20 °C

Художници наредиха картини в Арт галерията на Тоска

Изображение 1 от 2

  10 първомайски художници откриха обща изложба в Арт глаерията на Тоска Запрянова и така поставиха началото на празничния Коледно-новогодишен календар в Първомай.

  Тоска Запрянова „приюти“ художниците от секцията по изобразително изкуство в читалището. Тя обясни, че къщата не е галерия, а мястото на което твори. Във всяко нейно кътче, обаче, има артистична атмосфера и е широко отворена за „колегите по четка“. Специален поздрав към творците отправи председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов, който със задоволство подчерта, че към познатите вече и утвърдени художници се присъединяват Петър Павлов Растера и най-младият от всички Ивайло Налбантов, на когото се възлагат надеждите да продължи пътя на учителите си.

  Сред гостите беше и собственика на една от най-известните частни пловдивски галерии - „Резонанс“, Антония Димитрова. „Много атмосфера и дълбочина на пространството има тук“ - забеляза галеристката.

  Макар и малка къщата на „Вапцаров“ 7 беше събрала много творби, повечето непознати за публиката. Още на входа са разположени платната на единствения художник с академично образование Иван Генов, а в малко коридорче са миниатюрите на най-възрастния - Иван Павлов. В двете залички са подредени пейзажи, абстракции и натюрморти от Милена Чолакова, Иван Заимов, Петър Кацаров, Тоска Запрянова, Мирослава Панайотова.

  Учителката на повечето от участващите автори Зорка Каразапрянова се представя с няколко творби, но открояваща се между тях е неканонична икона на св. Георги. Забележителна е и единствената творба на Петър Павлов – портрет на Тодор Колев. Каразапрянова отдавна е признала таланта на ученика си Петър, а той с леко намигане вчера заяви, че се чувства най-добрият художник, но няма време да го докаже.

  Най-младият от всички – Ивайло Налбантов е включен с няколко различни по жанр картини. Едната е триптихът „Времето на живота“, като той обясни, че с думите на името му е завършил идеята на творбата си – времето като физическо измерение и времето като климат и цикъл през който преминава сезонното развитие.

  Откриването на изложбата е малък празник за обичащите културата и поздрав за всички, които очакват магията на Коледа да ни направи по-добри.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Во
   вода
   0 0
   09:10, 10 дек 2016
   Да владееш това изкуство рисуването е страхотно! Чрез картините си човек изразява чувства, мисли, желания, емоции и най-вече себе си,но и това което нарисуваш хората трябва да могат да го видят и разберат!
  • 2
   Въ
   въпрос
   1 0
   06:42, 11 дек 2016
   Кога може да се посещава от граждани частната галерия?
  • 3
   Въ
   въпрос
   0 0
   06:46, 11 дек 2016
   Маргарита Чолакова не се ли казва Милена???

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини