Деца нападат влакове. Преглед на националния печат – 8 ноември

Мъжът, нарекъл министър топидиот, осъди България, пише "24 часа". Едно евро няма да похарча за себе си. Първо ще купя черковна камбана за македонското селце Щалковица, откъдето тръгва родът Канджови. Другото ще даря за правозащитна дейност". Това обясни пред "24 часа" вчера Александър Канджов, който осъди България в Страсбург заради незаконен арест преди 8 г. През юли 2000 г. Канджов излежа 72 часа в килията, защото нарече "топидиот" тогавашния министър на правосъдието Теодосий Симеонов, разпъна плаката с обидата в центъра на Плевен и поиска оставката му. Срещу бунтаря бе повдигнато обвинение за клевета на длъжностно лице и хулиганство. След година Районният съд в Плевен му даде 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Окръжните магистрати го оправдаха през 2002 г. и Канджов излезе невинен от сагата. Заведе делото в Страсбург в края на 2005 г. За нанесени морални щети той ще получи 4000 евро плюс още 2000 за разноски.
Доган сезира Брюксел за Бойк, информира"Стандрарт. ДПС сезира Европа за изявленията на Бойко Борисов относно Възродителния процес. Още в понеделник от "Стамболийски" 145А заминават три писма за Европарламента, научи "Стандарт". Те са до Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ, до Алианса на либералите и демократите за Европа, част от който е ДПС, и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Писмата са лично подписани от лидера Ахмед Доган. От ДПС искат ЕНП да отговори ясно дали се разграничава от изявленията на Борисов, или ги подкрепя. Към писмата от движението изпращат и част от интервю на Борисов, както и основни моменти от изказванията му за възродителния процес.
БСП министри закриляли олигарси, пише "Труд". Има министри, които допускат съществуването на картели и монополисти, заяви вчера пред Нова телевизия Илия Божинов от лявото крило на БСП и член Висшия съвет на партията. Според него монополите и картелите съществуват под крилото на властта. Като пример той посочи енергоразпределението в България, за което е отговорен министърът на икономиката Петър Димитров. Проблемът с монополите е болен както за България, така и за БСП, коментира той. Божинов каза още, че има и голям монополист в медиите, който помага в предизборните кампании на всички, които след това са ставали управляващи. Божинов отказа да назове точно кого има предвид в този случай.
Българите оптимисти за икономиката и парите си, пише "Дума". Българите остават оптимисти за основните икономически процеси, както и за собственото си финансово състояние. Това показва доклад на Националния статистически институт (НСИ), който все пак отчита симптоми за влошаване на стопанската конюнктура в последния месец. За последното тримесечие потребителите оценяват финансовото състояние на домакинствата си като подобряващо се, като дават по-висока оценка спрямо предходното тримесечие. Значително по-оптимистично настроено е градското население, сравнено с населението на селата.
Деца най-често трошат влаковете, информира „Новинар". Децата са най-честите извършители на вандалски прояви срещу влаковете, каза вчера директорът на дирекция „Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" към БДЖ Гено Генов. По думите му в 95 на сто от случаите на нападения срещу влакове извършителите са на възраст между 7 и 16 години. Най-много вандалства стават край София в районите Захарна фабрика, гара Искър и Подуяне. Атаките край столицата са над 70 от началото на годината досега. Счупените стъкла за този период са повече от 160. При вандалските прояви са пострадали 13 души, като 9 от тях са били пътници, а четирима - служители на БДЖ. Междувременно стана ясно, че транспортното министерство ще закупи два самолета втора употреба "Еърбъс", които ще бъдат предназначени за членовете на кабинета. Министерството е избрало фирмата „Би Ейч еър" да достави машините.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини