0 °C

Художници наредиха картини в Арт галерията на Тоска

Изображение 1 от 2

  10 първомайски художници откриха обща изложба в Арт глаерията на Тоска Запрянова и така поставиха началото на празничния Коледно-новогодишен календар в Първомай.

  Тоска Запрянова „приюти“ художниците от секцията по изобразително изкуство в читалището. Тя обясни, че къщата не е галерия, а мястото на което твори. Във всяко нейно кътче, обаче, има артистична атмосфера и е широко отворена за „колегите по четка“. Специален поздрав към творците отправи председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов, който със задоволство подчерта, че към познатите вече и утвърдени художници се присъединяват Петър Павлов Растера и най-младият от всички Ивайло Налбантов, на когото се възлагат надеждите да продължи пътя на учителите си.

  Сред гостите беше и собственика на една от най-известните частни пловдивски галерии - „Резонанс“, Антония Димитрова. „Много атмосфера и дълбочина на пространството има тук“ - забеляза галеристката.

  Макар и малка къщата на „Вапцаров“ 7 беше събрала много творби, повечето непознати за публиката. Още на входа са разположени платната на единствения художник с академично образование Иван Генов, а в малко коридорче са миниатюрите на най-възрастния - Иван Павлов. В двете залички са подредени пейзажи, абстракции и натюрморти от Милена Чолакова, Иван Заимов, Петър Кацаров, Тоска Запрянова, Мирослава Панайотова.

  Учителката на повечето от участващите автори Зорка Каразапрянова се представя с няколко творби, но открояваща се между тях е неканонична икона на св. Георги. Забележителна е и единствената творба на Петър Павлов – портрет на Тодор Колев. Каразапрянова отдавна е признала таланта на ученика си Петър, а той с леко намигане вчера заяви, че се чувства най-добрият художник, но няма време да го докаже.

  Най-младият от всички – Ивайло Налбантов е включен с няколко различни по жанр картини. Едната е триптихът „Времето на живота“, като той обясни, че с думите на името му е завършил идеята на творбата си – времето като физическо измерение и времето като климат и цикъл през който преминава сезонното развитие.

  Откриването на изложбата е малък празник за обичащите културата и поздрав за всички, които очакват магията на Коледа да ни направи по-добри.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Во
   вода
   0 0
   09:10, 10 дек 2016
   Да владееш това изкуство рисуването е страхотно! Чрез картините си човек изразява чувства, мисли, желания, емоции и най-вече себе си,но и това което нарисуваш хората трябва да могат да го видят и разберат!
  • 2
   Въ
   въпрос
   1 0
   06:42, 11 дек 2016
   Кога може да се посещава от граждани частната галерия?
  • 3
   Въ
   въпрос
   0 0
   06:46, 11 дек 2016
   Маргарита Чолакова не се ли казва Милена???

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
  16 яну 2021
  Последни новини