18 °C

Траки, мистерии, божества и ритуали забавляваха два дни първомайци

  Две събития поставиха началото на фестивал на траките в Първомай – на сцената в читалището беше представен спектакъл с мотиви от митологията, а на следващия ден бяха демонстрирани ритуали и занаяти от античността.

  Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов, като по този начин се надява да бъдат популяризирани разкопките на Драгойна и постепенно те да се превърнат в дестинация за археологическия и исторически туризъм.

  Събитията бяха организирани от Иван Лозанов, по сценарий и под режисурата на Светлозар Гагов. С тяхна помощ на 21 и 22 октомври Първомай се върна в далечното минало.

  На сцената в читалището излязоха професионалисти като актьорите Анатолий Бенкин, Дидо Мачев и илюзиониста Астор, които си партнираха с Ана Сиракова, Иван Караславов, учениците от училище „Златаров“ и танцьорките от Евридика. Те съвместно разказаха легенда за откриването на растението лоза и силата на виното, което донесе спокойствие и ред в живота на хората. Спектакълът беше съчетание на разказ, танц, пантомима, илюзия и мултимедия и въпреки, че разказваше за живота преди хилядолетия звучеше съвременно. Особено успешно се включиха учениците, които само с няколко репетиции отговорно и дисциплинирано се изявиха на сцената.

  В съботния ден фестивалът продължи с представяне на занаятите на древните. За целта с автентично предмети се включи и Историческия музей във Враца и неговия директор – Георги Ганецовски. Той и негови сътрудници показаха как от лимец се приготвя хляб – от меленето на брашното, през замесването му до изпичането на жар. Представени бяха грънчарството, ножарство, плъстене на кожа, кошничарство и дърворезба.

  На сцената пред читалището беше разигран търг за продажба на роби. С чувството си за хумор водещият развесели случайни и официални гости, а в търга с виртуално наддаване се включиха мнозина. "Робите", облечени според описанието на исторически източници и намерени артефакти, бяха описвани като умни или мързели и препоръчвани не толкова за физически труд, колкото за умствен.

  С реплики на автентични съдове беше възстановен и винен ритуал. Участващите младежи бяха облечени и представиха сцени по подобие на изрисуваните върху казанлъшката гробница.

  Събитието завърши с чаша вино, осигурена от винарна Загрей и хапка от изпечения на място хляб от лимец. То беше закрито от кмета Папазов, който изрази надежда да се превърне в традиция.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини