Първи сняг чакаме в средата на ноември

Условия за първия сняг тази година ще има най-рано в средата на месец ноември.
Това каза ст.н.с. д-р Теодосия Андреева, специалист по дългосрочни прогнози в Националния институт по метеорология и хидрология в интервю за "Фокус".

На въпрос кога да очакваме първия сняг след вчерашното застудяване тя заяви: "Доста трудно е да се прави такава прогноза, тъй като по принцип прогнозата за далечните месеци е доста трудна и тя е с доста по-нисък процент на познаваемост, в сравнение с температурните прогнози. Но в месечната прогноза за ноември са посочени застудявания или понижения на температурите около средата на ноември и в началото на третото десетдневие и в неговия край. В тези периоди е възможно при понижение на температурите в средата на месеца и при наличието на условия за валеж да се очаква и сняг", прогнозира Андреева.

За необичайно високите температури от началото на месеца, тя заяви: „Това бе топъл период, отбелязан в началото на ноември - такава аномалия на температурата с доста високи температури над нормата. Но ноември е такъв, преходен месец в есенно-зимния цикъл и постепенно се преминава към зимните температурни условия. И той се характеризира с такава динамика на атмосферата, при която се отчита процес на затоплянето с преноса на топъл въздух от северните ширини на Африка".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини