27 °C

Сметната палата не очаква община Първомай да изпадне в затруднено финансово положение

Община Първомай не е между 56-те общини в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол. Информацията е изнесена от Сметната палата следизвършен одит за състоянието на дълговете в общините в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г. и  оценка на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. 

Основните изводи са за значително нарастване на общинския дълг. Има общини, в които увеличението е с над 500%.

Към 31.12.2014 г. 82 общини нямат общински дълг, а тези които са получили кредите са изпълнили законовите изисквания - внасяне на предложение от кмета на общината за поемане на дълг; разглеждане и одобряване от общинския съвет; обсъждане на проектите от местната общност; определяне с решение на общинския съвет на параметрите на дълга; начин на обезпечаване; условия за погасяване и т.н.

Нарушено съотношение: плащания по дълга спрямо размера на собствените приходи

За период 2015-2017 г. общо при 14 общини съотношението дълг – приходи надхвърля 100 на сто, което е предпоставка за сериозни финансови проблеми за съответните общини.

През 2015 г. в 35 общини съотношението на плащанията по дълга към собствените приходи е по-голямо от 30 на сто, като от тях:

-  за осем общини: Карнобат, Бяла, Лесичево, Кнежа, Драгоман, Свиленград, Велики Преслав и Тунджа това съотношение е над 100 на сто;

- за три общини: Малко Търново, Бобов дол и Никопол е над 200 на сто.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200 на сто.

През 2017 г. в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

Добрата новина е, че за сега община Първомай е далеч от тези показатели и спазва законовото изискване и плащанията по общинския им дълг не надвишават 15 на сто от средногодишния размер на собствените им приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ци
  цитат
  1 -1
  08:00, 12 яну 2017
  Стр.16:
  2.3. През 2014 г. от 171 общини е поет дългосрочен и краткосрочен дълг. Спазени са изискванията на чл. 17 от ЗОД за реда за поемане на общински дълг от 148 общини.
  При одита не е получена увереност, че поемането на дълг от 23 общини с 35 кредита, е в съответствие с изискванията на чл. 17 от ЗОД, поради липсата на прикачен файл с решение на общинския съвет за поемане на дълг в ЦРОД . От тези общини не са изпълнени изискванията на § 2 от ПЗР на Наредба № Н-19 от 15.12.2006 г. (отм.) и на т. 3 от указанията към наредбата за добавяне в ЦРОД като прикачен файл на решението на общинския съвет за поемане на общински дълг: Бургас и Ловеч с по четири кредита; Хасково с три кредита; Карнобат, Белово, Ситово и Свищов с по два кредита; Столична община, Белослав, Лисичево, Павликени, Враца, Варна, Перник, Златоград, Казанлък, Ямбол, Трявна, Якоруда, Първомай, Белица, Генерал Тошево и Стара Загора с по един кредит.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини