Дядо и внуче яхнаха Ко̀нчето

    Група туристи от СНЦ „Траки“ се завърна от първото организирано летуване в Пирин. В нея най-възрастният и най-малкият бяха тандемът  дядо и внуче– 68-годишният Паун Ташев и 11-годишният Павел Аргиров.  И двамата вече са били герои в различи репортажи на parvomai.net, но този път постигнаха забележителен успех преминавайки през най-страховития ръб в българските планини – Ко̀нчето в Пирин. Това е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. Заема най-ниската и тясна част от карстовия ръб между върховете Бански Суходол от северозапад и Кутело от от югоизток. Макар до там да има и подсичаща пътека, двамата избраха групата, която тръгна от втория по височина връх в Пирин – Кутело (2903 м).

    Преминаването на Ко̀нчето беше финалът на труден поход, по време на който дядо и внуче изкачиха още няколко върха, между които и един от най-величествените – Синаница (2516м).

    Бай Паун – както с уважение се обръщаха към него всички туристи в групата, с гордост сподели, че Павел може още много пъти да мине през този труден маршрут, но ще помни и ще знае, че когато за пръв път е бил там, е бил с дядо си.

    Освен Павката и бай Паун в „атакуващия отряд“ беше и най-младата дама в групата- Елена Павлова на 16 години и „Летящият холандец“ - Бойчо Стайков, който неуморно сновеше между опасните скали и помагаше с каквото може на всички.

    Преминаването на Ко̀нчето е предизвикателство за много туристи, дори за такива, които десетилетия бродят по българските планини. Но Павката прие още две сериозни предизвикателства по време на седмичната програма. Много от връстниците му могат да му завидят и затова, че той успя да се отдели от своя таблет и да не ползва Интернет през цялото време и да прочете почти целия роман от задължителния списък, „Под игото“.

    Времето не беше особено благосклонно към групата в последния ден. Въпреки че на най- опасните места то не прояви характер, малко след като групата тръгна да се връща, туристите бяха посипани от градушка, която ги измокри до кости и не им позволи да запечатат мига. Но много снимки преди това имаше на осеяната с еделвайси поляна в местността Казана.

    Албуми с много снимки има публикувани във фейсбук профила на групата "Траки - Първомай"

    Преходът беше благополучен завършек на 5-дневния преход между едни от на-красивите кътчета на величествената Пирин планина – Безбог, Попово езеро, Тевно езеро, Джангала, Велявшки езера, Синаница – върха, портата и езерото, Муратов връх и други.

    А туристите отсега започват да чертаят маршрут за следващата година по пътеките в Рила.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини