Община Първомай изплаща само един дълг

Само един кредит обслужва община Първомай към месец януари 2017 година.

Той е от 2014 година и ще бъде погасяван до ноември 2024 година. Остатъкът по него към декември, миналата година е 992277 лв.и е използван за съфинансиране на водния проект.

Другият кредит, с който трябваше да бъде погасена финансовата корекция по същия проект, получи „опрощаване“ чрез Републиканския бюджет.

В него се предвижда размерът на задълженията за финансиране на плащания по проекти с наложени финансови корекции, да бъдат намалени с 80% чрез сключване на тристранно споразумение между Управляващия орган на програмата, министъра на финансите и кмета на общината. Останалата част от заема ще бъде изплатена с изравнителни субсидии от държавната хазна.

През май месец на кмета Папазов беше възложено да подготви и внесе предложение за поемане на дългосрочен дълг за рефинансиране на наложените на общината корекции. През месец октомври на редовна общинска сесия той направи такова предложение срещу което възразиха съветниците от ГЕРБ. Те оспориха срока – 10 години и лихвения процент – 4,78%, заложени в предложението. Всички общински съветници се съгласиха да отложат решението докато не се провери няма ли по-изгодно предложение и гласуваха „въздържал се“ или „против“. Забавянето с два месеца доведе до това не просто да бъде изтеглен кредит при по-добри условия, а да отпадне необходимостта от такъв.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Не
    Не
    8 -3
    15:53, 7 фев 2017
    Ако мнозинството свикне да чува какво им казва Вълчев може да вземат и други добри решения.
  • 2
    Пи
    питагор
    5 -3
    16:24, 7 фев 2017
    Ще вземат много добри решения примерно да отворят кръчма в общината след заседание в кръчмата ще ходят и на заседание на общинския съвет така всички ще са на едно мнение и ще викат на ангУ ти мен увъжаваш ли мъ или ни мъ уважаваш
  • 3
    Пе
    Песимист
    6 -5
    17:05, 7 фев 2017
    Не бива да се принизяват истинските неща с тъпи коментари. Тук проблема е че благодарение на Вълчев и групата на ГЕРБ се спестява един милион на общината който обаче ония другите вече мислят как да откраднат.
    • Ум
      умерен оптимист
      6 -1
      18:47, 7 фев 2017
      Значи Вълчев без да е кмет,но с акъл спестява един милион а Първомайският кръг КОЙ усвоява пари от общинската мандра.Има решение на проблема!Папазов, Митков и Ружди -депутати- Вълчев-кмет.Ааааа.... и ниКОЙ от сегашните съветници от мнозинството с нов мандат.
Последни новини