18 °C

Предлагат Наредба за финансирането на спортните клубове в общината

Зам.-кмета Радослава Ставрева предлага да бъде приета Наредба за условията и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност на спортните клубове в община Първомай.

До сега целевите средства за спорт в общината се разпределяха по неясни критерии, като имаше „по малко за всички“, независимо от това каква възрастова група практикува спорта, с какви спортно техническо майсторство се отличава, каква е масовостта и др. Основната причина, която налагат приемането на Наредбата е необходимостта от привеждане поднормативните актове на община Първомай, в съответствие с разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта. Така най-после Община Първомай ще уреди нормативно начините и условията, на които спортните клубове, в това число туристически дружества, трябва да отговарят, за да бъдат финансирани.

Сериозни възражения към някои от текстовете има Илия Ганчев – председател на Постоянната комисия за младежта, спорта и трудовата заетост. Според него има текстове, които са неприложими за нашата община, както и други, които си противоречат. Затова той ще поиска промени в някои от параграфите.

В заглавието на Наредбата присъстват и туристическите клубове, но в проекта няма указания за тяхното финансиране.

Предстои да бъде изяснено как ще се финансират  Танцовите клубове, които до сега получаваха част от целевите средства за спорт.

Сред условията за участие в разпределението на финансовите средства са клубовете да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация;да участват в първенства, администрирани от БФС; да работят и развиват детско-юношеска школа. При осъществяване на дейността си, спортните клубове не трябва да прилагат форми на платено обучение за своите картотекирани състезатели, а ако има такива, те не трябва да участват при разпределението на средства; да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезания, включени от съответната спортна федерация в държавния спортен календар и в мероприятия от общинския спортен календар.

От футболния клуб се очаква да е ангажиран с организирането на поне едно спортно мероприятие, което да бъде включено в спортния календар на общината;

Освен това се изисква клубовете да нямат финансови задължения към общината и държавата и да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националния счетоводен стандарт.

Наредбата е предоставена за разглеждане и е публикувана на сайта на Община Първомай, в страницата на ОбС за проекти на нови наредби. Предложения, възражения и запитвания могат да бъдат подадени във фронт-офиса на Общината или на имейл obaparv@parvomai.escom.bg до 23 ноември. След това ще бъде обсъдена.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ст
  Стойчо
  1 0
  22:00, 17 ное 2020
  E къде да го прочетем тоя проект? Да бяхте постнали линк към него, щото в сайта на общината няма намиране
  • Яв
   Явор
   4 0
   05:54, 18 ное 2020
   И да го четеш и да не го четеш та си е.Илийката квото каже това ще стане.Хвана ли са Митков за топките и опъват канапа.Така и ДПС.А то си има закони,колко просто и ясно.Там пише на кого се дава и на кого не.Тука са на лобита,кой ще опъне чергата.Не ги интересува с деца ли работят клубовете или не.На разни баби наливат хиляди левове да им плащат автобусите да се снимат по поляните.Ама коалиционни партньори не им се чупи хатъра.И футбола в Първомай е на почит.Макар да имаме само трима Първомайски футболисти.
 • 2
  Ду
  Дурмуш
  3 0
  06:28, 18 ное 2020
  А кво става с това улично.Вечер не свети,сега сутринта излезнах да пътувам пак не свети.Май само през нощта на никой га не трябва свети.Тоя кмет е изперкал май.Дай те телефон на кой да се обаждаме.Имах един на този дето май го изгониха ама номера е спрян.Някой друг трябва да е.Комшийте ходят на смени казват пълен резил.Ще си изпочупим краката в тъмното.
 • 3
  Ай
  Айдън
  1 0
  20:29, 18 ное 2020
  А Дормуш като каже значи става.Таз вечер вичко свети.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини