Художници наредиха картини в Арт галерията на Тоска

Изображение 1 от 2

    10 първомайски художници откриха обща изложба в Арт глаерията на Тоска Запрянова и така поставиха началото на празничния Коледно-новогодишен календар в Първомай.

    Тоска Запрянова „приюти“ художниците от секцията по изобразително изкуство в читалището. Тя обясни, че къщата не е галерия, а мястото на което твори. Във всяко нейно кътче, обаче, има артистична атмосфера и е широко отворена за „колегите по четка“. Специален поздрав към творците отправи председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов, който със задоволство подчерта, че към познатите вече и утвърдени художници се присъединяват Петър Павлов Растера и най-младият от всички Ивайло Налбантов, на когото се възлагат надеждите да продължи пътя на учителите си.

    Сред гостите беше и собственика на една от най-известните частни пловдивски галерии - „Резонанс“, Антония Димитрова. „Много атмосфера и дълбочина на пространството има тук“ - забеляза галеристката.

    Макар и малка къщата на „Вапцаров“ 7 беше събрала много творби, повечето непознати за публиката. Още на входа са разположени платната на единствения художник с академично образование Иван Генов, а в малко коридорче са миниатюрите на най-възрастния - Иван Павлов. В двете залички са подредени пейзажи, абстракции и натюрморти от Милена Чолакова, Иван Заимов, Петър Кацаров, Тоска Запрянова, Мирослава Панайотова.

    Учителката на повечето от участващите автори Зорка Каразапрянова се представя с няколко творби, но открояваща се между тях е неканонична икона на св. Георги. Забележителна е и единствената творба на Петър Павлов – портрет на Тодор Колев. Каразапрянова отдавна е признала таланта на ученика си Петър, а той с леко намигане вчера заяви, че се чувства най-добрият художник, но няма време да го докаже.

    Най-младият от всички – Ивайло Налбантов е включен с няколко различни по жанр картини. Едната е триптихът „Времето на живота“, като той обясни, че с думите на името му е завършил идеята на творбата си – времето като физическо измерение и времето като климат и цикъл през който преминава сезонното развитие.

    Откриването на изложбата е малък празник за обичащите културата и поздрав за всички, които очакват магията на Коледа да ни направи по-добри.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Во
      вода
      0 0
      09:10, 10 дек 2016
      Да владееш това изкуство рисуването е страхотно! Чрез картините си човек изразява чувства, мисли, желания, емоции и най-вече себе си,но и това което нарисуваш хората трябва да могат да го видят и разберат!
    • 2
      Въ
      въпрос
      1 0
      06:42, 11 дек 2016
      Кога може да се посещава от граждани частната галерия?
    • 3
      Въ
      въпрос
      0 0
      06:46, 11 дек 2016
      Маргарита Чолакова не се ли казва Милена???
    Последни новини