Семейство Златка и Руси Шишкови честват диамантена сватба

    На 26 август 2016 година семейство Златка и Руси Шишкови ще честват своята 60-годишнина.

    Всичко започва с една покана Руси от Езерово да се запознае с мома от Драгойново. Ама той не харесал тази, която му избрали, а една друга. На 18 години у Златка вече започвало да се заражда безпокойство, че може да остане стара мома, но въпреки това се държала сербез. Историята им е толкова остаряла, че за днешните деца е като извадена от приказки. Защото Златка била със стомни за вода, а Руси ѝ я напил. Стигнало се и до хорото, където му се наложило да плаща „музиката да продължава“ дълго, така че Златка да се хване до него. А после майка ѝ казала, че нямат мома за женене. И макар тя да се държала като недостъпна все пак разменили писма – истински, а не имейли, и се стигнало до сватба.

    Днес те имат син и дъщеря, трима внуци и един правнук. Дъщерята и цялото ѝ семейство, заедно с най- малкият наследник живеят в САЩ. Но двамата възрастни не страдат – защото имат възможност да гостуват често и преди няколко месеца са били на сватбата на по- малкия внук – Румен (с буквата на дядо).

    След като решили да се вземат преди 60 години, двамата млади заминали за Мадан. „Заминах мома, а се върнах след 4 години с две деца“ - спомня си Златка. Тогава купили място в Първомай, построили къщичка. После им се наложило да я вдигат наново – когато синът пораснал и се задомил.

    Работили и спестявали, ходили дори в Сирия на гурбет. Но за живота в Америка говорят с респект към реда и спазването на закона.

    За дългият им семеен живот нямат някаква специална тайна. Руси твърди, че просто трябва да се правят отстъпки. „Къща без дим няма“ - казва той, но е важно бързо да ти минава. Случвало се е да се скараме – разказва той- излизам и като се върна всичко е забравено.

    От 40 години има въведен специален ред – без да се избръсне не излиза. Първата му работа сутрин е да си купи вестник и да отиде на кафе. После се прибира. Закуската, обядът и вечерята са специални ритуали. „Много хубаво готви жената“ - хвали я Руси. За обяд винаги ядем готвено, а за вечеря - „цър – пър“. И така – 60 години.

    Руси е сменил много занаяти – бил е шивач, огняр, телефонен техник, шофьор. Сега отглежда лозя и прави изтънчен пелин.

    Златка е била търговски работник години наред. Днес в градината ѝ не можеш да видиш плевел – има всичко цветя, домати, подправки.

    Към семейната рецепта за семеен мир трябва дадобавим и чувството им за хумор и позитивното настроение.

    И двамата са тертиплии.

    С „американците“ ще празнуват годишнината когато си дойдат, а утре – събират приятели и роднини, за да подновят обетите си и да се позабавляват на диамантената сватба. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      11
      1122
      7 0
      16:37, 25 авг 2016
      Да са живи и здрави!
    • 2
      Дъ
      Дърт Козел
      5 0
      18:00, 25 авг 2016
      Да са живи и здрави и младите да вземат пример от тях. А не да се пердашат като невидели и после да се чудят - де е любовта ;)
    Последни новини