21 °C

Денонощна аптека в Първомай не може да се издържа

В град като Първомай е невъзможно да работи нощна аптека и това е доказано във времето – твърди собственикът на такъв обект Диана Цветилова. Тя коментира подготвяния от

Здравното министерство пакет от промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Едно от предложенията е аптеките да бъдат задължени да работят денонощно, така че във всеки населен район в страната да има аптека, която функционира и през нощта. Според нея държавата трябва да застане зад такава инициатива, но не с принуда, а с подкрепа.

Аргументите на Цветилова са много, но първият е, че тя вече има опит. В далечните 1991- 92 години е работила и нощно време в държавна аптека. Наясно е кой и какво търси по това време на денонощието – основно санитарни материали и презервативи.

Да се издържа такъв обект е невъзможно, защото това означава да бъдат наети поне още двама фармацевти, да се плаща за отопление и осветление, нощният труд е по-скъп, има и куп „непредвидени“ разходи.

Преди години, още по време на първия мандат на Папазов, общинският съвет е поискал от аптекарите в града да направят график, той да бъде поставен в поликлиниката и болницата и всяка нощ да бъде осигурен достъпът на пациентите до лекарства. Въпреки съпротивата, фармацевтите се съобразили с искането. Постепенно това усилие се оказало напълно излишно.

Всички спешни лекарства са на разположение в болничните отделения и спешните кабинети. Друг е въпросът, че много хора не преценяват добре кога нещо е спешно.

Цветилова каза още, че предложението със закон да бъде наложено аптеките да работят денонощно е недопустима намеса в частна инициатива. Никой не казва откъде ще се осигуряват средства за такава губеща дейност, а без дотации в малките населени места няма как да се случи.

Тя разказа още, че са правели опит да работят до 22 часа, но се е оказало загуба на време.

Към всичко посочено от професионалиста, можем да добавим и това, че голяма част от фармацевтите са жени, а те не се чувстват спокойни и защитени в тази част на денонощието.

Много по-съществен е въпросът, който също предстои да бъде решен - за аптечната карта на България – прекомерното струпване на аптеки на едно място и пълното им отсъствие на друго. Промени ще има и в контрола и наблюдаването на наличието на лекарства на българския пазар.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Da
  Daniel
  2 -1
  14:07, 7 окт 2016
  Денонощна "аптека" си има винаги в града само трябва да знаеш каде да я намериш. :)
  • 12
   123
   2 0
   16:46, 7 окт 2016
   ами да в ДО на болницата , като бърза помощ са само телефонисти
 • 2
  Уд
  Удивена
  5 -9
  14:08, 7 окт 2016
  Извинявам се мн.,но не само Дияна има аптека в цел... Виж коментара
  • Цв
   Цветан Дианов
   5 -1
   14:11, 7 окт 2016
   И в Чирпан нощна аптека до нощна аптека... А пък ти - плати им тока и водата ...
 • 3
  Ил
  илиана
  5 0
  14:19, 7 окт 2016
  Бихте ли казали къде е тази уж денонощна аптека в града ни,та да се възползваме от услугите й!Често ни се налага ,но поради липса на такава се спасяваме по единично,за сега почти успешно!
 • 4
  Гр
  гражданка
  14 -2
  14:26, 7 окт 2016
  Имаме претенции ,че сме град ,а нямаме денонощна аптека.Това е голямо неудобство,особено за родителите с малки деца.Относно това ,че в болницата има лекарства и всичко необходимо за първа помощ ,не съм съгласна -та те нямат един обикновен бинт и риванол!!!!!
  • 12
   123
   3 -1
   19:59, 7 окт 2016
   в бързатаааа там нямат не сравняваите билницата с бъррррзата пооооооооомощ
 • 5
  Ди
  диана цветилова
  10 -6
  08:38, 8 окт 2016
  на "Удивена" ще отговоря,че не ме интересуват само разходите,аи хората,защото съм ставала посред нощ и съм отваряла аптеката за спешни случа,но ИНЦИДЕНТНО.
  А когато почнем да говорим за постоянна практика,се сяда с лист и химикал и се смята,защото всичко струва едни пари.
  Българинът все още не може да прецени кога нещо е спешно и кога -не.Прочетох коментар някъде,че един аулин вечерта няма откъде да си купиш.Ами хора,"за един аулин "няма кой да стои по цели нощи.
 • 6
  До
  Дора
  7 -1
  09:22, 8 окт 2016
  Точно ДиАна е отваряла винаги аптеката си, когато я помолят нуждаещи се - и в почивни дни и по нощите.
 • 7
  Де
  дедо
  2 -8
  23:03, 9 окт 2016
  Диянче,много сметки, много чудо бе чедо,а що не се... Виж коментара
 • 8
  Ди
  Диоген
  7 -2
  00:06, 10 окт 2016
  Дияна е абсолютно права!Аптеката е фирма като всяка фирма.Трябва фирмата да е рентабилна иначе умира,както умря социализма.Още ли не сте разбрали това!Минаха вече 27 години откакто строим капитализма.Не ви ли омръзна да сме вечните неудачници в Европа! И все да мрънкаме и хленчим! Или се съобразяваме с икономическите закони и реалности или фалираме ,както през 1990г.

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини