Приключи седмицата на четенето в Професионалната гимназия

    В Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай днес отчетоха резултатите от конкурсите, проведени в Националната седмица на четенето.

    Седмицата започна с откриването на изложба Моята любима книга“, в която ученици и учители подредиха своите любими томчета. Между тях бяха както три части от детската поредица за Хари Потър, така и най-вълнуващият български роман „Под игото“. Място намери световната класика „Хамлет“ и дори нехудожествената „Пушка, вируси и стомана“.

    Във втория ден от седмицата гост на училището беше Ана Сиракова – секретар на читалище „Св.св. Кирил и Методий“. Тя се включи в маратона по четене, демонстрирайки умения и майсторство, които разчустваха всички присъстващи в залата, а някои не сдържаха сълзите. Ана Сиракова прочете притчата „Еднооката майка“ от Джериес Авад.

    Организираните в третия и четвъртия ден събития дадоха възможност на учениците да покажат своя талант, умения и придобити знания.

    В състезание за най-добър рецитатор, младежи и девойки четоха стихове за България и българския език. Думата имаше публиката и тя избра Николай Николов от 10 а клас за победител, който прочете „паисий обикаля още“ на Евтим Евтимов.

    В седмицата, в която България чете, гимназистите и техните учители се обърнаха към известните български писатели, но погледнати през очите на младежите. Учениците представиха малко известни факти от живота на творци от близкото от и далечно минало и наши съвременници .

    С вълнение младежите излязоха на сцената пред своите съученици, за да разкажат любопитни история от живота на изучавани от тях писатели– защо Мара Белчева продава софийския си дом, съществува ли любовен триъгълник между Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев, коя е изпепеляващата любов на Ботев и дори подробности от личния живот на съвременника ни Стефан Цанев и неговата любима Доротея Тончева. Разкази, разкриващи непознатата, но чисто човешка страна на изучавани автори, която отсъства от официалните им биографии, но вълнува учениците. Участниците се представиха в екипи и индивидуално.

    Този път победителят беше определен от жури в състав Елеонора Въцова, Радосвета Казакова и Мая Калинова. Всички, единодушно посочиха Валерия Тодорова от 11а клас.

    След състезанието Валерия сподели, че е имала огромен избор от теми, но се е спряла на изпепеляващата любов между Ботев и Венета, защото я чувства близка и открива в нея и лични вълнения.

    Седмицата на четенето беше организирана и подготвена от учителките по литература Жанета Стоянова и Елеонора Въцова. Всяко от събитията беше предизвикателство към гимназистите да отделят време, което да прекарат насаме с хубава книга.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пр
      просто човек
      0 0
      19:20, 14 окт 2016
      Валерия Тодорова от 11 Б клас!! Моля да се поправи грешката!
    • 2
      Пр
      Просто човек
      3 0
      23:18, 14 окт 2016
      Каква е разликата дали "а" или "б"?? Като гледам как е облечена не ми прилича на ученичка,а на онези момичета където са на крайни точки на градове и села.. Другите момичета са облечени нормално, а тя се е облякла всякаш е на дискотека,а сигурно на дискотека ще се облече и още по-зле.. Моля ви се..!
    Последни новини