Предлагат Наредба за финансирането на спортните клубове в общината

Зам.-кмета Радослава Ставрева предлага да бъде приета Наредба за условията и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност на спортните клубове в община Първомай.

До сега целевите средства за спорт в общината се разпределяха по неясни критерии, като имаше „по малко за всички“, независимо от това каква възрастова група практикува спорта, с какви спортно техническо майсторство се отличава, каква е масовостта и др. Основната причина, която налагат приемането на Наредбата е необходимостта от привеждане поднормативните актове на община Първомай, в съответствие с разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта. Така най-после Община Първомай ще уреди нормативно начините и условията, на които спортните клубове, в това число туристически дружества, трябва да отговарят, за да бъдат финансирани.

Сериозни възражения към някои от текстовете има Илия Ганчев – председател на Постоянната комисия за младежта, спорта и трудовата заетост. Според него има текстове, които са неприложими за нашата община, както и други, които си противоречат. Затова той ще поиска промени в някои от параграфите.

В заглавието на Наредбата присъстват и туристическите клубове, но в проекта няма указания за тяхното финансиране.

Предстои да бъде изяснено как ще се финансират  Танцовите клубове, които до сега получаваха част от целевите средства за спорт.

Сред условията за участие в разпределението на финансовите средства са клубовете да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация;да участват в първенства, администрирани от БФС; да работят и развиват детско-юношеска школа. При осъществяване на дейността си, спортните клубове не трябва да прилагат форми на платено обучение за своите картотекирани състезатели, а ако има такива, те не трябва да участват при разпределението на средства; да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезания, включени от съответната спортна федерация в държавния спортен календар и в мероприятия от общинския спортен календар.

От футболния клуб се очаква да е ангажиран с организирането на поне едно спортно мероприятие, което да бъде включено в спортния календар на общината;

Освен това се изисква клубовете да нямат финансови задължения към общината и държавата и да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националния счетоводен стандарт.

Наредбата е предоставена за разглеждане и е публикувана на сайта на Община Първомай, в страницата на ОбС за проекти на нови наредби. Предложения, възражения и запитвания могат да бъдат подадени във фронт-офиса на Общината или на имейл obaparv@parvomai.escom.bg до 23 ноември. След това ще бъде обсъдена.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ст
    Стойчо
    1 0
    22:00, 17 ное 2020
    E къде да го прочетем тоя проект? Да бяхте постнали линк към него, щото в сайта на общината няма намиране
    • Яв
      Явор
      4 0
      05:54, 18 ное 2020
      И да го четеш и да не го четеш та си е.Илийката квото каже това ще стане.Хвана ли са Митков за топките и опъват канапа.Така и ДПС.А то си има закони,колко просто и ясно.Там пише на кого се дава и на кого не.Тука са на лобита,кой ще опъне чергата.Не ги интересува с деца ли работят клубовете или не.На разни баби наливат хиляди левове да им плащат автобусите да се снимат по поляните.Ама коалиционни партньори не им се чупи хатъра.И футбола в Първомай е на почит.Макар да имаме само трима Първомайски футболисти.
  • 2
    Ду
    Дурмуш
    3 0
    06:28, 18 ное 2020
    А кво става с това улично.Вечер не свети,сега сутринта излезнах да пътувам пак не свети.Май само през нощта на никой га не трябва свети.Тоя кмет е изперкал май.Дай те телефон на кой да се обаждаме.Имах един на този дето май го изгониха ама номера е спрян.Някой друг трябва да е.Комшийте ходят на смени казват пълен резил.Ще си изпочупим краката в тъмното.
  • 3
    Ай
    Айдън
    1 0
    20:29, 18 ное 2020
    А Дормуш като каже значи става.Таз вечер вичко свети.
Последни новини