Траки, мистерии, божества и ритуали забавляваха два дни първомайци

    Две събития поставиха началото на фестивал на траките в Първомай – на сцената в читалището беше представен спектакъл с мотиви от митологията, а на следващия ден бяха демонстрирани ритуали и занаяти от античността.

    Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов, като по този начин се надява да бъдат популяризирани разкопките на Драгойна и постепенно те да се превърнат в дестинация за археологическия и исторически туризъм.

    Събитията бяха организирани от Иван Лозанов, по сценарий и под режисурата на Светлозар Гагов. С тяхна помощ на 21 и 22 октомври Първомай се върна в далечното минало.

    На сцената в читалището излязоха професионалисти като актьорите Анатолий Бенкин, Дидо Мачев и илюзиониста Астор, които си партнираха с Ана Сиракова, Иван Караславов, учениците от училище „Златаров“ и танцьорките от Евридика. Те съвместно разказаха легенда за откриването на растението лоза и силата на виното, което донесе спокойствие и ред в живота на хората. Спектакълът беше съчетание на разказ, танц, пантомима, илюзия и мултимедия и въпреки, че разказваше за живота преди хилядолетия звучеше съвременно. Особено успешно се включиха учениците, които само с няколко репетиции отговорно и дисциплинирано се изявиха на сцената.

    В съботния ден фестивалът продължи с представяне на занаятите на древните. За целта с автентично предмети се включи и Историческия музей във Враца и неговия директор – Георги Ганецовски. Той и негови сътрудници показаха как от лимец се приготвя хляб – от меленето на брашното, през замесването му до изпичането на жар. Представени бяха грънчарството, ножарство, плъстене на кожа, кошничарство и дърворезба.

    На сцената пред читалището беше разигран търг за продажба на роби. С чувството си за хумор водещият развесели случайни и официални гости, а в търга с виртуално наддаване се включиха мнозина. "Робите", облечени според описанието на исторически източници и намерени артефакти, бяха описвани като умни или мързели и препоръчвани не толкова за физически труд, колкото за умствен.

    С реплики на автентични съдове беше възстановен и винен ритуал. Участващите младежи бяха облечени и представиха сцени по подобие на изрисуваните върху казанлъшката гробница.

    Събитието завърши с чаша вино, осигурена от винарна Загрей и хапка от изпечения на място хляб от лимец. То беше закрито от кмета Папазов, който изрази надежда да се превърне в традиция.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини