21 °C

На 22 юли под Драгойна ще се събере хайдушка чета

На 22 юли под връх Драгойна ще се събере хайдушка чета. Събитието е част от фестивала „Угар“ и ще бъде изпълнено от членовете на Националното дружество „Традиция“- регионален клон клон Нова Загора.

Клубът е създаден през 2007 година и е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност от граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите,моралните ценности, облеклото, историческото оръжие и военните символи. Основната дейност на клуба е свързана с участието и организирането на възстановки на събития от историята на България, които връщат хората към миналите исторически и съдбоносни дни,изпълнени мъжество и героизъм.

Негови членове са родолюбиви българи, които имат за цел да пазят народната памет и да ни я представят в атрактивен вид, за да може повече съвременници да се докоснато до моменти от българската история – Априлското въстание, Форсирането на река Дунав при Свищов, 3 март и много други героични събития, белязали съдбата на Българската държава.

Председателят на сдружението Иван Стоянов разказва, че в него членуват, полицаи, военни, лекари, учители и други. За 22 юли се подготвят да представят създаването на чета от Ангел войвода. За целта имат екип, който прави сценарии. Хората, които са в него, са запознати с историята и се опитват да бъдат максимално близки до нея. Затруднение създава липсата на описание на облеклото и недостатъчната наличност на оръжие от времето когато той е действал по тези земи – първата половина на 19 век. Носените от тях дрехи не са изцяло автентични – има старинни елементи в тях, но съвременния човек се оказва доста по-едър от предците си. Стоянов се надява присъстващите да оценят по достойнство възстановката. Публиката няма да може да се включи, защото освен всичко останало, те се подчиняват и на редица правила за безопасност.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Бу
  буквец
  4 -1
  18:25, 30 юни 2016
  Ква драгойна бе.Нашия кмет Алито се е нагърбил със сичко.Драгойновци ряпа да ядат.Кмета им Митето сам си почесва голямта глава и са чуди откъде да си авантира някой лев,от спонсорите за събора муу.Фестивала е откъм Букуу.Митето да си щипва секретарката и да си трае.

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини