22 °C

Дядо и внуче яхнаха Ко̀нчето

  Група туристи от СНЦ „Траки“ се завърна от първото организирано летуване в Пирин. В нея най-възрастният и най-малкият бяха тандемът  дядо и внуче– 68-годишният Паун Ташев и 11-годишният Павел Аргиров.  И двамата вече са били герои в различи репортажи на parvomai.net, но този път постигнаха забележителен успех преминавайки през най-страховития ръб в българските планини – Ко̀нчето в Пирин. Това е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. Заема най-ниската и тясна част от карстовия ръб между върховете Бански Суходол от северозапад и Кутело от от югоизток. Макар до там да има и подсичаща пътека, двамата избраха групата, която тръгна от втория по височина връх в Пирин – Кутело (2903 м).

  Преминаването на Ко̀нчето беше финалът на труден поход, по време на който дядо и внуче изкачиха още няколко върха, между които и един от най-величествените – Синаница (2516м).

  Бай Паун – както с уважение се обръщаха към него всички туристи в групата, с гордост сподели, че Павел може още много пъти да мине през този труден маршрут, но ще помни и ще знае, че когато за пръв път е бил там, е бил с дядо си.

  Освен Павката и бай Паун в „атакуващия отряд“ беше и най-младата дама в групата- Елена Павлова на 16 години и „Летящият холандец“ - Бойчо Стайков, който неуморно сновеше между опасните скали и помагаше с каквото може на всички.

  Преминаването на Ко̀нчето е предизвикателство за много туристи, дори за такива, които десетилетия бродят по българските планини. Но Павката прие още две сериозни предизвикателства по време на седмичната програма. Много от връстниците му могат да му завидят и затова, че той успя да се отдели от своя таблет и да не ползва Интернет през цялото време и да прочете почти целия роман от задължителния списък, „Под игото“.

  Времето не беше особено благосклонно към групата в последния ден. Въпреки че на най- опасните места то не прояви характер, малко след като групата тръгна да се връща, туристите бяха посипани от градушка, която ги измокри до кости и не им позволи да запечатат мига. Но много снимки преди това имаше на осеяната с еделвайси поляна в местността Казана.

  Албуми с много снимки има публикувани във фейсбук профила на групата "Траки - Първомай"

  Преходът беше благополучен завършек на 5-дневния преход между едни от на-красивите кътчета на величествената Пирин планина – Безбог, Попово езеро, Тевно езеро, Джангала, Велявшки езера, Синаница – върха, портата и езерото, Муратов връх и други.

  А туристите отсега започват да чертаят маршрут за следващата година по пътеките в Рила.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини