Лекарства може да поскъпнат с до 20%

Средно с между 8 и 10%, а при някои лекарства с над 20 на сто, могат да поскъпнат лекарствата, покривани от здравната каса в зависимост от процента на реимбурсация. За това алармираха от Асоциацията на собственици на аптеки в България.

Опасност от поскъпване на някои лекарства има, защото здравната каса предлага на аптеките от догодина да споделят отстъпките, които правят за пациентите, разясни Николай Костов, председател на асоциацията.

Припомняме, че Националната здравноосигурителна каса за втора поредна година иска промяна в условията на договорите си с аптеките относно споделянето на отстъпката. „Миналата година този текст беше обжалван пред КЗК и ВАС и отпадна, но сега вносителите на предложението – Българският фармацевтичен съюз, отново искат да го прокарат“, поясни Костов.

Според асоциацията на практика това е опит за фиксиране на цените на лекарствените продукти по здравна каса и по свободна продажба, с което се цели тяхното уеднаквяване в търговската мрежа. „На практика това означава налагане на непазарни методи за регулиране на цените и премахването на конкуренцията“, каза още Костов.

Подобна стъпка ще демотивира търговците на дребно да предоставят отстъпки за пациентите, а това ще доведе до по-сериозно поскъпване, допълни той и уточни, че това е своеобразна финансова санкция на аптеките, предлагащи отстъпки за клиентите си – колкото по-голяма е отстъпката, толкова по-малка ще е реимбурсацията за тези продукти.

Как се формира отстъпката

Фармацевтите и производителите на лекарства дават отстъпки от цените на аптеките. От своя страна те предпочитат да ги предоставят на пациентите, за да са конкурентни и да предложат по-добра крайна цена. Но ако предложението на касата бъде прието, аптеките ще са длъжни да дават половината от отстъпката си, а крайният ефект ще бъде оскъпяване за пациентите.

Според асоциацията на собствениците на аптеки икономиите в бюджета на касата не трябва да са за сметка на пациентите. И допълват, че на практика икономии няма да има, защото аптеките няма да предоставят повече отстъпки, тъй като ще загубят икономическа изгода.

Търговците на дребно заявиха, че ще атакуват текстовете от проекта на здравната каса с жалби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в съда, както направиха миналата година.

Другият текст, който също ще бъде атакуван в съда, е налагането на времеви лимити за обработка на рецепта. Става дума за искането за 6 минути за обработка на рецепта и 3 минути за протокол, уточни Костов. В това предложение от асоциацията виждат опит  за налагането на лимит на аптеките в обслужването на брой клиенти.

„Целта е да се пренасочат клиенти от едни аптеки към други чрез един чисто административен подход“, каза председателят на асоциацията. За него това отново е антиконкурентен метод срещу интересите на пациентите.

Бизнесменът Веселин Марешки видя в исканията на касата опит за преразпределение на бизнеса с търговия с лекарства.

Пациентски организации, както и българските и чуждите фармацевтични производители също не са съгласни, защото отстъпките се правят, за да има конкурентни цени.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини