18 °C

Завършиха реконструкцията по жп линията Първомай-Свиленград

Изображение 1 от 2

  Днес НКЖИ приключи официално изпълнението на проекта за реконструкция на жп линията в участъка Първомай-Свиленград. На събитието присъства генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев, както и представители на областната и местната администрация на Хасково. Общата стойност на Позиция 1 „Димитровград – Харманли“ възлиза на 136 млн. лева без ДДС.

  Реализираният проект “Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград, фаза 2: Първомай - Свиленград” обхваща приблизително 150 км железен път, на общата стойност на разработката е 867 млн.лв. изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, малки и големи съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия. С рехабилитацията на железопътния участък е постигната една от основните цели на проекта - подобряване на железопътната инфраструктура с оглед повишаване на скоростта за движение на пътнически влакове до 160/200 км/ч, а на товарните - до 120 км/ч.

  12 минути. За толкова време областният управител на Хасково Станислав Дечев измина пътя с влак от Димитровград до Симеоновград по новата скоростна жп линия. Заедно с представители на транспортното министерство, генералният директор НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и представител на изпълнителя „Терна“ АД Александрос Михайлидис, областният се качи на трена в Димитровград в 11.48 ч. и слезе от него на гарата в Симеоновград точно в 12 часа.

  По това време се състоя и официалната церемония по откриването на новата гара, която бе осветена от архиерейският наместник Георги Тодев, и беше прерязана лентата за отсечката. „Горд съм, че имам частта да обява проекта за завършен – каза инж. Ламбрев -спешното реализиране на този проект стана възможен благодарение на много хора - от инженери до редовите работници, за което ви благодаря“, обърна се към присъстващите на гарата инж. Ламбрев. И посочи, че приключването на този проект и опитът, набран покрай него, е голяма крачка за доближаване до националния транспортен приоритет до 2020-2022 година да бъде изпълнено и направлението: сръбско-българска граница, през София, Пловдив, Бургас и до турската и гръцката граница, като по този начин ще бъде завършен първият високоскоростен коридор у нас.

  Ламбрев припомни, че линията от Пловдив до Свиленград, която минава през Димитровград, е построена преди Освобождението на България, реконструирана е във времето 1968-1970 година.

  Но освен като гара с модерен облик, пътническата станция в града може да се превърне и в културно-историческа забележителност, тъй като през 1875 година на жп гарата работи като телеграфист Захари Стоянов.

  Затова от общината имат идея на новата гара да сложат витрини със снимки и информация за живота на спирката от онова време.

  За историческия факт днес напомня табела, която е монтирана на перона.

  Точно в 12 часа днес изпънатият като струна ръководител-движение вдигна стоп палката за влака, с който пристигнаха официалните гости.

  „По новата отсечка ще се пътува по-удобно, по-лесно и по-безопасно“, казва при тръгването на влака Емил.

  Красимира Славова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ча
   чана Вана
   7 0
   05:57, 9 дек 2016
   Как така приключи реконструкцията? А нашия прокар кога ще го правят? Толкова мастило се изписа. Толкова срещи и мухабети се проведоха.Хиляди се похарчиха за проекти. Цял общински съветник влезе в общината с лафове за този прокар. И сега какво? Нищо.Останаха мераците на Диков и обещанията на Катето. Поне ще ни бъде весело с новите напъни я за прекарване линията под земята, я за международно летище , за да могат Общинските чиновници директно да летят при ежеседмичните си задгранични командировки. А и нови благинки за обещаващите. Я съветник, я депутат. Има опит вече в това. А за гражданите хора и ръченици под байряка на кмета.
  • 2
   Чи
   чичо ГруЮ
   5 0
   12:25, 9 дек 2016
   Чано няма да се плашиш сед има няма две години Диков пак ще лафи по темата и пак ще го избере тъпия Пърумасйки народ. Така докато го има Диков ще я има и мечтата за прокара

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  29 сеп 2020
  Последни новини