3 °C

Утре се открива сезонът на ракията

  От утре се открива сезонът на варенето на ракия. Преди година старозаветната традиция беше вкарана в европейски правила и това доведе до тежък сблъсък на националното самосъзнание с европейското чиновничеството.

  Активните протести, в които участва и група първомайци, през месец април, не доведоха до отпадане на ограниченията и забраните. Един от радетелите на „тази традиция“ Никола Петров е изправен пред редица проблеми.

  Преди всичко по думите му той и колегите му, които имат ракиени казани не са производители на ракия, а са хора, които предлагат услуга. Затова той счита за неправилно трудът му да се подчинява на влезлия от 1 януари Закон за виното и спиртните напитки.

  Създаден през далечната 1982 година, казанът за пръв път е изправен пред проблеми, които предизвикват както чувството за справедливост, така и чувството за хумор. Никола обича да цитира стихове на народния гений:

  „...Искате да литнем с полет европейски,

  но това не става с методи юдейски.

  Как ще се оправим с тази дивотия,

  щом в мазето няма дъхава ракия?...“

  Преди да дойдат на власт всички заявяват, че искат да помагат на малкия бизнес, а приемат закони, с които се цели монополизиране на пазара – убеден е той.

  Искат от собствениците на малки дестилационни апарати да намалят капацитета си до 500 л. Това създава проблем, защото около 200 л от тях могат да се ползват само за преварка и от това капацитетът на дестилационната става още по-малък. А в неговите казани непрекъснато се правят подобрения, , използват се само най-добрите материали, поддържат се в отлична форма, няма загорели съдове.

  Ограничаването във времето до 31 декември пък съкращава сроковете за ферментация и много от желаещите да си направят собствена ракия нямат технологично време за отлежаване на материала.

  Освен всичко останало, наложения акциз прави нерентабилно домашното производство.

  Въпросът с опазването на производството на ракия е въпрос на национална сигурност – убеден е още Никола Петров. А ние знаем, че е и белег на идентичност, защото  "не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна  ракия".

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини