20 °C

Приключи седмицата на четенето в Професионалната гимназия

  В Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай днес отчетоха резултатите от конкурсите, проведени в Националната седмица на четенето.

  Седмицата започна с откриването на изложба Моята любима книга“, в която ученици и учители подредиха своите любими томчета. Между тях бяха както три части от детската поредица за Хари Потър, така и най-вълнуващият български роман „Под игото“. Място намери световната класика „Хамлет“ и дори нехудожествената „Пушка, вируси и стомана“.

  Във втория ден от седмицата гост на училището беше Ана Сиракова – секретар на читалище „Св.св. Кирил и Методий“. Тя се включи в маратона по четене, демонстрирайки умения и майсторство, които разчустваха всички присъстващи в залата, а някои не сдържаха сълзите. Ана Сиракова прочете притчата „Еднооката майка“ от Джериес Авад.

  Организираните в третия и четвъртия ден събития дадоха възможност на учениците да покажат своя талант, умения и придобити знания.

  В състезание за най-добър рецитатор, младежи и девойки четоха стихове за България и българския език. Думата имаше публиката и тя избра Николай Николов от 10 а клас за победител, който прочете „паисий обикаля още“ на Евтим Евтимов.

  В седмицата, в която България чете, гимназистите и техните учители се обърнаха към известните български писатели, но погледнати през очите на младежите. Учениците представиха малко известни факти от живота на творци от близкото от и далечно минало и наши съвременници .

  С вълнение младежите излязоха на сцената пред своите съученици, за да разкажат любопитни история от живота на изучавани от тях писатели– защо Мара Белчева продава софийския си дом, съществува ли любовен триъгълник между Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев, коя е изпепеляващата любов на Ботев и дори подробности от личния живот на съвременника ни Стефан Цанев и неговата любима Доротея Тончева. Разкази, разкриващи непознатата, но чисто човешка страна на изучавани автори, която отсъства от официалните им биографии, но вълнува учениците. Участниците се представиха в екипи и индивидуално.

  Този път победителят беше определен от жури в състав Елеонора Въцова, Радосвета Казакова и Мая Калинова. Всички, единодушно посочиха Валерия Тодорова от 11а клас.

  След състезанието Валерия сподели, че е имала огромен избор от теми, но се е спряла на изпепеляващата любов между Ботев и Венета, защото я чувства близка и открива в нея и лични вълнения.

  Седмицата на четенето беше организирана и подготвена от учителките по литература Жанета Стоянова и Елеонора Въцова. Всяко от събитията беше предизвикателство към гимназистите да отделят време, което да прекарат насаме с хубава книга.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Пр
   просто човек
   0 0
   19:20, 14 окт 2016
   Валерия Тодорова от 11 Б клас!! Моля да се поправи грешката!
  • 2
   Пр
   Просто човек
   3 0
   23:18, 14 окт 2016
   Каква е разликата дали "а" или "б"?? Като гледам как е облечена не ми прилича на ученичка,а на онези момичета където са на крайни точки на градове и села.. Другите момичета са облечени нормално, а тя се е облякла всякаш е на дискотека,а сигурно на дискотека ще се облече и още по-зле.. Моля ви се..!

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини