Светещи татуировки са на мода в Европа

Mодата от САЩ на татуировки, които през деня са невидими и светят само в дискотеките, се прехвърли и в Европа. Това е последният пирует на модата при телесните рисунки. Изработват ги основно в пет цвята - яркорозово, червено , виолетово, жълто и зеленo, пише "24 часа". Можете да си поръчате например китайски йероглифи в цветова гама от горещорозово до титановобяло. Ярките татуировки са най-популярни сред рейвърите или онези, които през деня държат на деловия си имидж.

Ултравиолетовите татуировки са като обикновените с тази разлика, че са по-трудоемки. Правят се на същата ултравиолетова светлина (с UV-A-лъчи), на която се и виждат след това, разказва рисувач в студиото "Трипъл Т" в Манхайм. Боите, които се използват, влизат по-бавно под кожата, защото са малко по-плътни от другите. Специалните, видими само на неонова светлина, рисунки по тялото струват около 20% по-скъпо от редовните.

Има ли риск при тези татуировки, пита таблоид номер 1 в Европа в. "Билд" собствениците на студиото. "Татуирали сме много хора по този начин, досега не е имало проблеми", уверява Анди Шарф от "Трипъл Т". Боите се правят в Америка, а от фирмата производител уверяват, че те вече не са отровни. Учените често ги използвали за маркиране на животни и растения. През 80-те г. се използвала предимно боя, съдържаща фосфор, но днес вече не.

Въпреки това експерти съветват да бъдем предпазливи. "С подобни субстанции винаги се поема някакъв риск. Те не са така добре изследвани за поносимост при хората, както козметичните препарати. Могат да предизвикат алергии", смята дерматологът д-р Волфганг Кимиг от университетската клиника Хамбург-Епендорф.

Почитателите на флуоресцентните татуировки са възхитени от тяхната дълготрайност. Гаранцията им е за цял живот, макар че цветовете леко избледняват с годините. По какво се познава майсторът на татуировки? Преди да започне, той дава най-подробна информация какво ще прави, какво може да се случи и как да се грижите за раната вкъщи през първите дни. Освен това опитният специалист пита за хронични заболявания и алергии.

Обмислете добре вида и големината на мотива. Възможна е комбинация от видими и невидими на дневна светлина бои. Татуировки на видими места като шия, лице и ръце могат да се възприемат негативно на работното ви място. Помислете и коя част от тялото е най-подходяща за разполагане на рисунката, защото, когато кожата старее, старее и татуировката. Тя вероятно няма да бъде така красива след време. Областта на корема е неподходящо място за жените, защото при бременност могат да остана стрии върху мотива.

Ефектът до известна степен идва и от цветовете. Тъй като мотивът първо се показва нарисуван върху бяла хартия, трябва да се вземе предвид и естественият тен на кожата. Според нейния тип даден цвят може да изглежда по-светъл или по-тъмен. Информирайте се дали избраното от вас студио има стерилизиращо устройство за иглите, които се използват многократно. Иначе рискувате да пипнете хепатит, херпес, гъбички или някаква друга инфекция. Специалистът, който прави татуировката, трябва да си е дезинфекцирал ръцете и по време на цялата процедура да носи ръкавици.

Татуирането трябва да става в помещение, където не се яде, пие или пуши. Мястото на кожата, където ще се рисува, се почиства от косми и се дезинфекцира. Информирайте се дали боите, с които ще се работи, са одобрени от химико-техническа лаборатория. Настоявайте смесването на основните тонове да стане сега специално за вас. След като приключи работата с иглите, татуировчикът намазва мястото с антисептичен крем и дава съвети за грижи у дома.

Татуировката може да бъде опасна за здравето, ако за нея са използвани бои с примеси от автомобилни лакове. Следи от такива пигменти са установили чрез тестове на рисунки по тялото кожни лекари от университетската клиника в Регенсбург. Те крият рискове от възникване на алергии, възпаления и дори ракови образувания. Студиата прибягват до бои с автолакове заради ярките и ефектни цветове.

Отровните бои в Германия не са забранени, защото досега не е имало разпоредба за съдържанието и обозначението на боите за татуировка. В момента се работи върху поправка към закона за потребителите, която трябва да запълни тази празнота. Това се налага спешно, защото при татуиране кожата е изложена на 20 убождания в секунда, а част от боята веднага се транспортира по кръвоносната система. Така отровните субстанции в боите не остават само в картинката под кожата, а попадат в организма и могат да стигнат до лимфните възли и те да потъмнеят.

Дори когато човек реши да се отърве от вече нежелана татуировка, не може да се освободи от вредните й субстанции. Изчистването на стара татуировка става с лазер, който разбива на миниатюрни частици цветните кристали. Те попадат в по-дълбоките кожни слоеве и имунната система се погрижва да бъдат изхвърлени от организма. Възможно е обаче да се случи така, че след лазерната процедура кристалите да се разпаднат на частици, които да предизвикат рак.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини