В Дълбок извор избраха Цар на виното

Изображение 1 от 2

    Атанас  Колев бе обявен за Цар на виното в село Дълбок извор – Първомайско по случай празника Трифон Зарезан.

    Най-добрият винопроизводител беше определен според вкуса на технолог-сомелиер инж. Димитър Димитров, между 21  кандидати.

    Всичките представени вина бяха червени, от грозде, произведено в землището на селото.

    Подгласници станаха Жечка Грудева и Георги Кьосепашев. Наградите бяха осигурени от Димитър Чингаров. Той сподели, че прави този жест, за да се възстанови позабравената традиция. Дълбок извор е едно от селата на Първомайския регион, в което се произвежда хубаво грозде, а от него се правят хубаво вино и ракия. Едва от две години там е възстановена и традицията да се чества Трифон Зарезан. Селото се събира, зарязва се лозе,  леят се песни и вино и се избира Царят на виното.

    Победителят бай Начо, както го познават съселяните му произвежда вино едва от 2-3 години, но вече е изучил добре технологията. За хубавото вино знае, че са нужни чисти съдове и търпение, за да се избистри. За консумацията са му нижни добри приятели и човека,който ти е най- близък. Той признава, че ползва съветите и на добър технолог.

    Празникът в селото започна с традиционното   зарязване на лозята и молитва за хубава реколта. Не се мина и без песни и хоро. Остатъкът от материалите, дадени за дегустация в конкурса бяха споделени от събралите се на площада хора.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пи
      пиян-залян любовчия
      5 0
      07:53, 15 фев 2017
      Този празник го харесват и мъже, и жени.
      Всичко заради мъжката нагласа. От кръста нагоре празнували деня на виното, а от кръста надолу - деня на влюбените. Някой само трифон зарезан.
    • 2
      99
      999,
      0 -3
      11:15, 15 фев 2017
      Св.мчк Трифон (Предпразненство на сретение Господне),(Трифонов ден) беше на 01.02.2017г..И не трябва да се толерира и одобрява честването на 14.02.,или на кой когато му дойде на ума.Който иска да празнува на 14.02.нека си празнува но да не се пише,толерира и рекламира ,че това е Трифонов ден.
    • 3
      Ба
      Бай Йордан
      3 0
      19:02, 15 фев 2017
      Бе Амине, ти сега на 999 ли се прекръсти. Остави ги хората да се забавляват. Виж евробабите от Забърдо! Застанаха твърдо на страната на любовта. Може би при тебе и Трифон-зарезан, и празника на любовта са концентрирани над кръста, ама любов само над кръста си е малко постна.
      Ей, любовчията, ти гледай и двата празника да не ги празнуваш от кръста надолу. Само с пиене не става работата.
      Тедо, къде са тия ми ти ухилени човечета, дето ги слагат при писане.
    • 4
      99
      999,
      0 -3
      21:58, 15 фев 2017
      Йордане ,не ме кръщавай.Стига ми един път.Остави човека на мира.Хубаво си го казал ,развесели ме.
    Последни новини