XVIII-ят Празник на тракийската музика и песен вече е открит

    Три дни Първомай ще бъде огласян от тракийска народна музика и песни, изпълнявани от най-добрите тракийски оркестри и солисти. Официалният старт на XVIII-ия Празник  беше даден от заместник-кмета на общината Юлиян Димитров: ”Удоволствие за мен е да открия този най-голям по мащаб празник, събрал на едно място толкова много хора – като публика, като участващи в програмата певци, музиканти, танцьори, кукери…”

    Изненадите за публиката бяха две – отсъствието на кмета на общината и типично македонския танц, с който танцьорите от  „Евридика” дадоха старт на тракийското надсвирване. Оказа се, че градоначалнкът има важен ангажимент с участие на първомайски фирми на изложение в София. А танцът "Единение" беше специално подготвен и представен от евридиките на фестивал в Прага.Там, както и вчера, той обра овациите и вдигна публиката на крака не само заради красивата идея за национално съединение, но и с отличното изпълнение, хармония и синхрон.

    Сред гостите на празника бяха многогодишни негови почитатели – журналисти, фолклористи и музиканти. С присъствието си ни удостои и техническият ръководител на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” Тодор Тодоров. Той сподели, че никога до сега не е пропускал да присъства на това събитие и се позова на думите на приятеля си акад. Петко Радев, че истинската народна музика се свири в Чирпанско и Първомайско. Тодоров изрази съжаление, че тази година няма да има конкурсна програма. Той е убеден, че това би внесло колорит и би помогнало в развитието на тази музика.

    Щафетата на народната музика тази година ще си предават 13 фолклорни оркестри, а атракция в третия ден ще бъде участието на кукерска група от град Раковски.

    Организатори на празника и тази година е ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий” о Община Първомай.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Жи
      Живеещ на центъра
      13 -4
      12:55, 9 сеп 2016
      Чакаме с нетърпение мига, в който бъде закрит
      • Тр
        тридиция
        7 -12
        13:26, 9 сеп 2016
        Като ви е шумно и ви пречи си дръжте прозорците за... Виж коментара
      • Ра
        радко-пиратко
        6 -1
        23:02, 9 сеп 2016
        А бе идиот(трИдиция), кой си ти да ми казваш да си затварям прозореца. Защо не вземеш да си набиеш тонколоните отзад. Тъкмо ще ти вибрират.
    • 2
      Ан
      Анго ангоооооо
      12 -3
      14:35, 9 сеп 2016
      Никога не спори с идиот той,ще те завлече на неговото ниво , и ще те победи с опит.Драги имам предвид-"тридиция"- по изразеното от теб мнение личи че имаш проблем и с хонорара , и с хапчетата.Потърси спешно помощ ,защото проблемът ти се задълбочава.Бъди жив но очевидно здрав не си.Силна музика след 12 часа си е си е терор сиреч чалга.
      • 12
        1212112
        9 -7
        14:56, 9 сеп 2016
        Към "тридиция"
        Някога може и да е била , но в момента е пълна пародия.
        Колкото по скоро спре да се провежда , толкова по-добре за града.
        Това е ГСП - Груба Селска Проява.
      • От
        отвратена
        8 -2
        18:24, 9 сеп 2016
        Терор си е по което и време на деня да става, не само след полунощ. Ще слушаме музики, пиянски възгласи, рев на мотори и за капак - центърът ще се превърне в сметище и клозет (бирата трябва да се изпикае и най-често това ще става в близкия храсталак). След това пияни граждани ще обръщат кошчета и ще викат: "Да е*а майка му и живот". Не искам да им слушам тъпите изцепки. Не искам да им понасям тъпите муцуни. Тъпа клика - тъп резултат.
    Последни новини