В Дебър отбелязаха за 14 път Празника на християнското семейство

Изображение 1 от 6

    Вече за 14 път под егидата на съпругата на кмета д-р Мария Павлова в Дебър отбелязаха Деня на християнското семейство. Гости тази година бяха семейството на Лора и Илко Политови и трите им деца. Отскоро те са се завърнали във фамилната къща на бащата, открили спокойствието на квартала и очарованието на една сплотена общност. Лора и Илко споделиха защо са избягали от големия град и какво ще ги задържи в провинциалното градче.

    Празникът беше повод децата от театралния състав да разкажат за традицията в българското семейство и млади и големи да попеят, да се повеселят, да споделят доброто си настроение.

    Организатори на празника бяха Нели Атанасова и Ангел Ангелов. Една от темите беше боба – растението, което е неизменна част от трапезната традиция на българите от много време. Бобените зърна бяха част от детска изложба и подарък за тези, които се включиха във викторина за него.

    Празникът Въведение Богородично получава своята реабилитация през последните години. Малчуганите от все повече детски заведения посещават църква в населеното място, пеят, рецитират стихове и палят свещ по християнски обичай.

    Но истинският, големият и съществен празник се случва в семействата – там, където заедно са деца и родители – в добро и в зло, на масата за вечеря или разговор, когато заедно работят или заедно почиват. Когато децата се учат от възрастните на ценностите им. Когато си се отделил от телевизора, за да чуеш какво ще ти разкаже детето или когато си пропуснал сутрешното кафе, за да споделиш болката му.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини