20 °C

Сметната палата не очаква община Първомай да изпадне в затруднено финансово положение

Община Първомай не е между 56-те общини в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Информацията е изнесена от Сметната палата следизвършен одит за състоянието на дълговете в общините в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г. и  оценка на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. 

Основните изводи са за значително нарастване на общинския дълг. Има общини, в които увеличението е с над 500%.

Към 31.12.2014 г. 82 общини нямат общински дълг, а тези които са получили кредите са изпълнили законовите изисквания - внасяне на предложение от кмета на общината за поемане на дълг; разглеждане и одобряване от общинския съвет; обсъждане на проектите от местната общност; определяне с решение на общинския съвет на параметрите на дълга; начин на обезпечаване; условия за погасяване и т.н.

Нарушено съотношение: плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи

За период 2015-2017 г. общо при 14 общини съотношението дълг – приходи надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини.

През 2015 г. в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто, като от тях:

-  за осем общини: Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа това съотношение е над 100 на сто;

- за три общини: Малко Търново, Бобов дол и Никопол е над 200 на сто.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200 на сто.

През 2017 г. в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

Добрата новина е, че за сега община Първомай е далеч от тези показатели и спазва законовото изискване и плащанията по общинския им дълг не надвишават 15 на сто от средногодишния размер на собствените им приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ци
  цитат
  1 -1
  08:00, 12 яну 2017
  Стр.16:
  2.3. През 2014 г. от 171 общини е поет дългосрочен и краткосрочен дълг. Спазени са изискванията на чл. 17 от ЗОД за реда за поемане на общински дълг от 148 общини.
  При одита не е получена увереност, че поемането на дълг от 23 общини с 35 кредита, е в съответствие с изискванията на чл. 17 от ЗОД, поради липсата на прикачен файл с решение на общинския съвет за поемане на дълг в ЦРОД . От тези общини не са изпълнени изискванията на § 2 от ПЗР на Наредба № Н-19 от 15.12.2006 г. (отм.) и на т. 3 от указанията към наредбата за добавяне в ЦРОД като прикачен файл на решението на общинския съвет за поемане на общински дълг: Бургас и Ловеч с по четири кредита; Хасково с три кредита; Карнобат, Белово, Ситово и Свищов с по два кредита; Столична община, Белослав, Лисичево, Павликени, Враца, Варна, Перник, Златоград, Казанлък, Ямбол, Трявна, Якоруда, Първомай, Белица, Генерал Тошево и Стара Загора с по един кредит.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини