14 червенокръстци отбелязват Деня на доброволеца в Първомай

В клуба на Българския младежки Червен кръст в Първомай членуват 14 доброволци. Техен координатор е Димитър Йорданов – ученик от СУ „Асен Златаров“. Акциите им се описват от  протоколчик, а когато се налага организацията се поема от заместник – клубен организатор.  Днес те отбелязват Деня на доброволеца.

Митко Йорданов разказва, че се е включил в доброволческата организация веднага след като е разбрал, че се набират желаещи. От малък го е искал, защото "кой не знаеше за големите каки и батковци, които помагат на хора”. Той повече от година е клубен член, а от 3 месеца го ръководи. “Избирането ми стана малко неочаквано – разказва   - понеже старият координатор каза, че трябва да се съберем, за да обсъдим нещо. Но не знаехме какво“.

Какви акции предстоят на БМЧК – Първомай зависи от  интереса на настоящи и бъдещите членове ще проявят към дейността. Митко признава, че отнема време и изисква малко усилия да се организират хората и акция, а срещу това се печели  само „слава“ и удовлетворението да направиш някой щастлив или да видиш как някой се усмихва заради теб, но в днешните комерсиални времена това е достатъчно само за малцина. Бъдещите акции не зависят само от координатора, а от всички клубни членове, някои акции зависят и от спонсори. Обикновено  акциите са по най-популярните теми, които засягат хората - за бедността, за някой страшни болести каквато беше последната ни акция на 1 декември или посветени на големи празници и други.

В Деня за борба със СПИН – 1 декември червенокръстците раздаваха червени лентички като символ на съпричастност със заразените. След учебните занятия с доброволците раздаваха информативни брошури, презервативи и други материали.

Доброволците от БМЧК са част от лекторите на Детската полицейска академия.  За заниманията там Митко и още един доброволец – Георги Кирякова са ходили на специално организирани обучения включващи, "първа долекарска помощ"  и умения за презентиране, говорене пред аудитория и по-специално пред деца, тъй като с тях се работи по-различно отколкото с възрастни. А самите теми и начина по който им ги представят, обема информацията избират самите доброволци и зависи изцяло от тяхното въображение и умения. Учат децата какво трябва, и какво не трябва да правят, ако се случат някои от най-честите инциденти и как да окажат помощ на някого или на себе си, ако се наложи.

Мога да кажа че клубът ми носи много голяма радост – споделя Митко Йорданов- защото правя нещо за другите и ги карам да се усмихнат, вадя ги, макар и за малко от еднообразието и сивото ежедневие. Е, има  хора, които на го приемат точно така, но това не е чак толкова голям проблем. А клубът е отворен и всеки младеж може да стане негов член.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини