18 °C

XVIII-ят Празник на тракийската музика и песен вече е открит

  Три дни Първомай ще бъде огласян от тракийска народна музика и песни, изпълнявани от най-добрите тракийски оркестри и солисти. Официалният старт на XVIII-ия Празник  беше даден от заместник-кмета на общината Юлиян Димитров: ”Удоволствие за мен е да открия този най-голям по мащаб празник, събрал на едно място толкова много хора – като публика, като участващи в програмата певци, музиканти, танцьори, кукери…”

  Изненадите за публиката бяха две – отсъствието на кмета на общината и типично македонския танц, с който танцьорите от  „Евридика” дадоха старт на тракийското надсвирване. Оказа се, че градоначалнкът има важен ангажимент с участие на първомайски фирми на изложение в София. А танцът "Единение" беше специално подготвен и представен от евридиките на фестивал в Прага.Там, както и вчера, той обра овациите и вдигна публиката на крака не само заради красивата идея за национално съединение, но и с отличното изпълнение, хармония и синхрон.

  Сред гостите на празника бяха многогодишни негови почитатели – журналисти, фолклористи и музиканти. С присъствието си ни удостои и техническият ръководител на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” Тодор Тодоров. Той сподели, че никога до сега не е пропускал да присъства на това събитие и се позова на думите на приятеля си акад. Петко Радев, че истинската народна музика се свири в Чирпанско и Първомайско. Тодоров изрази съжаление, че тази година няма да има конкурсна програма. Той е убеден, че това би внесло колорит и би помогнало в развитието на тази музика.

  Щафетата на народната музика тази година ще си предават 13 фолклорни оркестри, а атракция в третия ден ще бъде участието на кукерска група от град Раковски.

  Организатори на празника и тази година е ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий” о Община Първомай.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Жи
   Живеещ на центъра
   13 -4
   12:55, 9 сеп 2016
   Чакаме с нетърпение мига, в който бъде закрит
   • Тр
    тридиция
    7 -12
    13:26, 9 сеп 2016
    Като ви е шумно и ви пречи си дръжте прозорците за... Виж коментара
   • Ра
    радко-пиратко
    6 -1
    23:02, 9 сеп 2016
    А бе идиот(трИдиция), кой си ти да ми казваш да си затварям прозореца. Защо не вземеш да си набиеш тонколоните отзад. Тъкмо ще ти вибрират.
  • 2
   Ан
   Анго ангоооооо
   12 -3
   14:35, 9 сеп 2016
   Никога не спори с идиот той,ще те завлече на неговото ниво , и ще те победи с опит.Драги имам предвид-"тридиция"- по изразеното от теб мнение личи че имаш проблем и с хонорара , и с хапчетата.Потърси спешно помощ ,защото проблемът ти се задълбочава.Бъди жив но очевидно здрав не си.Силна музика след 12 часа си е си е терор сиреч чалга.
   • 12
    1212112
    9 -7
    14:56, 9 сеп 2016
    Към "тридиция"
    Някога може и да е била , но в момента е пълна пародия.
    Колкото по скоро спре да се провежда , толкова по-добре за града.
    Това е ГСП - Груба Селска Проява.
   • От
    отвратена
    8 -2
    18:24, 9 сеп 2016
    Терор си е по което и време на деня да става, не само след полунощ. Ще слушаме музики, пиянски възгласи, рев на мотори и за капак - центърът ще се превърне в сметище и клозет (бирата трябва да се изпикае и най-често това ще става в близкия храсталак). След това пияни граждани ще обръщат кошчета и ще викат: "Да е*а майка му и живот". Не искам да им слушам тъпите изцепки. Не искам да им понасям тъпите муцуни. Тъпа клика - тъп резултат.
  Последни новини