Изложба, посветена на връзката между човек и природа в тракийската и средновековната култура бе открита в Първомай

Изображение 1 от 2

    Изложба с фотоси на тема „Човек-природа-култура: Древна Тракия и Средновековна България“ беше открита във фоайето на втория етаж на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Първомай.

    Изложбата е с историческа насоченост и разказва за различни аспекти от изкуството и бита на древните траки и средновековните българи обединени от даден елемент: животни, врати, „меандри“, слънчеви дискове и др. Цел на изложбата е да запознае публиката с връзката на античния и средновековния човек с природата, нейната трансформация в културата на битието, връзката природа-култура, видима в съхранените до наши дни културни ценности.
     

    Създадена е по повод  60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО в Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол” при БАН.  Разработката е на проф. Валерия Фол и д-р Ружа Попова. Проектът е обвързан с разпространяването на ценностите на световната организация.

    Изложбата е пътуваща и обикновено се помещава в български читалище, разказа Иван Караславов. Председателят на читалищното настоятелство я откри на 12 октомври – Деня на българските общини, в присъствието на секретаря на Общината Ана Николова и зам.-кметът Радослава Ставрева. Фото разказът ще остане един месец в Първомай и ще е достъпен през всеки работен ден.

    Служителите в читалището са готови с график, който би позволил ученици от общината да разгледат таблата, така че да се спазят противоепидемичните мерки.

    Изложбата е част от календара на Есенните празници в Първомай. Следващото събитие от програмата е на 16 октомври – връчването на литературната награда на името на Георги Караславов.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини