На 22 юли под Драгойна ще се събере хайдушка чета

На 22 юли под връх Драгойна ще се събере хайдушка чета. Събитието е част от фестивала „Угар“ и ще бъде изпълнено от членовете на Националното дружество „Традиция“- регионален клон клон Нова Загора.

Клубът е създаден през 2007 година и е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност от граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите,моралните ценности, облеклото, историческото оръжие и военните символи. Основната дейност на клуба е свързана с участието и организирането на възстановки на събития от историята на България, които връщат хората към миналите исторически и съдбоносни дни,изпълнени мъжество и героизъм.

Негови членове са родолюбиви българи, които имат за цел да пазят народната памет и да ни я представят в атрактивен вид, за да може повече съвременници да се докоснато до моменти от българската история – Априлското въстание, Форсирането на река Дунав при Свищов, 3 март и много други героични събития, белязали съдбата на Българската държава.

Председателят на сдружението Иван Стоянов разказва, че в него членуват, полицаи, военни, лекари, учители и други. За 22 юли се подготвят да представят създаването на чета от Ангел войвода. За целта имат екип, който прави сценарии. Хората, които са в него, са запознати с историята и се опитват да бъдат максимално близки до нея. Затруднение създава липсата на описание на облеклото и недостатъчната наличност на оръжие от времето когато той е действал по тези земи – първата половина на 19 век. Носените от тях дрехи не са изцяло автентични – има старинни елементи в тях, но съвременния човек се оказва доста по-едър от предците си. Стоянов се надява присъстващите да оценят по достойнство възстановката. Публиката няма да може да се включи, защото освен всичко останало, те се подчиняват и на редица правила за безопасност.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бу
    буквец
    4 -1
    18:25, 30 юни 2016
    Ква драгойна бе.Нашия кмет Алито се е нагърбил със сичко.Драгойновци ряпа да ядат.Кмета им Митето сам си почесва голямта глава и са чуди откъде да си авантира някой лев,от спонсорите за събора муу.Фестивала е откъм Букуу.Митето да си щипва секретарката и да си трае.
Последни новини