1 °C

В Дълбок извор избраха Цар на виното

Изображение 1 от 2

  Атанас  Колев бе обявен за Цар на виното в село Дълбок извор – Първомайско по случай празника Трифон Зарезан.

  Най-добрият винопроизводител беше определен според вкуса на технолог-сомелиер инж. Димитър Димитров, между 21  кандидати.

  Всичките представени вина бяха червени, от грозде, произведено в землището на селото.

  Подгласници станаха Жечка Грудева и Георги Кьосепашев. Наградите бяха осигурени от Димитър Чингаров. Той сподели, че прави този жест, за да се възстанови позабравената традиция. Дълбок извор е едно от селата на Първомайския регион, в което се произвежда хубаво грозде, а от него се правят хубаво вино и ракия. Едва от две години там е възстановена и традицията да се чества Трифон Зарезан. Селото се събира, зарязва се лозе,  леят се песни и вино и се избира Царят на виното.

  Победителят бай Начо, както го познават съселяните му произвежда вино едва от 2-3 години, но вече е изучил добре технологията. За хубавото вино знае, че са нужни чисти съдове и търпение, за да се избистри. За консумацията са му нижни добри приятели и човека,който ти е най- близък. Той признава, че ползва съветите и на добър технолог.

  Празникът в селото започна с традиционното   зарязване на лозята и молитва за хубава реколта. Не се мина и без песни и хоро. Остатъкът от материалите, дадени за дегустация в конкурса бяха споделени от събралите се на площада хора.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пи
   пиян-залян любовчия
   5 0
   07:53, 15 фев 2017
   Този празник го харесват и мъже, и жени.
   Всичко заради мъжката нагласа. От кръста нагоре празнували деня на виното, а от кръста надолу - деня на влюбените. Някой само трифон зарезан.
  • 2
   99
   999,
   0 -3
   11:15, 15 фев 2017
   Св.мчк Трифон (Предпразненство на сретение Господне),(Трифонов ден) беше на 01.02.2017г..И не трябва да се толерира и одобрява честването на 14.02.,или на кой когато му дойде на ума.Който иска да празнува на 14.02.нека си празнува но да не се пише,толерира и рекламира ,че това е Трифонов ден.
  • 3
   Ба
   Бай Йордан
   3 0
   19:02, 15 фев 2017
   Бе Амине, ти сега на 999 ли се прекръсти. Остави ги хората да се забавляват. Виж евробабите от Забърдо! Застанаха твърдо на страната на любовта. Може би при тебе и Трифон-зарезан, и празника на любовта са концентрирани над кръста, ама любов само над кръста си е малко постна.
   Ей, любовчията, ти гледай и двата празника да не ги празнуваш от кръста надолу. Само с пиене не става работата.
   Тедо, къде са тия ми ти ухилени човечета, дето ги слагат при писане.
  • 4
   99
   999,
   0 -3
   21:58, 15 фев 2017
   Йордане ,не ме кръщавай.Стига ми един път.Остави човека на мира.Хубаво си го казал ,развесели ме.

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021
  Последни новини