15 °C

Красиво снежно Богоявление зарадва първомайци

  При отлична организация и без ексцесии премина Богоявление в Първомай и още няколко населени места в общината. Футболистът от „Борислав“ Николай Ангелов улови кръста в Първомай, Иван Вантов – в Дебър, Емил Митринджаков- в Дълбок извор, а Георги Бориславов – във Виница. След опорочения преди 2 години празник, тази година беше въведен отново строг ред за извършването на ритуала по улавяне на кръста. Идеята на първомайските свещеници скачащите за кръста да представят кръщелно свидетелство и да бъдат облечени със специална фланелка беше толерирана и приложена и на други места в Пловдивска епархия. Всеки от петимата смелчаци представи кръщелно свидетелство и облече специална за повода фланелка.

  Тържествената богоявленска литургия събра десетки в църквата „Св. Георги“ в Първомай. Снегът и ниските температури не уплашиха миряните, а между тях бяха и много именници. Хората със задоволство коментираха, че падналият сняг вещае богата и плодородна година.

  Смелчаците, които се записаха за скачане във водата на фонтана пред пощата в Първомай бяха едва петима. Между тях беше  десетгодишният именник Божидар Ганев. За трети път скочи студентът Гено Стоянов. Той сподели, че го прави с удоволствие и мечтае някой ден да отиде на ритуала и в Калофер.

  След като кръстът беше уловен отец Георги поръси със светената вода събралото се множество, а след това заедно с отец Станимир влязоха във офиси и сгради, за да ги осветят.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Пъ
   пърОмаец
   10 -4
   14:56, 6 яну 2017
   Кирякова, човешко е да се греши, ама то твоето е "Ни Чуешку" вече. Даже и заглавието на статията е объркано : "Красиво снежно Богоявление зарадва пъромайци". Стегни се малко !!!!!!
  • 2
   Им
   именик
   8 -3
   16:14, 6 яну 2017
   Именик се пише с едно н. Когато става въпрос за списък с имена , тогава е с нн - именник.
  • 3
   Че
   честито богоявление
   10 -7
   16:55, 6 яну 2017
   Вижте това сияещо лице! Това е Първомай ,това е България !Двойно н ,забележки на Кирякова,еиииий злобата и на празник почивен ден няма.
   • Ам
    Амин
    14 -4
    17:11, 6 яну 2017
    Сияе, защото следва Бога!
    Исус е казал:
    „Който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.“
    Честит празник, бъдете здрави и щастливи.
    Господ ни обича толкова много, че ние не можем да си представим това.
   • Ас
    астроложка гадателка
    3 -1
    16:04, 8 яну 2017
    Амине, ти пък какво летиш. Събрали се там пет човека на кръст, оревахте цялата околия. Традицията си е традиция, но вас никой не ви бръсне за слива. Целият град ви се хили зад гърба.
  • 4
   Въ
   възмутена
   4 -1
   10:55, 8 яну 2017
   Зеленясали шадраванчета, общински награди за бабаитлък, винаги ще се намерят и няколко заблудени. И това де се цъмбурнеш у гьола по гащи през януари не те прави мъж , а перко.
   Хората скачат от космоса - ние още скачаме в ледени води голи. Ех, прогрес, прогрес....
   • Ас
    астроложка-гадателка
    3 -1
    15:56, 8 яну 2017
    Остави ги да скачат там в гьола, да се радват. Те така разбират прогреса. Спасявай себе си и не се обръщай назад.
  • 5
   Къ
   към възмутена
   1 -3
   14:03, 8 яну 2017
   Възмутена и много червена....
  • 6
   До
   Дойче Веле
   2 0
   16:28, 8 яну 2017
   "А те продължават да скачат в ледените води!"

   • Ам
    Амин
    1 -3
    08:03, 9 яну 2017
    В тази статия на Андреев се твърди, че ние - обичните чада на Бога сме примати. Не го слушайте. Който пази Бог в сърцето си, той е надарен с мъдрост и се радва на божията любов.
  • 7
   Ви
   ВиК
   3 0
   20:50, 8 яну 2017
   Нещо, не е ли свързано с мускули, не може да те впечатли.

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини