5 °C

Сметната палата не очаква община Първомай да изпадне в затруднено финансово положение

Община Първомай не е между 56-те общини в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Информацията е изнесена от Сметната палата следизвършен одит за състоянието на дълговете в общините в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г. и  оценка на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. 

Основните изводи са за значително нарастване на общинския дълг. Има общини, в които увеличението е с над 500%.

Към 31.12.2014 г. 82 общини нямат общински дълг, а тези които са получили кредите са изпълнили законовите изисквания - внасяне на предложение от кмета на общината за поемане на дълг; разглеждане и одобряване от общинския съвет; обсъждане на проектите от местната общност; определяне с решение на общинския съвет на параметрите на дълга; начин на обезпечаване; условия за погасяване и т.н.

Нарушено съотношение: плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи

За период 2015-2017 г. общо при 14 общини съотношението дълг – приходи надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини.

През 2015 г. в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто, като от тях:

-  за осем общини: Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа това съотношение е над 100 на сто;

- за три общини: Малко Търново, Бобов дол и Никопол е над 200 на сто.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200 на сто.

През 2017 г. в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

Добрата новина е, че за сега община Първомай е далеч от тези показатели и спазва законовото изискване и плащанията по общинския им дълг не надвишават 15 на сто от средногодишния размер на собствените им приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ци
  цитат
  1 -1
  08:00, 12 яну 2017
  Стр.16:
  2.3. През 2014 г. от 171 общини е поет дългосрочен и краткосрочен дълг. Спазени са изискванията на чл. 17 от ЗОД за реда за поемане на общински дълг от 148 общини.
  При одита не е получена увереност, че поемането на дълг от 23 общини с 35 кредита, е в съответствие с изискванията на чл. 17 от ЗОД, поради липсата на прикачен файл с решение на общинския съвет за поемане на дълг в ЦРОД . От тези общини не са изпълнени изискванията на § 2 от ПЗР на Наредба № Н-19 от 15.12.2006 г. (отм.) и на т. 3 от указанията към наредбата за добавяне в ЦРОД като прикачен файл на решението на общинския съвет за поемане на общински дълг: Бургас и Ловеч с по четири кредита; Хасково с три кредита; Карнобат, Белово, Ситово и Свищов с по два кредита; Столична община, Белослав, Лисичево, Павликени, Враца, Варна, Перник, Златоград, Казанлък, Ямбол, Трявна, Якоруда, Първомай, Белица, Генерал Тошево и Стара Загора с по един кредит.

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини