23 °C

Арт резиденти действат в Татарево

  Няколко млади хора се превърнаха в резиденти в село Татарево. Те са част от осъществената Арт резиденция „Татрево“ - съвместна инициатива на „Отключи сцената“ и „Резиденция Баба“ - проект на сдружението „Фабрика за идеи“..

  Млади, градски хора изучават привичките, непознатите територии и мисленето на хората от селото в продължение на месец. След няколко дни тяхната мисия ще приключи и те ще отнесат със себе си спомена за направената лютеница, подредените спомени на читалището и вечерните прожекции на открито.

  Домакини са им Наско Атанасов и неговата баба – Петя Атанасова. Преди време Наско помогна на участвали вече в „Резиденция Баба“ да покажат снимки от своята мисия. След това предлага свой проект, който осъществява съвместно със сдружението „Фабрика за идеи“. Днес той е част както от резидентите, така и от домакините.

  Сред гостите е украинката Маргарита Попова. Съвпадението с имената на вицепрезидента, разбира се е случайно, но е повод за шеги, че това може да ѝ помогне да получи българско гражданство. Тя е гледала клипове на „Отключи сцената“ от минали години и когато преди няколко месеца попада на поканата, публикувана от Наско във фейсбук за участие в Арт резиденцият „Татарево“, без да се замисля попълва анкетата и става част от идеята.

  Според нея селата в България и Украйна не се различават съществено – хората са приветливи, духът е един и същи и всеки знае всичко за всеки. Лошото обаче е, че бързо опустяват – споделя Маргарита. За да се променят нещата хората трябва да се обединят, а това е най-сложният процес.

  За Маргарита правенето на лютеница е забавно.

  За разлика от Маргарита, Мирела Пенчева добре познава обстановката в селото и дома на насковата баба – тя е част от приятелите му, които миналата година преобразиха сцената. Мирела е от Хасково и е участвала в сглобяването на декора, а сега помага той да бъде преобразен и да се използва за изложба на намерените документи, афиши и други интересни материали при разчистването миналата година.

  В ролята на „куратор“ влиза Светла Георгиева. Тя е художник, който се занимава с фотография. Родена е в Карлово, но е живяла в Пловдив. И тя като другите резиденти е вдъхновена от идеята да опознае живота на село.

  Гавраил Гавраилов споделя, че е харесал идеята, защото той самият никога не е имал село. Израснал в стария град на Пловдив, винаги завиждал на приятелите си, които през лятото се отправяли „на село“.

  Днес той се занимава със селски туризъм и дори има издадени книги за пътешествия и посоки. Изследва условията и твърди, че Татарево е село, което може да развива такъв туризъм – близо е до главен път, има отправни точки към интересни места, а ние знаем, че наоколо има и интересни събития. С особен интерес Гавраил се е включил в приготвянето на лютеницата. Разказва любопитни неща за тази типично българска рецепта – за това че има по няколко рецепти във всяко населено място и че се казва лютеница, а не е люта, защото в миналото лютото е било консервант, който днес не се харесва. Това, което той наблюдава тук, анализа и коментарите си ще включи в докторантурата си, която има желание да представи на научен форум.

  Основната идея – споделя Наско- е участието на тези хора в проекта да не приключи в деня, в който те си тръгнат. Случващото се в Татарево трябва да се превърне в тяхно вдъхновение, да дойдат някой ден отново и да споделят преживяното. Така те обогатяват своите знания, но могат да донесат и живот в селото.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ар
   Арт ... какво?!
   5 -1
   11:55, 20 сеп 2016
   Правели били лютеница ... a Могилата си стърчи немила-недрага, изтърбушена, с като че ли безсмислено изтръгната история, забравена от всички и от всичко ... Ако към настоящия момент има някакъв смисъл нещо в Татарево - то е незабавно да се съхрани по подобаващ начин Нейната памет.
  • 2
   Бр
   браво
   4 -2
   14:25, 20 сеп 2016
   Браво! Отдавна не ми беше харесвала някаква информация. Тази съдържа толкова много живот, настроение, желание, младост, хъс...Приятно ми стана, че има и такива млади хора...
  • 3
   Бр
   браво
   5 0
   17:40, 20 сеп 2016
   Тълковен речник
   мн. резиденти, м.
   1. Дипломатически представител с по-малък ранг от посланик.
   2. Таен ръководител на шпионска организация в чужда държава.

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини