Промените в Наредбата за обществения ред могат да са факт след 2 седмици

 Промените в общинската наредба за чистотата и обществения ред могат да станат факт до две седмици. Това е законовият срок, в който се изготвя протокол от сесията и областният управител трябва да приеме или върне решението на Общинския съвет.

Преди два дни, на редовната си сесия съветниците приеха предложените промени. Те бяха подкрепени от всички политически групи, като Димчо Велев от ГЕРБ и Петър Ганев от Колаиция „Възраждане“ направиха и други предложения.

Велев поиска с допълнителен параграф да се забрани строежа на жилищни сгради и магазини върху общински терени. Той визираше случващото се в махалата до стадиона, където непрекъснато никнат паянтови сгради, неузаконени и ползващи нерегламентирано електричество и вода. Предложението му беше отхвърлено, защото същият проблем се третира в Наредбата за Принудително изпълнение на заповеди за премахване, поправяне или събаряне на строежи или части от тях на територията на община Първомай. Другото предложение на Велев за забрана за разпростарняване на религиозна литература и пропаганда на религии, които не са регистрирани от Българския съд, колегите му решиха първо да проучат въпроса и ако не противоречи на Закона да бъде записано с допълнителен акт.

Петър Ганев направи предложение на нарушители, които изплатят наложен акт в рамките на седмица, да им се опрощават 50% от сумата. След обещанието на председателя на правната комисия Светозар Славчев идеята да бъде подробно разгледана, обсъдена и ако не противоречи на Закона да бъде приета с допълнителен акт, Петър Ганев оттегли предложението си.

Всеобщо мнение на съветниците беше, че направените промени са полезни и са в полза на гражданите, но акцентът трябва да падне на прилагането на наредбата. Защото записаното в нея би останало само добро пожелание, ако никой не следи за спазването ѝ.

С влизането в сила на промените в Наредбата за чистотата и обществения ред на територията на община Първомай трябва да бъдат решени проблемите с провеждането на семейни тържества на открито, използването на озвучителни уредби, употребата на пиротехнически изделия, движението на стада по територията на града и селата, брането на липов цвят и билки, редът за удължаване на работното време на търговски обекти и заведения, уличната търговия, движението на всякакви превозни средства по пешеходната зона.

За спазването на наредбата трябва да следят както организте на МВР, така и на фирмата, отговаряща за общинската охрана. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ам
    Амин
    3 -9
    11:44, 2 сеп 2016
    Общественият ред и съвестта трябва да се пречупят... Виж коментара
    • От
      отвратена
      6 -1
      23:28, 3 сеп 2016
      Амин, защо не се концентрираш върху земните си дела с миряните, ами си се впуснал в медийни изяви. Да не се притесняваш, че наредбата за обществения ред ще те засегне. Ти не си по-стока от сватбарите, които ни заливат с маанета.
  • 2
    Въ
    Въпрос
    7 -1
    21:09, 3 сеп 2016
    След като се третира в Наредбата за Принудително изпълнение на заповеди...., кое длъжностно лице в общината със своето действие или бездействие е причината до момента да няма нито една съборена незаконна постройка на общинския терен с адрес Извън регулацията 1. Или на БСП им е много мил електората от махалата?
  • 3
    От
    отвратена
    9 0
    23:46, 3 сеп 2016
    Мозъчният тръст на града проумя най-сетне, че докато едни играят кючеци или кършат снага на мегдана, други опитват да си почиват. Докато едни имат нужда да разпуснат сред шумна компания, други опитват да приспят малки деца. Какъв възход. Аз си мислех, че всичко се свежда до власт, пари и кьорфишеци, а тук чета едва ли не за грижа за хората. Похвално, похвално. Но не е ли редно някой от вас, вместо да се правят на много хрисими, да си подадат оставките. По-честно е, струва ми се.
  • 4
    Ме
    Менчо
    6 -5
    14:01, 4 сеп 2016
    До колкото си спомняме Димчо Велев и бездарния адвокат Христю Вълчев бяха доста често в циганската махала. И циганите доволно се хвалеха че 50 лв. Добра агитация за да гласуват за Герб.
  • 5
    Х3
    Х3
    6 0
    08:02, 5 сеп 2016
    Циганите са Папазовия електорат и общото бреме на града.Социалните помощи,тока водата ,липсата на данъци и каквата и да е законност в махалата са я превърнали в свободна икономическа зона , още по зле в една друга свободна зона на която заедно с безхаберието на управляващите ще берем плода всички заедно. И не се хабете с циганските и турските гласове си имаме кмет отново и така до грая на света .
  • 6
    Ба
    Бай Асан
    4 -3
    11:27, 5 сеп 2016
    Той Пунето винаги е викал дръжте крадеца. Пуненце ми кой ти маза къщата бе джанъм та сега си ревнал срещу нас? Седи си на задника и си дръж езика зад зъбите, че идва времето когато пак ще лижеш и мажеш да ходатайстваме за теб и да ти помагаме да те избират некадърник такъв. Храни куче да те лае това си ти
    • Ба
      Бай Бай
      6 0
      10:34, 6 сеп 2016
      Сиганин българин не храни.Народна мътрост е това другарю Асан.
    • Фу
      Фурко
      1 0
      23:16, 6 сеп 2016
      Съединението прави Силата
  • 7
    39
    39067
    6 0
    08:37, 6 сеп 2016
    Кой плаща водата в махлата?Вярно ли е че идва от кооперацията на Игнат? Кой върти кранчето и прибира парсата тогава? Кой не прилага Наредбата за принудително изпълнение на заповеди...?Кой има интерес вНаредбата за чистотата и обществения ред да няма допълнителен лостов механизъм който да регулира негативните процеси ?
  • 8
    Фу
    Фурко
    4 0
    22:16, 6 сеп 2016
    Бай Асане ний в махалата колко незаконни магазина имаме ? Колко фирми сме открили за това ,колко данъци сме платили ?
    Бай Асане досега кой трябваше да приложи " Наредбата за Принудително изпълнение на заповеди за премахване, поправяне или събаряне на строежи или части от тях на територията на община Първомай" ? Щото много ми хареса в махалата да сме като свободна икономическа зона !
Последни новини