25 °C

Творби от дърво и екзотични растения красят градината на семейство Колеви

  Семейството на Атанаска и Живко Колеви превърна градината около дома си в изложбена зала на открито, съчетаваща причудливо творби от дърво на съпруга с екзотични растения и красиви камъни.

  С усет към красивото и непостигната мечта да учи дървооработване, Живко открива в природата нестандартни клони и коренища, които превръща в пластики. Често му се случва хората да го гледат с удивление, че е прибрал някой кютук, „който дори за горене не става“, а след това да цъкат с език, че го е превърнал в животно или човешка глава.

  Освен шкурка, безир и лак, самоукият майстор използва и пирограф, за да добави някой детайл към творбата си и да я завърши. Признава, че не всяко нестандартно дърво е подходящо – най-напред трябва да видиш нещо в него.

  Първата му работа е дървен манастир, изработен от крехки клонки на иглолистни дървета. Над него се трудил повече от месец, добавил е дантелени перденца, а с малко електричарски умения го е превърнал и в нощна лампа.

  Освен това е изработил саморъчно дървената облицовката в приземния етаж на къщата си. Преди години превърнал изровени липови пънове в поставки за цветя. Сега открива „заготовки“ за своите творби по туристическите пътеки – така са се появили магарешка глава, динозавър, слон и още много донесени от Сливодолското падало, Каньона на водопадите и другаде. Затова накъдето и да тръгне носи в себе си трионче.

  Дървените творби са разположени в градината сред познати и непознати растения. Едно от любимите му е люта чушка, която се използва само за декорация. Сред екзотиките може да се открие женшен, авокадо, золотая уста (венерин косъм), маймунска палма и други. От семка е отгледал почти двуметрова моринга. Растение, от което се прави чай за стомашни проблеми. Морингата е дошла в България от Судан, където зет му е служил като пилот.

  Често в раницата на Живко освен дървен материал намират място и камъни. Тях ги е подредил, за да оформят алея. Преди години в дома му е идвала жена, която казва, че познава свойствата на камъните. Тя ги изследвала и открила, че между тях има полезни за различни органи в човешкото тяло и препоръчала парченца от тях да се потапят във вода, която после да се изпива.

  Дали е вярно не можем да кажем, но с красотата си градината на семейство Атанаска и Живко Колеви създава чувство за хармония, уют и позитивизъм.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини