27 °C

Промени в Наредбата за реда трябва да прекратят шумните сватби и движението на автомобили в пешеходната зона

Изменения в наредбата за обществения ред и чистотата на територията на община Първомай предстоят да бъдат гласувани след няколко дни на редовната сесия на общинския съвет.

Предложенията за промените са публикувани на сайта на ОбА, но до момента по тях не са постъпили възражения или други предложения.

Те засягат различни аспекти на обществения ред – носенето на пневматично оръжие, използването на фойерверки и пиротехника, изхвърлянето на битови и строителни отпадъци, разглеждат реда за придобиване на право на питейните заведения да получат удължено работно време и правилата, които трябва да спазват.

Две от промените са особено съществени.

Първата от тях - към член 2: „За недопускане на действия, противни на добрите нрави и обществения ред се забранява“ се добавят две нови точки:

13. провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места общинска собственост като тротоари, площадки, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите.

14. поставянето на външни озвучителни уредби извън туристическите и други жилищни и нежилищни обекти, с които се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите.

Променени са глобите и това би трябвало да ограничи шумните сватби и семейни тържества, от които се оплакват живеещите в близост до градския парк и ромските махали.

Втората промяна е, че от чл. 16, т. 3, която гласи: Забранява се преминаването с МПС или други превозни средства през пешеходните зони на централен площад, пред читалище “Св.св.Кирил и Методий”, пред Общинска администрация и тротоарните настилки и алеи на парковете и площадите в селищата на Община Първомай, с изключение на алеята определена за зареждане на централен магазин в гр. Първомай.

Отпада „с изключение на алеята определена за зареждане на централен магазин в гр. Първомай.“

Тази промяна е от съществено значение за собствениците на търговски обекти и заведения, разположени в пешеходната зона. Тяхното мълчание едва ли означава съгласие с промените. По-скоро е породено от това, че не са наясно със заложените промени. Това би трябвало да доведе до пълна забрана всякакви автомобили да се качват върху плочките на пешеходната зона, а неспазването ѝ до събирането на солени глоби.

Направените предложения безусловно са в полза на обществото. Все пак трябва да отбележим, че са тихомълком публикувани в сайта на ОбА, а дори и работещите там трудно се ориентират. Този начин на изпълнение на Закона – предложенията да стигнат до гражданите - е чисто формален и не кореспондира с идеята за демократично управление. При една широка дискусия можеше да се появят и други предложения, можеше да се намери и по- добър начин за решаване на някои от проблемите на опазването на реда в общината.

Желаещите да се запознаят с промените могат да го направят тук.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  78
  7878
  10 -3
  14:12, 25 авг 2016
  "Тихомълком" ама друг път! Щом е публикувано нещо, то е на показ. Никой не може да помогне на някого, в 21-ви век все пак, ако той не се е научил елементарно да борави с компютър. А не звучи добре това,че един сайт непрекъснато плюе по друг. Хората си правят изводите от това. И те не са в полза на плюещия.
  • От
   отговор
   9 -3
   14:57, 25 авг 2016
   На показ е само това, че сайтът на общината е калпав!
  • Хм
   Хм
   15 -2
   19:14, 25 авг 2016
   ИМА ЛИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, който да не се стресира и да понася силен шум, независимо от източника, с изключение на единици - конюнктурно или финансово заинтересовани!
   ИМА ЛИ ШУМ, който над определени нива, да не тормози и дори - вреди!
   НЯМА ДРУГА КАУЗА, която да може да обедини целия град.
   ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА на когото и да е било да лишава от правото на спокойствие своите съграждани!
   Ако се осигури тишина според наредбите, това ще е най-големия успех на Общински съвет от последните няколко мандата.
   НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ. Има наредби за шума. Ако се допусне един-единствен пробив, доброто начинание ще пропадне.
   Успех от мен.
 • 2
  Ан
  анонимен
  8 -2
  15:25, 25 авг 2016
  оооох,дано си отдъхнем от шумните цигански сватби в парка
 • 3
  Въ
  въпрос
  11 0
  15:28, 25 авг 2016
  Не намирам нищо в наредбата за домуването на товарни автомобили и автобуси по улиците на Първомай в нарушение на Наредбата за обществения ред в Община Първомай, както и за извършването на нерегламентирани производствени шумни дейности в гаражи и мазета на жилищните сгради, а само за автотенекеджийски и други услуги по ремонт на автомобили.
 • 4
  Мн
  мнение
  8 -3
  15:35, 25 авг 2016
  Полицията сама ли ще следи за вдигането на гюрултия от циганите или ще чака (с тапи в ушите)измъчените българи да звънят на 122?
 • 5
  Въ
  въпрос
  2 -2
  15:38, 25 авг 2016
  Божият глас Амин да не се смущава, ами да каже: как евангелието тълкува наредбата.
 • 6
  Ан
  анонимен
  3 -4
  16:29, 25 авг 2016
  В парка за цялото лято имаше една единствена сватба и тя дори въобще не беше шумна в сравнение с тези, дето се чуват откъде ли не всеки петък и събота.
  А вашите писания могат да се определят само с една дума и тя е ЗЛОБА.
 • 7
  Ас
  Асан
  0 -4
  17:00, 25 авг 2016
  Ас наретби ни чита! Диджей Моци - презедент! Виж коментара
  • Др
   друго мнение
   3 -1
   17:45, 25 авг 2016
   не бе новия мъж на Симеонова ще ги озаптява ,нали е новия общински пъдар
 • 8
  Гр
  гражданин
  10 0
  07:42, 26 авг 2016
  Ромски сватби, български сватби, панаири и панаирчета, политически кампании, частни хъшлашки купончета, пиратки, фойерверки, стрелби (само за имащите разрешение за огнестрелно оръжие), клаксони, аларми, рев на мотори, пиянски възгласи и ритници по кофите за смет. Това е Първомай. Преди десетелитие градът беше тих и спокоен. Сега се пръкна една шайка простаци, чисти, двойно рафинирани простаци, които в стремежа си да бъдат забелязани, защото няма по-какъв друг начин това да се случи, решиха да подлудят всичко живо. Не разбирам защо толкова дълго трябваше да бъда търпяни.
  Многото коментари и интереса от статията показва значимостта на проблема.
 • 9
  Ог
  оглушал
  4 -6
  09:06, 26 авг 2016
  Най-голям шум вдигаше църковния часовник, който биеше 15 секунди.Циганските маанета изобщо не пречат.
  • 12
   123
   1 -1
   22:43, 26 авг 2016
   Амин се е преименувал на "оглушал". Елементарник. Наистина си много тъп.
  • Ог
   оглушал
   1 0
   11:31, 30 авг 2016
   Извинете, забравих да сложа кавички и всички, които натряскаха минуси не схванахте иронията.За "неелементарниците" обяснявам, че не може едно отброяване на часа и то за секунди да е по-опасно от многочасовото думкане и виене на музиката, което се носи из целия град.
 • 10
  Ам
  Амин
  2 -6
  09:40, 26 авг 2016
  Какво пречи камбаната и сватбите на хората. Дай Бо... Виж коментара
  • Рр
   рррр
   6 0
   10:27, 26 авг 2016
   Разкарай се бе, дебил.
 • 11
  Ох
  ох
  3 0
  10:34, 26 авг 2016
  този град загива,хора
 • 12
  За
  ЗА наредбата
  8 0
  11:07, 26 авг 2016
  Така е. Не останаха млади, умни и отговорни хора. Намаляваме с всеки ден. Прочетох наредбата, добра е, но има двусмислици.
  Не трабва да се носи оръжие от неоторизирани органи, нито да се използва не по предназначение.
  Добронамереността е функция на средата. Въпреки това обидите и нецензурните думи трябва да се избягват. Но дали има мерило за тях!
  Хората трябва и да празнуват, и да се забавляват, и да се женят, но не бива да се прави съпричастна и трета страна, чийто нагласи към момента са други.
  Шумът трябва да се вкара в норми. След като хората по света могат, защо ние да не можем. Дори и да се удължи работното време на дадено заведение, то не трябва да смущава живущите наоколо.
  Първомай не може да остане без производство, нито без транспорт, но има случаи, в които може да се ограничи шума, без да се засяга движението. Въпрос на ум и съзнание на водачите.
  Градът е малък е не е трудно да се постигне комфорт за гражданите.
  Всеки да се вгледа в себе си, да внесе своя дан за общото благо и ще стане.
  А глоби трябва да има, защото има и мундари.
  От тази наредба градът няма да загине, а ще спечели.
 • 13
  12
  1212112
  3 0
  16:09, 26 авг 2016
  А наредба относно паркирането в този град , особено в центъра кога.
  Полицията вместо да пази по 3 часа някой да не спре пред МАРЕШКИ , да глобява , постоянно има спрели върху пешеходните пътеки и в кръстовищата.
  Общината ще е пълна с пари тогава, но полицията в този градя няма от години.
 • 14
  Уф
  уф
  7 -1
  17:16, 26 авг 2016
  той канадскиия бряговец се е взел за полицай и ще "оправи" и движението и паркирането
 • 15
  D=
  D=
  2 0
  14:43, 1 сеп 2016
  Като всичко толкова много ви пречи господа, защо не отидеде да живеете в някои санаториум или най добре заживейте в гората, там ще ви е тихо, спокойно, никой няма да ви пречи.....разберете ,че обществената търпимост има две страни -да се съобразяваш и с теб да се съобразяват. На някои може нещо да не му допада, но на друг да му харесва. Аз също не ги харесвам ******ите, но те са част от обществото в което живеем и всеки човек от самото си раждане сключва т.н. "обществен договор" а на тези дето ни им оттърва - да хващат гората.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини