Жена се отрови с билков чай от аптека в София

Жена е приета във ВМА с влошено здравословно състояние, след като е пила билков чай „Залист, миши трън, див чемшир“. Чаят е купен от билкова аптека в столичния комплекс "Красно село".

Според лекуващия лекар, оплакванията на пациентката отговаряли на „холиколитичен токсидром“, характерен при поглъщане на атропин и близки до него алкалоиди. Жената е приета в болница и изследванията показали, че в организма ѝ действително е наличен атропин - в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие. 

За инцидента са уведомени 6 Районно управление, както и Софийската районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство за продажбата на опасни за здравето хранителни вещества. 

В хода на разследването е извършено претърсване в търговския обект, от който бил закупен описания по-горе продукт, като са иззети наличните в него опаковки чай с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, идентични с този, консумиран от свидетелката К. С. Едновременно с това са сезирани както Българската агенция по безопасност на храните, така и Изпълнителна агенция по лекарствата – с оглед предприемане от тяхна страна на всички необходими мерки за преустановяване разпространението на продукта в търговската мрежа в цялата страна, съобщиха от прокуратурата.

Независимо от уведомяването на компетентните институции, в кръга на своите правомощия и в рамките на образуваното производство, прокуратурата извършва цялостна проверка както на дружеството – производител на търговския продукт, съдържащ опасни за здравето вещества, така и на доставчика на този продукт. По отношение на тези дружества е установено, че те се намират респективно на територията на обл. Пловдив – в с. Руен и в с. Копривлен – общ. Хаджидимово, обл. Благоевград.

До настоящия момент по досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначени и изготвени са необходимите експертизи, приобщени са относими писмени доказателства. Разследването се извършва от 06 РУ СДВР, като ще приключи в максимално кратък срок.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини