2 °C

Денонощна аптека в Първомай не може да се издържа

В град като Първомай е невъзможно да работи нощна аптека и това е доказано във времето – твърди собственикът на такъв обект Диана Цветилова. Тя коментира подготвяния от

Здравното министерство пакет от промени в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Едно от предложенията е аптеките да бъдат задължени да работят денонощно, така че във всеки населен район в страната да има аптека, която функционира и през нощта. Според нея държавата трябва да застане зад такава инициатива, но не с принуда, а с подкрепа.

Аргументите на Цветилова са много, но първият е, че тя вече има опит. В далечните 1991- 92 години е работила и нощно време в държавна аптека. Наясно е кой и какво търси по това време на денонощието – основно санитарни материали и презервативи.

Да се издържа такъв обект е невъзможно, защото това означава да бъдат наети поне още двама фармацевти, да се плаща за отопление и осветление, нощният труд е по-скъп, има и куп „непредвидени“ разходи.

Преди години, още по време на първия мандат на Папазов, общинският съвет е поискал от аптекарите в града да направят график, той да бъде поставен в поликлиниката и болницата и всяка нощ да бъде осигурен достъпът на пациентите до лекарства. Въпреки съпротивата, фармацевтите се съобразили с искането. Постепенно това усилие се оказало напълно излишно.

Всички спешни лекарства са на разположение в болничните отделения и спешните кабинети. Друг е въпросът, че много хора не преценяват добре кога нещо е спешно.

Цветилова каза още, че предложението със закон да бъде наложено аптеките да работят денонощно е недопустима намеса в частна инициатива. Никой не казва откъде ще се осигуряват средства за такава губеща дейност, а без дотации в малките населени места няма как да се случи.

Тя разказа още, че са правели опит да работят до 22 часа, но се е оказало загуба на време.

Към всичко посочено от професионалиста, можем да добавим и това, че голяма част от фармацевтите са жени, а те не се чувстват спокойни и защитени в тази част на денонощието.

Много по-съществен е въпросът, който също предстои да бъде решен - за аптечната карта на България – прекомерното струпване на аптеки на едно място и пълното им отсъствие на друго. Промени ще има и в контрола и наблюдаването на наличието на лекарства на българския пазар.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Da
  Daniel
  2 -1
  14:07, 7 окт 2016
  Денонощна "аптека" си има винаги в града само трябва да знаеш каде да я намериш. :)
  • 12
   123
   2 0
   16:46, 7 окт 2016
   ами да в ДО на болницата , като бърза помощ са само телефонисти
 • 2
  Уд
  Удивена
  5 -9
  14:08, 7 окт 2016
  Извинявам се мн.,но не само Дияна има аптека в цел... Виж коментара
  • Цв
   Цветан Дианов
   5 -1
   14:11, 7 окт 2016
   И в Чирпан нощна аптека до нощна аптека... А пък ти - плати им тока и водата ...
 • 3
  Ил
  илиана
  5 0
  14:19, 7 окт 2016
  Бихте ли казали къде е тази уж денонощна аптека в града ни,та да се възползваме от услугите й!Често ни се налага ,но поради липса на такава се спасяваме по единично,за сега почти успешно!
 • 4
  Гр
  гражданка
  14 -2
  14:26, 7 окт 2016
  Имаме претенции ,че сме град ,а нямаме денонощна аптека.Това е голямо неудобство,особено за родителите с малки деца.Относно това ,че в болницата има лекарства и всичко необходимо за първа помощ ,не съм съгласна -та те нямат един обикновен бинт и риванол!!!!!
  • 12
   123
   3 -1
   19:59, 7 окт 2016
   в бързатаааа там нямат не сравняваите билницата с бъррррзата пооооооооомощ
 • 5
  Ди
  диана цветилова
  10 -6
  08:38, 8 окт 2016
  на "Удивена" ще отговоря,че не ме интересуват само разходите,аи хората,защото съм ставала посред нощ и съм отваряла аптеката за спешни случа,но ИНЦИДЕНТНО.
  А когато почнем да говорим за постоянна практика,се сяда с лист и химикал и се смята,защото всичко струва едни пари.
  Българинът все още не може да прецени кога нещо е спешно и кога -не.Прочетох коментар някъде,че един аулин вечерта няма откъде да си купиш.Ами хора,"за един аулин "няма кой да стои по цели нощи.
 • 6
  До
  Дора
  7 -1
  09:22, 8 окт 2016
  Точно ДиАна е отваряла винаги аптеката си, когато я помолят нуждаещи се - и в почивни дни и по нощите.
 • 7
  Де
  дедо
  2 -8
  23:03, 9 окт 2016
  Диянче,много сметки, много чудо бе чедо,а що не се... Виж коментара
 • 8
  Ди
  Диоген
  7 -2
  00:06, 10 окт 2016
  Дияна е абсолютно права!Аптеката е фирма като всяка фирма.Трябва фирмата да е рентабилна иначе умира,както умря социализма.Още ли не сте разбрали това!Минаха вече 27 години откакто строим капитализма.Не ви ли омръзна да сме вечните неудачници в Европа! И все да мрънкаме и хленчим! Или се съобразяваме с икономическите закони и реалности или фалираме ,както през 1990г.

Хороскоп за 18.01.2021

Последни новини