови позабравената традиция. Дълбок извор е едно от селата на Първомайския регион, в което се произвежда хубаво грозде, а от него се правят хубаво вино и ракия. Едва от две години там е възстановена и традицията да се чества Трифон Зарезан. Селото се събира, зарязва се лозе,  леят се песни и вино и се избира Царят на виното.

  Победителят бай Начо, както го познават съселяните му произвежда вино едва от 2-3 години, но вече е изучил добре технологията. За хубавото вино знае, че са нужни чисти съдове и търпение, за да се избистри. За консумацията са му нижни добри приятели и човека,който ти е най- близък. Той признава, че ползва съветите и на добър технолог.

  Празникът в селото започна с традиционното   зарязване на лозята и молитва за хубава реколта. Не се мина и без песни и хоро. Остатъкът от материалите, дадени за дегустация в конкурса бяха споделени от събралите се на площада хора.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   пиян-залян любовчия
   5 0
   07:53, 15 фев 2017
   Този празник го харесват и мъже, и жени.
   Всичко заради мъжката нагласа. От кръста нагоре празнували деня на виното, а от кръста надолу - деня на влюбените. Някой само трифон зарезан.
  • 2
   99
   999,
   0 -3
   11:15, 15 фев 2017
   Св.мчк Трифон (Предпразненство на сретение Господне),(Трифонов ден) беше на 01.02.2017г..И не трябва да се толерира и одобрява честването на 14.02.,или на кой когато му дойде на ума.Който иска да празнува на 14.02.нека си празнува но да не се пише,толерира и рекламира ,че това е Трифонов ден.
  • 3
   Ба
   Бай Йордан
   3 0
   19:02, 15 фев 2017
   Бе Амине, ти сега на 999 ли се прекръсти. Остави ги хората да се забавляват. Виж евробабите от Забърдо! Застанаха твърдо на страната на любовта. Може би при тебе и Трифон-зарезан, и празника на любовта са концентрирани над кръста, ама любов само над кръста си е малко постна.
   Ей, любовчията, ти гледай и двата празника да не ги празнуваш от кръста надолу. Само с пиене не става работата.
   Тедо, къде са тия ми ти ухилени човечета, дето ги слагат при писане.
  • 4
   99
   999,
   0 -3
   21:58, 15 фев 2017
   Йордане ,не ме кръщавай.Стига ми един път.Остави човека на мира.Хубаво си го казал ,развесели ме.

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини