Властта минава на ръчно управление. Преглед на националния печат

Станишев: Да изключим автопилота на властта, пише „Стандарт". Правителството трябва да мине на ръчно управление. За това призова премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на първото заседание на Висшия съвет вчера. Така той призова колегите си в кабинета да изключат автопилота, на който била държавата досега. Да не си слагаме розови очила по отношение на кризата, призова още Станишев и поиска по-голяма мобилизация за успешно завършване на мандата. Премиерът съобщи, че е дал срок до 29 декември на всички министерства да подготвят план за действие за усвояване на ресурсите и подпомагане на икономиката. Предизборната кампания започна, заяви още премиерът. По думите му извънпарламентарната опозиция вече се държи все едно е в кампания. Станишев призна пред социалистите, че очаква атаките срещу БСП и управлението да бъдат особено ожесточени.
„Новинар": Две сватби и едно погребение в българската политика. Две радостни и едно тъжно събитие ознаменуваха вчерашния ден за българския политически живот - СДС се сдоби с нов лидер, който веднага получи предложение за брак от другия десен лидер Иван Костов, БСП избра ново Изпълнително бюро, а коледното обръщение на лидера на НДСВ, пълно с автохвалби, докара само мъка на четящите го.
Ден след като спечели лидерския пост в СДС, Мартин Димитров получи от Иван Костов директна оферта за разговори за дясноцентристка изборна коалиция. В открито писмо лидерът на ДСБ поздрави Димитров за "успешния избор на поста председател на СДС".
Не сме били готови за Ирак, пише „24 часа". България не е била готова за участие във войната в Ирак. "Трябва да признаем, че имаше и грешки, и пропуски, които съпътстваха организацията, подготовката и реализацията на мисията в Ирак. Това трябва да го признаем, заради бъдещите подобни мисии, каквито без съмнение ще има, и то в много по-големи мащаби." Това обяви вчера президентът Георги Първанов на официална церемония по прекратяване на участието на българските войски в умиротворяването на Ирак. За първи път от 2003 г. български държавник прави такова признание.
Заради пропуските в подготовката се е наложило в крачка да се прекрояват законите в България, каза още държавният глава. По думите му промени в отбранителните ни закони трябва да се направят отново. Първанов обаче не каза точно какви да са новите текстове.
„Труд": Глобиха столичното парно с 450 000 лева. "Топлофикация София" отнесе две санкции с обща стойност 450 000 лв. заради золупотреба с господстващо положение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Повод за солените глоби е практиката на дружеството да спира топлото в сгради със задължения, където има и добросъвестни платци.
Освен това "Топлофикация" неправомерно искала плащане не от наематели-титуляри на партиди, а от наемодатели. Антимонополното ведомство се е сезирало за това от многобройни публикации в медиите и по сигнали на граждани.
Газ и парно може да поскъпнат повече от планираното, признава „Дума". Поскъпването на природния газ и топлоенергията от януари може да е по-голямо, отколкото е планирала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана ясно ввчера след откритото обсъждане на намеренията на регулатора да вдигне цената на синьото гориво с 11,79 на сто и на парното между 10 и 15 процента за различните топлофикации, предаде Медиапул. От "Булгаргаз" възразиха, че им се дава по-ниска от исканата цена, също така на НЕК и част от електроразпределителните предприятия, които трябва да понесат повишение на тока, произвеждан от когенерациите в топлофикациите.
ДКЕВР, която се закани да санкционира "Булгаргаз" за това, че купувал руски газ на по-високи цени, а не използвал резервите си в Чирен, се съгласи с аргументите на газовия монополист, че това е резерв по европейска директива и не се включват в ценообразуването.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини