Общината празнува Йордановден

  В много населени места на общината днес бе отслужена празнична литургия и проведен ритуал по спасяването на кръста.

  И тази година в село Искра не просто беше хвърлен кръстът, но и спасителите играха ледено хоро. В селото празникът беше подкрепен от кмета Тодор Налбантов. От река Каялийка кръстът беше изваден от военния Георги Караиванов, който поведе празничното хоро.

  Любопитен факт е, че искренец извади и кръста в град Пловдив – военният Димитър Налбантов, син на кмета на селото, се е преборил в конкуренция на около 80 други мъже.

  Във Виница ритуалът беше извършен на брега на река Марица. Най-бърз се оказа Румен Иванов. 10 л вино за „спасителите“ и 100 лв. награда бяха осигурени от именника Йордан Костадинов, собственик на винарна „Загрей“.

  Ангел Политов стана спасител на кръста в река Тополница в село Дълбок извор.

  В кв. Любеново 7 смелчаги се хвърлиха във водите на река Мечка. Най-бързо до кръста стигна Симеон Грозев. Освен благословия от отец Калофер, той получи и обещаните от кметския наместник Тодор Стоянов 100 лв. и още 50 лв. от анонимен спонсор.

  Миряните от кв. Дебър също стигнаха с литийно шествие до р. Мечка. Там Аврам Динев беше първият стигнал до кръста.

  Аврам и Симеон са гимназисти от Професионалната гимназия в Първомай. 

  В Първомай кръстът беше изваден от Анастас Петров - ученик в СУ "Проф.д-р Асен Златаров".

  Десетки са празнуващите днес – почти във всеки дом има Йордан, Йорданка, Дана, Божана, Божидар или хора с  производните имена. Да са живи и здрави, да носят с гордост имената си и да съхранят българската традиция!

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET
  Последни новини