26 °C

Такса "Битов отпадък" да бъде в зависимост от образувания боклук предвижда новата Програма за управление на отпадъците

Определяне на така „Битов отпадък“ в зависимост от количествата образувани отпадъци на принципа „замърсителят плаща“ е една от мерките, които са предложени като подходящи за прилагане в община Първомай за успешното реализиране на Програмата за управление на отпадъците в периода 2016 -2017 година. Документът е изграден на основата на детайлен анализ на населението, състава на отпадъците, възможностите за рециклирането им и други.

Община Първомай осигурява обществен достъп до този проект. Желаещите могат да се запознаят с него на сайта на общината.

Той е разработен в съответствие със структурата, целите и предвижданията на Националния план за управление на отпадъците за периода 2015 - 2020 г. и включва необходимите мерки за изпълнение на задълженията на кмета на общината, регламентирани в Закона за управление на отпадъцитe.

Писмени предложения и становища по изготвения проект се приемат в срок до 03.11.2016г. /включително/, в деловодството на Община Първомай.

Освен промяна на плащането на такса „битов отпадък“, в проекта има предложения за създаване на публичен регистър с информация за предоставяните услуги за поправки и ремонт в населените места на общината, благотворителни кампании за даряване на дрехи и информиране на населението за начините и местата за изхвърляне или предаване на различни видовете отпадъци.

Законът за управление на отпадъците изисква до края на 2020 година общините да достигнат рециклиране до 50% от общото им тегло, като стратегическата цел е

Увеличаване на количествата рециклирани и оползотворени отпадъци и предотвратяване на риска от депонирането им ”. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пр
  Простакът - смърт за града.
  3 0
  08:14, 31 окт 2016
  А бе хора. През почивните дни е невъзможно да се живее в Първомай. Сватбари, маанета, клаксони, двигатели, пиандури и какво ли още не.
  Въпреки че можем да ги преброим на пръстите на ръцете си, простак върху простак, съсипват средата в града.
  Простакът печели директно или си трае и толерира братята и сестри - простаци.
  Ще мине време, още много малко време, и ще разберете какво ви е коствало да търпите простака.
  Простакът лъже, мами, хитрува, ограбва (материални или нематериални блага), но нищо не осигурява, нищо не дава.
 • 2
  Пр
  Простакът - смърт за града.
  3 0
  08:17, 31 окт 2016
  Предлагам всеки от коментиращите във вредната медия - Първомай нет, да участва в широка дискусия - "Простакът - смърт за града".
  Във всяка тема, независимо каква е.
  Дискусия под надслов: Простакът - смърт за града.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини