Ентусиасти от Дълбок извор намериха цаката на демографската криза

    "От днес – 20 януари 2017 година- града и селищата от общината преминават на режим на тока. Спира се захранването от 18.00 до 6.00 сутринта. Целта е не да се намалят сметките за ток, не и за да се намали потреблението на електричество и не бабите да не могат да гледат сериалите си. За облекчаване на създаденото положение, на всяка къща да се даде по едно топло одеяло. То не е за да се бори с ишиаса и за да не се обажда лумбагото, и да си топлят хората краката, а за да се раждат повече деца.“

    Такава „заповед“ от кмета на общината Ангел Папазов беше получена в края на възстановката на ритуала Бабинден в Дълбок извор. Ето така се бори ниската раждаемост- смееха се присъстващите от женския клуб в селото, чиято възраст беше доста над детеродната.

    Много смях и закачки предизвика секретарят на читалището в село Дълбок извор Стоян Пенев. Докаран като „комшийката кака Сийка“ той активно се включи в празника на „женорята“ по случай предстоящия празник.

    По традиция най-напред беше отдадена почит към лекарите, които бабуват по съвременен тертип. С музика местната "баба"д-р Миткова и екипа ѝ бяха отведени в ресторанта, в който беше разигран ритуала с миенето на ръцете им и къпането на последното бебе. Редом до медицинските лица бяха закичени последните баби и прабаби.

    Пак по традиция, присъстващият на тържеството, кмет на селото Костадин Кротнев беше препасан с женска престилка – така както се е правило отколе с мъжете на Бабинден.

    В село Дълбок извор през последната година са родени 6 деца. Всичките посрещнати с много радост и добри надежди.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пъ
      пърУмаец
      6 0
      10:21, 21 яну 2017
      Дълбок Извор съм ги признал от всякъде !! Нашенски зевзеци, обичащи традициите! И винаги гледат да има майтап! Еваларка и наздраве!
    Последни новини