Кръст и фотоволтаик на Малка Драгойна предизвикаха обществена дискусия

Кръст и фотоволтаичен панел, поставени на връх Малка Драгойна предизвикаха  яростна дискусия в първомайските групи на Фейсбук, подобна на дискусията за роженския пилон.

Както е характерно за обществото ни бяха заформени две групи с противоположни мнения. Според едните това е безвкусен и грозен символ, а според другите е израз на принадлежността ни към християнството.  Ако оставим на страна категории като „кич“, „патриотизъм“, „хармония“ и др. какви са фактите?

Кметът Николай Митков каза, че няма постъпило заявление в общината за издигането на такова съоръжение. „Дори и да имаше входирано такова намерение, ние не можем да го разрешим, защото това не е общинска територия“, каза кметът и ни насочи към Горското.

Оттам Йордан Шопов – директор на регионалното поделение на ДГС потвърди, че връх Малка Драгойна попада в териториите на горския фонд. Не е постъпвало искане за разрешение и не  са получени сигнали за незаконен обект. „До вчера гасихме пожар до Буково, каза още той, кога да разберем за това какво се е случило?“

Той обеща, че при първа възможност ще направят и проверка.

От какво се опасяват и защо не го харесват туристи и природозащитници става ясно от коментарите във фейсбук: Освен, че кръстът и фотоволтаичният панел са поставени незаконно, кабелите загрозяват гледката. Поставен е и въпросът за финансовата поддръжка на съоръжението и опазването му от природните стихии – вятър, сняг и дъжд. Факт е и че мястото никога не е било свързано с християнството. Това е един от малкото археологически обекти с напълно запазен културен пласт от траките, без върху него да е било строено нищо.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини