23 °C

Красиво снежно Богоявление зарадва първомайци

  При отлична организация и без ексцесии премина Богоявление в Първомай и още няколко населени места в общината. Футболистът от „Борислав“ Николай Ангелов улови кръста в Първомай, Иван Вантов – в Дебър, Емил Митринджаков- в Дълбок извор, а Георги Бориславов – във Виница. След опорочения преди 2 години празник, тази година беше въведен отново строг ред за извършването на ритуала по улавяне на кръста. Идеята на първомайските свещеници скачащите за кръста да представят кръщелно свидетелство и да бъдат облечени със специална фланелка беше толерирана и приложена и на други места в Пловдивска епархия. Всеки от петимата смелчаци представи кръщелно свидетелство и облече специална за повода фланелка.

  Тържествената богоявленска литургия събра десетки в църквата „Св. Георги“ в Първомай. Снегът и ниските температури не уплашиха миряните, а между тях бяха и много именници. Хората със задоволство коментираха, че падналият сняг вещае богата и плодородна година.

  Смелчаците, които се записаха за скачане във водата на фонтана пред пощата в Първомай бяха едва петима. Между тях беше  десетгодишният именник Божидар Ганев. За трети път скочи студентът Гено Стоянов. Той сподели, че го прави с удоволствие и мечтае някой ден да отиде на ритуала и в Калофер.

  След като кръстът беше уловен отец Георги поръси със светената вода събралото се множество, а след това заедно с отец Станимир влязоха във офиси и сгради, за да ги осветят.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Пъ
   пърОмаец
   10 -4
   14:56, 6 яну 2017
   Кирякова, човешко е да се греши, ама то твоето е "Ни Чуешку" вече. Даже и заглавието на статията е объркано : "Красиво снежно Богоявление зарадва пъромайци". Стегни се малко !!!!!!
  • 2
   Им
   именик
   8 -3
   16:14, 6 яну 2017
   Именик се пише с едно н. Когато става въпрос за списък с имена , тогава е с нн - именник.
  • 3
   Че
   честито богоявление
   10 -7
   16:55, 6 яну 2017
   Вижте това сияещо лице! Това е Първомай ,това е България !Двойно н ,забележки на Кирякова,еиииий злобата и на празник почивен ден няма.
   • Ам
    Амин
    14 -4
    17:11, 6 яну 2017
    Сияе, защото следва Бога!
    Исус е казал:
    „Който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.“
    Честит празник, бъдете здрави и щастливи.
    Господ ни обича толкова много, че ние не можем да си представим това.
   • Ас
    астроложка гадателка
    3 -1
    16:04, 8 яну 2017
    Амине, ти пък какво летиш. Събрали се там пет човека на кръст, оревахте цялата околия. Традицията си е традиция, но вас никой не ви бръсне за слива. Целият град ви се хили зад гърба.
  • 4
   Въ
   възмутена
   4 -1
   10:55, 8 яну 2017
   Зеленясали шадраванчета, общински награди за бабаитлък, винаги ще се намерят и няколко заблудени. И това де се цъмбурнеш у гьола по гащи през януари не те прави мъж , а перко.
   Хората скачат от космоса - ние още скачаме в ледени води голи. Ех, прогрес, прогрес....
   • Ас
    астроложка-гадателка
    3 -1
    15:56, 8 яну 2017
    Остави ги да скачат там в гьола, да се радват. Те така разбират прогреса. Спасявай себе си и не се обръщай назад.
  • 5
   Къ
   към възмутена
   1 -3
   14:03, 8 яну 2017
   Възмутена и много червена....
  • 6
   До
   Дойче Веле
   2 0
   16:28, 8 яну 2017
   "А те продължават да скачат в ледените води!"

   • Ам
    Амин
    1 -3
    08:03, 9 яну 2017
    В тази статия на Андреев се твърди, че ние - обичните чада на Бога сме примати. Не го слушайте. Който пази Бог в сърцето си, той е надарен с мъдрост и се радва на божията любов.
  • 7
   Ви
   ВиК
   3 0
   20:50, 8 яну 2017
   Нещо, не е ли свързано с мускули, не може да те впечатли.

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини