Трима студенти по медицина са доброволци в ковид отделението

На фона на кризата за медицински кадри трима студенти по медицина откликват ни призива на МБАЛ – Първомай да се включат в борбата с КОВИД-19. Темата за тях ни беше подсказана от  наши читатели - пациенти от ковид отделението.

Даниела Русева, Красимира Красимирова и Станимир Ангелов са четвъртокурсници в Медицинския университет в Пловдив. Получават покана да се включат още по време на втората вълна на пандемията и до днес остават на работа в ковид отделението на болницата. Тримата младежи се включват в критичен момент – много болни и медицински сестри „извън строя“. Техните знания и умения ги поставят  на позицията на медицински сестри – извършват манипулации, помагат за лечението и подкрепят болните.

В същото време бъдещите лекари съчетават онлайн обучението с практиката.

Красимира Красимирова споделя, че за нея работата ѝ на терен е много полезна. Така тя компенсира липсата на практически занимания. Но признава и че се страхува от инфектиране - не само заради нея самата, но и заради семейството ѝ. „Но това е нашият дълг, добавя Красимира – и животът ни като лекари винаги ще е свързан с този риск.“

Работата на студентите по медицина в болницата има още една полезна страна. Там, в отделението, влизат хора с различни придружаващи заболявания и доброволците трупат опит, за който няма къде да прочетат и така те се ориентират и към своята бъдеща специалност. И все пак неизмеримо по-голяма е ползата от техния принос към лечението на болните и помощта, която оказват на медиците на първа линия в борбата с коронавируса.

От името на МБАЛ-Първомай, управителят на болничното заведение д-р Румяна Бойлова благодари на тримата отзовали се на техния призив за помощ.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини