26 °C

Минавал ли е Левски през Първомайско

Тази статия е публикувана през 2011 година, когато сайтът parvomai.net все още набираше скорост и имаше значително по-малко читатели. Днес си позволявам да я публикувам наново, с надежата, че ще бъде прочетена от много повече хора, а поводът е годишнината от рождението на Апостола. Отново искам да подчертая, че достоверността на твърденията може да бъде поставена под въпрос, но това може да бъде и искрица патриотизъм, която да разпали огън в нечие сърце.

Въпрос на местен патриотизъм е да се докаже, че Левски е минавал по нашите земи. Не един и двама краеведи и историци се опитват да докажат тезата си, че местните жители са черпели на живо от мъдростта, силата и революционния дух на Апостола. Преки доказателства за това обаче няма намерени. Има само бележки, разкази и предания, които по един или друг начин се свързват с името на Васил Иванов Кунчев.

Три са основанията да се счита, че Апостола е минал през някое от селата около Първомай:

Бил е в Чирпан, Хасково, Ябълково, Араповски манастир, Пловдив. При този маршрут все някога му се е наложило да мине оттук.

Левски е добре запознат с делото на Ангел войвода и се предполага, че се е възползвал от неговата изградена мрежа от ятаци и съгледвачи.

Легендите, разказите и песните също са едно от основанията да се говори за присъствието на Левски.

Едни от най-любопитните доказателства предлага Георги Бялков – учител по история. Той разглежда подлепените корици на стара семейна Библия. Там намира откъси от писмо, в което са споменати имената на хора, записвани и в тефтерчето на Левски. Тези кратки „приписки“ както ги нарича Бялков, успява да ги подреди, да потърси връзка между тях и стила на Левски и косвено да докаже, че не е невъзможно да се е подвизавал тук. Тези свои разкрития учителят продължава да систематизира и се надява един ден да бъдат издадени. Част от тях бяха публикувани в местния вестник по повод годишнината от обесването на Апостола.

В разкази и песни за Левски се е ровил и Никола Сталев. Той разказва, че в „Сметките и бележките във връзка с обиколката му из Южна България“ се споменава Ени маале. Изследователката, Кирила Възвъзова, която е редактор на изданието, не споменава кое е това населено място. Според Никола Сталев става дума за Дебър, а не както е според следващите редактори Чешнигирово. Той се опира на това, че Дебър по това време е известен като Ени Махле и се намира на равни разстояния от Хасково и Пловдив – градовете, през които е минал Апостола.

В книгата си „Драгойна“ Руси Димитров се опира на разказите на баща си, според които лично е присъствал на събранията, проведени от Левски.

Дори Георги Караславов е разказвал за дядо си – Георги Караславов, че е бил на събрания, проведени от Левски в местната църква по времето, когато Апостола е ходел в Чирпан.

Още редица разкази има за минаването на Левски през първомайските села. В един от тях е описано дори това, че в Дебър, докато се правел на рибар, са му откраднали рибата. Повечето са в книгата на Никола Сталев „Първомай и първомайско през вековете“. Ето как авторът обобщава събраните разкази: „Такава е картината относно пребиваването на Апостола през нашия край, за съжаление очертана – искам да подчертая това – само от предания и спомени, в много случаи явно пристрастни… Тези предания са свидетелство за преклонението на жителите на Първомайско към живота и дейността на Апостола“.

Теодора Киряковa

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Qw
  Qwerty
  2 -2
  14:28, 18 юли 2016
  Само до това дали е минавал през Първомай Апостола, или не ,се свежда патриотизма ви? Срам и позор , какво друго да кажа.
  • 78
   7878
   3 -1
   18:50, 18 юли 2016
   А Вие сигурен ли сте, че сте патриот? По-скоро хора като Вас са "срам и позор". Кое му е лошото да се говори за Апостола и защо се дразните, че е бил в Първомайско? Когато някой говори злобно и лошо той не обижда хората, за които го казва. Такъв човек излага най-вече себе си.
 • 2
  Qw
  Qwerty
  0 0
  11:56, 19 юли 2016
  Още веднъж ще се повторя с риск отново да се "изложа".С това ли е само толкова значим за България апостола ? Дали е минал или не през Първомай ? С това ли бихте ме възпитали в патриотизъм?
  Какво друго ще научим от статията за Васил Левски ? Едно нищо.Тоя предположил,оня се съмнявал.Дано сега бъда разбран.Защо не "попитахте" биографа му?И тогава пишете.Ето това ме подразни.Нищо от това което ми приписахте не повода за реакцията ми.
  • 12
   123
   2 0
   17:49, 19 юли 2016
   " Апостол" се пише само с главна буква, когато имате предвид Левски. Нали искате да Ви възпитаваме в патриотизъм. А никой не държи монопол над биографията му. Но е коректно, че казвате кое Ви дразни. Прекалено е, да се хвърлят квалификации, и то обидни.
 • 3
  Ге
  Георги Бялков
  2 0
  21:56, 19 юли 2016
  Васил Левски минава седем пъти през село Читака и през 1868 година около20 януари от тук тръгва за град Чирпан и поставя началото на Първата си обиколка.Това отклонение на Апостола от главния път Цариград, Пловдив до сега не е било установено от неговите изследователи,защото документите, които го удостоверяват (требника на поп Смион Гергев от с. Читака, бяха открити през нашите години.)Седмия път минава през с.Читака в края на месец декември 1872 ,когато в гр. Чирпан Левски се разделя с отец Матей-миткалото и тръгва през с. Читака (с каруцата на отец Смион Гергев за Перущица, Пазарджик...............за да бъде на 26 януари вечерта в Къкринското ханче и сутринта в 4часа на 27 януари 1872 година да бъде предаден и заловен от турците.
 • 4
  Qw
  Qwerty
  1 -1
  10:49, 20 юли 2016
  В патриотизъм Вие НЕ можете да възпитавате по простата причина ,че "интернационалисти" НЕ могат да бъдат патриоти.Могат да бъдат само национални предатели.Да никой не държи монопол над биографията на Левски. Но това не е автобиография.Това са някакви предположения.Вижте г-н.Бялков какво е поместил.Ето това вече е история която възпитава в патриотизъм.
 • 5
  Qw
  Qwerty
  0 0
  10:59, 20 юли 2016
  Извинявам се за малкото " а" в думата "Апостола".

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини