0 °C

Арт резиденти действат в Татарево

  Няколко млади хора се превърнаха в резиденти в село Татарево. Те са част от осъществената Арт резиденция „Татрево“ - съвместна инициатива на „Отключи сцената“ и „Резиденция Баба“ - проект на сдружението „Фабрика за идеи“..

  Млади, градски хора изучават привичките, непознатите територии и мисленето на хората от селото в продължение на месец. След няколко дни тяхната мисия ще приключи и те ще отнесат със себе си спомена за направената лютеница, подредените спомени на читалището и вечерните прожекции на открито.

  Домакини са им Наско Атанасов и неговата баба – Петя Атанасова. Преди време Наско помогна на участвали вече в „Резиденция Баба“ да покажат снимки от своята мисия. След това предлага свой проект, който осъществява съвместно със сдружението „Фабрика за идеи“. Днес той е част както от резидентите, така и от домакините.

  Сред гостите е украинката Маргарита Попова. Съвпадението с имената на вицепрезидента, разбира се е случайно, но е повод за шеги, че това може да ѝ помогне да получи българско гражданство. Тя е гледала клипове на „Отключи сцената“ от минали години и когато преди няколко месеца попада на поканата, публикувана от Наско във фейсбук за участие в Арт резиденцият „Татарево“, без да се замисля попълва анкетата и става част от идеята.

  Според нея селата в България и Украйна не се различават съществено – хората са приветливи, духът е един и същи и всеки знае всичко за всеки. Лошото обаче е, че бързо опустяват – споделя Маргарита. За да се променят нещата хората трябва да се обединят, а това е най-сложният процес.

  За Маргарита правенето на лютеница е забавно.

  За разлика от Маргарита, Мирела Пенчева добре познава обстановката в селото и дома на насковата баба – тя е част от приятелите му, които миналата година преобразиха сцената. Мирела е от Хасково и е участвала в сглобяването на декора, а сега помага той да бъде преобразен и да се използва за изложба на намерените документи, афиши и други интересни материали при разчистването миналата година.

  В ролята на „куратор“ влиза Светла Георгиева. Тя е художник, който се занимава с фотография. Родена е в Карлово, но е живяла в Пловдив. И тя като другите резиденти е вдъхновена от идеята да опознае живота на село.

  Гавраил Гавраилов споделя, че е харесал идеята, защото той самият никога не е имал село. Израснал в стария град на Пловдив, винаги завиждал на приятелите си, които през лятото се отправяли „на село“.

  Днес той се занимава със селски туризъм и дори има издадени книги за пътешествия и посоки. Изследва условията и твърди, че Татарево е село, което може да развива такъв туризъм – близо е до главен път, има отправни точки към интересни места, а ние знаем, че наоколо има и интересни събития. С особен интерес Гавраил се е включил в приготвянето на лютеницата. Разказва любопитни неща за тази типично българска рецепта – за това че има по няколко рецепти във всяко населено място и че се казва лютеница, а не е люта, защото в миналото лютото е било консервант, който днес не се харесва. Това, което той наблюдава тук, анализа и коментарите си ще включи в докторантурата си, която има желание да представи на научен форум.

  Основната идея – споделя Наско- е участието на тези хора в проекта да не приключи в деня, в който те си тръгнат. Случващото се в Татарево трябва да се превърне в тяхно вдъхновение, да дойдат някой ден отново и да споделят преживяното. Така те обогатяват своите знания, но могат да донесат и живот в селото.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ар
   Арт ... какво?!
   5 -1
   11:55, 20 сеп 2016
   Правели били лютеница ... a Могилата си стърчи немила-недрага, изтърбушена, с като че ли безсмислено изтръгната история, забравена от всички и от всичко ... Ако към настоящия момент има някакъв смисъл нещо в Татарево - то е незабавно да се съхрани по подобаващ начин Нейната памет.
  • 2
   Бр
   браво
   4 -2
   14:25, 20 сеп 2016
   Браво! Отдавна не ми беше харесвала някаква информация. Тази съдържа толкова много живот, настроение, желание, младост, хъс...Приятно ми стана, че има и такива млади хора...
  • 3
   Бр
   браво
   5 0
   17:40, 20 сеп 2016
   Тълковен речник
   мн. резиденти, м.
   1. Дипломатически представител с по-малък ранг от посланик.
   2. Таен ръководител на шпионска организация в чужда държава.

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  21 яну 2021
  Последни новини