4 °C

Предлагат Наредба за финансирането на спортните клубове в общината

Зам.-кмета Радослава Ставрева предлага да бъде приета Наредба за условията и реда за финансиране и подпомагане на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност на спортните клубове в община Първомай.

До сега целевите средства за спорт в общината се разпределяха по неясни критерии, като имаше „по малко за всички“, независимо от това каква възрастова група практикува спорта, с какви спортно техническо майсторство се отличава, каква е масовостта и др. Основната причина, която налагат приемането на Наредбата е необходимостта от привеждане поднормативните актове на община Първомай, в съответствие с разпоредбите на Закона за физическото възпитание и спорта. Така най-после Община Първомай ще уреди нормативно начините и условията, на които спортните клубове, в това число туристически дружества, трябва да отговарят, за да бъдат финансирани.

Сериозни възражения към някои от текстовете има Илия Ганчев – председател на Постоянната комисия за младежта, спорта и трудовата заетост. Според него има текстове, които са неприложими за нашата община, както и други, които си противоречат. Затова той ще поиска промени в някои от параграфите.

В заглавието на Наредбата присъстват и туристическите клубове, но в проекта няма указания за тяхното финансиране.

Предстои да бъде изяснено как ще се финансират  Танцовите клубове, които до сега получаваха част от целевите средства за спорт.

Сред условията за участие в разпределението на финансовите средства са клубовете да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация;да участват в първенства, администрирани от БФС; да работят и развиват детско-юношеска школа. При осъществяване на дейността си, спортните клубове не трябва да прилагат форми на платено обучение за своите картотекирани състезатели, а ако има такива, те не трябва да участват при разпределението на средства; да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезания, включени от съответната спортна федерация в държавния спортен календар и в мероприятия от общинския спортен календар.

От футболния клуб се очаква да е ангажиран с организирането на поне едно спортно мероприятие, което да бъде включено в спортния календар на общината;

Освен това се изисква клубовете да нямат финансови задължения към общината и държавата и да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националния счетоводен стандарт.

Наредбата е предоставена за разглеждане и е публикувана на сайта на Община Първомай, в страницата на ОбС за проекти на нови наредби. Предложения, възражения и запитвания могат да бъдат подадени във фронт-офиса на Общината или на имейл obaparv@parvomai.escom.bg до 23 ноември. След това ще бъде обсъдена.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ст
  Стойчо
  1 0
  22:00, 17 ное 2020
  E къде да го прочетем тоя проект? Да бяхте постнали линк към него, щото в сайта на общината няма намиране
  • Яв
   Явор
   4 0
   05:54, 18 ное 2020
   И да го четеш и да не го четеш та си е.Илийката квото каже това ще стане.Хвана ли са Митков за топките и опъват канапа.Така и ДПС.А то си има закони,колко просто и ясно.Там пише на кого се дава и на кого не.Тука са на лобита,кой ще опъне чергата.Не ги интересува с деца ли работят клубовете или не.На разни баби наливат хиляди левове да им плащат автобусите да се снимат по поляните.Ама коалиционни партньори не им се чупи хатъра.И футбола в Първомай е на почит.Макар да имаме само трима Първомайски футболисти.
 • 2
  Ду
  Дурмуш
  3 0
  06:28, 18 ное 2020
  А кво става с това улично.Вечер не свети,сега сутринта излезнах да пътувам пак не свети.Май само през нощта на никой га не трябва свети.Тоя кмет е изперкал май.Дай те телефон на кой да се обаждаме.Имах един на този дето май го изгониха ама номера е спрян.Някой друг трябва да е.Комшийте ходят на смени казват пълен резил.Ще си изпочупим краката в тъмното.
 • 3
  Ай
  Айдън
  1 0
  20:29, 18 ное 2020
  А Дормуш като каже значи става.Таз вечер вичко свети.

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини